„Green reCreation”/ N.O.D. – Baia Sprie
Începând din anul 2009, s-a urmărit realizarea unei strategii pentru stabilirea ariei protejate „Dealul Minei” din Baia Sprie, prin crearea unui parc tematic (industrial-geologic) și remodelarea spațiilor publice care fac legătura între munte și zona protejată a centrului vechi. Atelierele au reunit echipe multidisciplinare (arhitecți, peisagiști, sociologi și geologi), cu rolul de a realiza o imagine cât mai completă a situației existente și a posibilităților de revitalizare a zonei studiate.
Demersul de realizare a unor ateliere care dezbat astfel de subiecte a fost bine-venit pentru locuitorii orașului, dar și pentru autoritățile locale. Aceste inițiative au adus un plus de valoare în procesul de reconsiderare a obiectivelor și de unificare a lor sub tutela conceptului de „parc geologic” și, de ce nu, de „peisaj cultural”, cu toate componentele sale: istorice, tradiționale, industriale, natural-geologice, sociale etc.
Pe lângă realizarea de studii urbanistice și sociologice, organizarea simpozioanelor „Monumenta Nostra” referitoare la protejarea patrimoniului cultural și a celor cu privire la protejarea patrimoniului industrial, participanții la ateliere au dorit să interacționeze cu locuitorii prin realizarea unor obiecte care să atragă atenția asupra spațiului urban existent.
În decursul celor cinci ediții desfășurate până în prezent au fost generate o serie de idei, transpuse în diferite strategii. Unele dintre ele au fost finalizate în proiecte pentru care s-a solicitat finanțare. O parte din acestea au fost puse în operă ulterior de către autoritățile locale, cum ar fi amenajarea unui parc nou. Concretizarea sau materializarea cu succes a unor idei discutate în cadrul Atelierului necesită o perioadă îndelungată și implicarea tuturor factorilor locali. Succesul materializării ideilor nu este acela al implementării fidele, ci al asumării lor de către comunitatea și administrația locală, chiar dacă ideile inițiale vor suferi un proces de transformare în timpul implementării.
Una din posibilitățile de a interacționa rapid cu locuitorii este aceea de realizare a unor pavilioane temporare, care apar în spațiul public și transmit un mesaj cetățenilor, iar apoi fie dispar, fie se transformă. Astfel de acțiuni au avut loc în edițiile a treia și a patra ale Atelierului, când s-a pus problema „materializării temporare” a unor idei. Astfel, una din echipe [1] a realizat un obiect-manifest, amplasat în centrul istoric al orașului Baia-Sprie. Prin acest obiect, echipa a dorit să evidențieze similitudinile dintre spațiul subteran (al unei mine) și cel suprateran (urban), prin faptul că ambele sunt modelate prin contribuția comunității. Astfel, obiectul a fost conceput ca o galerie cu un perete-instalație realizat dintr-o serie de module mobile, care oferea posibilitatea modelării continue a spațiului, în funcție de dorința celui care îl parcurge. Dacă în subteran spațiul este creat datorită căutării minereului, ca rezult al unui traseu modelat prin extragerea materialului, în galeria temporară spațiul este transformat, ca rezultat al stării de spirit a trecătorului. Astfel, spațiul a putut fi redefinit de fiecare utilizator, acesta fiind un mod simplu de a transmite ideea că un spațiu public va avea succes doar dacă va fi rezultatul unei gândiri comunitare și că trebuie realizat astfel încât să ofere posibilitatea unei adaptări continue la diverse situații. Obiectul-manifest a fost conceput integral din lemn de brad – un material local, ușor de prelucrat, care se potrivea ideii de temporalitate a obiectului creat. Pe parcursul unui an, acesta a fost punctul de atracție al trecătorilor, perioadă în care materialul a căpătat amprenta timpului.
În următoarea ediție, o altă echipă [2] din cadrul Atelierului a refolosit materialul pentru crearea unor piese de mobilier urban. Ideea de a realiza noi piese de design din elementele de lemn preexistente nu a rezultat dintr-o constrângere de ordin logistic, ci mai degrabă a fost rezultatul unui exercițiu de imaginație, a unei atitudini față de ciclul de viață al unui material folosit pentru un obiect cu o funcțiune temporară. În acest caz, mai presus de materialul care a fost utilizat este materialitatea ca principiu de bază al sustenabilității acțiunilor din cadrul Atelierului.
Un alt proiect [3] care a fost concretizat în anul 2012 este un pavilion amplasat într-un luminiș de pe „traseul Apei” (studiat în prima ediție a Atelierului), în imediata apropiere a unor vestigii istorice cu caracter industrial-minier. Pavilionul a fost gândit ca un obiect care poate fi utilizat de comunitate pentru petrecerea timpului liber, având în vedere că locul în care este amplasat este folosit deseori de către localnici pentru picnic. Pavilionul a fost realizat din materiale tradiționale, structura din lemn de brad este așezată pe un soclu de piatră, iar planul înclinat al acoperișului a fost gândit ca o grădină de legume. Totul s-a făcut cu ajutorul voluntarilor din cadrul unei asociații locale. Construcția nu a fost gândită ca un obiect temporar, ci ca un obiect peren, în folosul comunității locale. Datorită materialelor utilizate, acesta nu necesită eforturi deosebite pentru întreținere. Prin amplasarea acestui obiect s-a realizat un transfer al responsabilității către comunitate. De aceea este de așteptat ca, în timp, să existe o serie de intervenții asupra lui. Deși terasa verde a fost proiectată, în timpul șantierului nu s-a reușit realizarea ei. Din acest motiv considerăm că șantierul a rămas deschis, urmând să se finalizeze în momentul în care beneficiarii lui vor simți că așa trebuie să se întâmple.
Pe lângă proiectele prezentate mai sus, deja materializate, există o serie de alte proiecte propuse [4] care, deși aparent simple, trebuie să parcurgă sinuosul drum al finanțării și implementării pentru a fi concretizate. Putem spune că a existat o reacție pozitivă din partea autorităților locale și a comunității față de proiectele propuse în cadrul Atelierului „Green reCreation”/ N.O.D., ceea ce ne dă încredere că și celelalte idei se vor materializa până la urmă, într-o formă sau alta.
Coordonatorii Atelierului „Green reCreation” – Baia Sprie: arh. Futó Edmund Eugen, arh. Flaminiu Taloș, arh. Diana Taloș, arh. Anca Filipan, arh. Ionuț Filip.
Echipa N.O.D.: arh. Valentin Meteș, arh. Ruxandra Elena Moldovan, arh. Hanna Nistor.
[1] Echipa de proiectare a obiectului manifest (2011):
coordonator: arh. Anca Filipan;
participanți: stud.-arh. Mihai Tămășan, stud.-arh. Andrei Temian, stud.-arh. Simona Zinca, stud.-arh. Mirona Faloba;
fotografi: stud.-arh. Mihai Tămășan, stud.-arh. Simona Zinca, stud.-arh. Katerina Georgescu.
[2] Echipa de proiectare a mobilierului urban (2012):
coordonatori: arh. Raul Timiș, stud. arh. Teodora Ungurean, stud.-arh. Bianca Fanta;
participanți: voluntari din Liceul de Artă Baia Mare: Tudor Udroiu, Andrada Pinte, Dan Săsăran, Carla Afrăsinei, Diana Cânța, Farago Zsolt, Ruxandra Vasile.
[3] Echipa de proiectare a pavilionului (2012):
coordonatori: arh. Ruxandra Moldovan, arh. Alexandru Mociran, arh. Simona Mesaroș, arh. Adrian Leițoiu, arh. Hanna Bianca Nistor, peisagist Hitter Timea;
participanți: arh. Costi Bleotu, arh. Amalia Ignuța, arh. Dan Ungur, arh. Călin Bolovan, arh. Ion Avram, stud.-arh. Raluca Pop, stud.-arh. Cristina Costea, stud.-arh. Mara Sălăjan, stud. arh. Nicu Coșorenci, stud.-arh. George Blaga, stud.-arh. Florina Pantea, stud.-arh. Sebastian Scarlat; voluntari din Liceul de Artă Baia Mare: Diana Cocoșilă; Asociația „Lacul Albastru”.
[4] Proiectele pe: www.tabaradecreatie.blogspot.com