RDW

Evenimente internaționale

DMY 2015

© Gali Sarig

© Gali Sarig

Între 11-14 iunie, s-a desfășurat, la Berlin, cea de-a 13-a ediție a festivalului de design DMY 2015, unde cele mai recente produse, prototipuri și proiecte ce oferă o imagine de ansamblu a trendurilor în domeniul designului german au fost testate într-un context internațional. Accentul a fost pus pe designul de mobilier, modular sau de inspirație industrială, pe arte și meșteșuguri, care combină abordări conceptuale, cu caracteristicile unui filtru, dar și pe realizarea unor rețele profesionale între designeri și diferite organizații. Anul acesta, DMY s-a desfășurat la Kraftwerk Berlin și a avut secțiunile: Showroom, Lab, Educație, Berliner Zimmer, DMY store. Câștigători au fost desemnați: la categoria Expozant – Puzzles Living, la categoria Talent Nou – Charlotte Anne Duckworth, la categoria Educație – VOMO/ Thomas More University.

În cadrul DMY 2015, 92 de ateliere și-au deschis ușile, pe 12 iunie, pentru Noaptea albă a designului în Berlin. Expoziția de la Museum der Dinge și dezbaterea au readus în atenție necesitatea unui muzeu al designului german, iar la Kraftwerk Berlin au avut loc conferințe cu Robert Stulle, Piero Lissoni, Johan Karlsson, Roman Rochel sau Angelika Taschen și au fost prezentate proiecte ca: MIITO (Nils Chudy și Jasmina Grase), Senic (Felix Christmann) Fly Light Wall (M. Geoffroy Gillant), Kubrickology (Bob van Luijt), Mercure Lamp (Lucie le Guen) etc.

www.dmy2015.com

 

MAKE CITY 2015

© Jim Stephenson

© Jim Stephenson

Festivalul de arhitectură și alternative urbane Make City 2015, desfășurat la Berlin între 11-28 iunie, și-a ales tema „Re-Sourcing the Urban”, miza fiind descoperirea și optimizarea resurselor urbane ale orașului. Ce strategii permit o locuire accesibilă? Care sunt noile forme de locuire? Ce concept urban va determina noua identitate a orașului? Se poate vorbi despre o redefinire a dezvoltării urbane în Berlin? Crowfunding urbanism este o soluție?

Au fost prezentate proiectele „Silicon Allee” sau inițiativa grupului Stadt von Unten, care a reușit să oprească vânzarea Dragoner-Areal din Kreuzberg, s-a dezbătut viitorul celor 386 ha ale fostului Aeroport Templehofer Feld.

www.makecity.berlin

Make City 2015 s-a încheiat pe 27-28 iunie cu Zilele Arhitecturii, când peste 90 de locuri în oraș și-au așteptat vizitatorii: birouri de arhitectură deschise publicului, numeroase tururi ghidate în clădiri recent terminate etc. Evenimentul a fost organizat de Camera Arhitecților din Berlin. www.tag-der-architektur.de

 

Pavilionul Serpentine Gallery

©Michael Jungblut

©Michael Jungblut

Cel de-al 15 pavilion Serpentine Gallery va fi deschis între 25 iunie-18 octombrie 2015, la Londra. Arhitecții spanioli José Selgas și Lucía Cano Selgascano, cunoscuți pentru structurile lor semi-scufundate construite în armonie cu natura, s-au ținut de promisiune și au realizat un pavilion „absolut experimental”, care să „îmbrățișeze cu adevărat Kensington Gardens”, întrucât le place să experimenteze cu materiale și forme noi. Pavilionul de anul acesta este realizat din ETFE, un material plastic polimer pe bază de fluor, translucid, multicolor.

http://www.serpentinegalleries.org/

 

Muzeul Guggenheim din Helsinki

©Moreau Kusunoki Architects

©Moreau Kusunoki Architects

După un concurs ce se laudă cu cea mai mare participare din istoria oricărui concurs de arhitectură (1.715 proiecte din 80 de țări), viitorul Muzeu Guggenheim din Helsinki va fi construit de Moreau Kusunoki Architects. Proiectul câștigător „Arta în oraș” are nouă pavilioane și un turn-far, îmbrăcate în lemn carbonizat. Juriul a salutat conceptul care a respectat situl, propunând un campus fragmentat, non-ierarhic, compus din volume independente, evidențiate de un turn de reper.

http://www.moreaukusunoki.com/

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog