Actualitate internațională

Arhitectul Frei Otto primește Premiul Pritzker pentru Arhitectură în 2015

Tom Pritzker, președintele Fundației Hyatt, a anunțat că laureatul din 2015 este arhitectul german Frei Otto, care a decedat în data de 9 martie, la 89 de ani. „Juriul nostru a fost explicit. În opinia noastră, cariera lui Frei Otto este un model pentru generații de arhitecți, iar influența lui va continua să se manifeste. Vestea decesului său este foarte tristă. Suntem recunoscători că juriul i-a acordat premiul când încă era în viață. [...] La ceremonia de decernare a premiului din acest an, în 15 mai (la New World Center din Miami), îi vom sărbători viața și opera perenă”, a declarat președintele Pritzker.

Frei Otto este cel de-al 40-lea laureat al Premiului Pritzker și al doilea din Germania.În comunicatul de presă al Fundației Hyatt se arată că Frei Otto a fost un arhitect vizionar, utopic, ecologist, pionier al materialelor ușoare; a fost un protector al resurselor naturale și a colaborat cu generozitate cu arhitecți, ingineri, biologi, ecologiști, filosofi, istorici, artiști, printre alții. „Otto a practicat o abordare holistică și deschisă a arhitecturii. Distins profesor și autor, a fost un pionier al utilizării în multe scopuri a structurilor ușoare tensionate – în parte pentru valoarea lor economică și ecologică. A crezut în utilizarea eficientă și responsabilă a materialelor și într-o arhitectură cu un impact minimal asupra mediului înconjurător. Frei Otto a fost un utopic care n-a încetat să creadă că arhitectura poate face lumea mai bună pentru toți.”

Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt dotările sportive din Parcul Olimpic pentru Olimpiada de vară din 1972, din München (cu Behnisch & Partners și alții), pavilionul Germa-niei la Expoziția Internațională și Universală Expo 1967 din Montreal, Canada, pavilionul Japoniei la Expo 2000 din Hanovra, Germania (împreună cu Shigeru Ban, laureat al Premiului Pritzker în 2014), seria de structuri tensionate pentru Expoziția federală a Germaniei din 1950 și lucrările sale din Orientul Apropiat.

Arhitectul Shigeru Ban, fostul său colaborator, i-a adus un frumos omagiu: „Louis Kahn a întrebat cărămida: «Cărămidă, ce vrei să te faci?». Cărămida a răspuns: «Vreau să mă fac un arc».

Cred că Frei Otto a fost un arhitect care a tot întrebat «aerul» ce ar vrea să devină. S-a tot gândit cum să anvelopeze «aerul» sau «spațiul» cu minimum de materie și putere.

S-a apropiat de materiale și a desenat schițe până la ultima suflare. Realizările sale, mai degrabă decât opere, au devenit gramatica, nesemnalată ca atare, a proiectării de structuri, și noi, arhitecții, ne dăm seama abia acum că ne bazăm, fără să vrem, proiectele noastre pe gramatica lui. Îi sunt cu adevărat îndatorat lui Frei Otto pentru că și-a împărtășit profunda lui înțelegere și invențiile în domeniul arhitecturii.”