Ex libris

Proiectul 5060 - Universitatea de Vest din Timișoara

Autori: Vlad Gaivoronschi, Marius Miclăuș, Rudolf Gräf, Claudiu Toma, Otilia Hedeșan, Ramona Novicov

Volumul Proiectul 5060. Universitatea de Vest din Timișoara, apărut în ediție bilingvă, în primăvara acestui an, reconstituie în fotografii, planuri și text momentul inaugurării clădirii Universității de Vest din Timișoara. Colectivul de autori este alcătuit din arhitecții Vlad Gaivoronschi, Rudolf Gräf, Otilia Hedeșan, Marius Miclăuș, Claudiu Toma și criticul de artă Ramona Novicov.

Considerat de autori a fi un adevărat proiect de patrimonializare, albumul Proiectul 5060 aduce în atenția cititorilor povestea începutului Universității de Vest, a proiectării și a construcției edificiului menit să adăpostească această instituție de învățământ superior, reliefând, în același timp, contextul social-istoric în care a fost întemeiat, factorii care au dus la apariția construcției bine-cunoscute de astăzi. Paginile acestei cărți redau perioada efervescentă cuprinsă între anii 1961-1965, propunându-și să readucă în prim-plan personalitatea arhitectului Hans Fackelmann.

Cu ajutorul textelor, al planurilor, al fotografiilor de epocă sau actuale, ni se dezvăluie „întemeierea” acestui monument reper, extrem de important pentru peisajul arhitectural timișorean și național, i se reface „biografia” și i se consolidează prezența, dacă ar mai fi fost nevoie, în universul arhitecturii universitare românești. Schițe, planșe, variante de structură etc., mărturii directe sau indirecte, relatări ale tinerei echipe de arhitecți care au contribuit la realizarea temerarei instituții dau substanță acestui mic album care vine să readucă în prim-plan, pe de altă parte, una dintre „primele legende urbane”, cea a „Sorbonei din cucuruz”. Pas cu pas, cititorul pășește prin intermediul acestui album în generoasa clădire a Universității din Timișoara, află curentele de gândire ale epocii, îi descoperă pe arhitecții proiectului, îi vede „scheletul”, întrucât sunt descrise principalele tronsoane ale construcției, prezentate spațiile cele mai reprezentative, soluțiile arhitecturale sau tehnice inovatoare, sunt studiate relațiile dintre spațiile închise și cele deschise, proporționalitatea impresionantă a clădirii sau relația corpului arhitectonic cu lucrările de artă murală sunt teme abordate. Toate reușind să redea tendința de sincronizare cu spațiul european din punct de vedere arhitectural și felul în care absoarbe modernitatea.