Centru de recuperare și agrement în stațiunea Fântânele
Proiect de diplomă:
Centru de recuperare și agrement în stațiunea Fântânele
Stud.-arh.:
Adina Ioana Merloi
Îndrumător:
Mihaela Maria Ioana
Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul
Facultății Tehnice Cluj-Napoca
Proiectul de diplomă „Centru de recuperare și agrement în stațiunea Fântânele” urmărește o strategie de dezvoltare turistică, atât ca propunere personală, cât și ca un punct de pornire al planului de dezvoltare local încă în fază de început. Stațiunea este încă în stadiu de funcționare, omologată și cu perspective de dezvoltare, de revitalizare. În zonă au fost amenajate câteva pârtii, urmând ca în curând să fie inaugurată și instalația de urcare și coborâre, astfel că avem deja un punct de atracție al turiștilor.
Relansarea ar presupune o restructurare a conceptului de „stațiune de odihnă” la care i-am adăugat și o componentă recuperatorie, în special pentru că este frecventată de loturi naționale de sportivi, care și-ar dori să dispună de condiții mai bune decât cele existente. Astfel că proiectul dorește o configurare și o dezvoltare la nivelul unui complex modern, capabil să reunească trei aspecte principale: odihnă, relaxare și activitate fizică, satisfăcând noi cerințe și exigențe la un nivel înalt. Pe lângă acestea, se propun o serie de trasee montane, locuri de joacă/tabără pentru copii, activități nautice nepoluante, ajungând astfel să completăm un areal cât mai larg de populație și cât mai vast ca vârstă.
Tendința actuală este de fuziune de servicii turistice destinate unui segment de clienți care solicită astfel de stațiuni pentru depășirea stării de oboseală, stres și care își dorește o recuperare fizică și psihică pentru deconectare, recreere, într-un mediu propice, beneficiind simultan și de tratament, de recuperare medicală.
Contextul actual nu este unul tocmai favorabil, ci din contră, este unul devalorizat, multe din corpurile existente fiind în paragină. Vecinătățile sunt fie proprietăți private - cabane, fie pensiuni de capacitate mică - 10-20 de persoane. Terenul este într-o pantă mare, diferența de nivel de la șosea și până la nivelul inundabil al lacului este de 35 de metri.
Proiectul propune o relansare a zonei printr-un centru capabil să redea și să satisfacă o gamă largă de cerințe aferente funcțiunilor și dotărilor dintr-o stațiune montană. Desfășurat pe o suprafață de peste 10.000 de metri pătrați, cu o volumetrie specifică pantei și sitului, noul centru de recuperare sportivă și relaxare va putea să reprezinte o adevărată atracție în scopul recuperării, relaxării și odihnei.