RDW

„Green reCreation”/ N.O.D. – Baia Sprie

Schițe conceptuale realizate în cadrul Atelierului „Green reCreation” 2011  © Atelier Green reCreation 2011

Schițe conceptuale realizate în cadrul Atelierului „Green reCreation” 2011 © Atelier Green reCreation 2011

Începând din anul 2009, s-a urmărit realizarea unei strategii pentru stabilirea ariei protejate „Dealul Minei” din Baia Sprie, prin crearea unui parc tematic (industrial-geologic) şi remodelarea spaţiilor publice care fac legătura între munte şi zona protejată a centrului vechi. Atelierele au reunit echipe multidisciplinare (arhitecţi, peisagişti, sociologi și geologi), cu rolul de a realiza o imagine cât mai completă a situaţiei existente şi a posibilităţilor de revitalizare a zonei studiate.

Demersul de realizare a unor ateliere care dezbat astfel de subiecte a fost bine-venit pentru locuitorii oraşului, dar şi pentru autorităţile locale. Aceste inițiative au adus un plus de valoare în procesul de reconsiderare a obiectivelor şi de unificare a lor sub tutela conceptului de „parc geologic” şi, de ce nu, de „peisaj cultural”, cu toate componentele sale: istorice, tradiționale, industriale, natural-geologice, sociale etc.

Pe lângă realizarea de studii urbanistice și sociologice, organizarea simpozioanelor „Monumenta Nostra” referitoare la protejarea patrimoniului cultural și a celor cu privire la protejarea patrimoniului industrial, participanţii la ateliere au dorit să interacţioneze cu locuitorii prin realizarea unor obiecte care să atragă atenţia asupra spaţiului urban existent.

În decursul celor cinci ediţii desfăşurate până în prezent au fost generate o serie de idei, transpuse în diferite strategii. Unele dintre ele au fost finalizate în proiecte pentru care s-a solicitat finanţare. O parte din acestea au fost puse în operă ulterior de către autorităţile locale, cum ar fi amenajarea unui parc nou. Concretizarea sau materializarea cu succes a unor idei discutate în cadrul Atelierului necesită o perioadă îndelungată şi implicarea tuturor factorilor locali. Succesul materializării ideilor nu este acela al implementării fidele, ci al asumării lor de către comunitatea și administrația locală, chiar dacă ideile inițiale vor suferi un proces de transformare în timpul implementării.

Una din posibilităţile de a interacţiona rapid cu locuitorii este aceea de realizare a unor pavilioane temporare, care apar în spațiul public și transmit un mesaj cetățenilor, iar apoi fie dispar, fie se transformă. Astfel de acțiuni au avut loc în edițiile a treia şi a patra ale Atelierului, când s-a pus problema „materializării temporare” a unor idei. Astfel, una din echipe [1] a realizat un obiect-manifest, amplasat în centrul istoric al oraşului Baia-Sprie. Prin acest obiect, echipa a dorit să evidenţieze similitudinile dintre spaţiul subteran (al unei mine) şi cel suprateran (urban), prin faptul că ambele sunt modelate prin contribuţia comunității. Astfel, obiectul a fost conceput ca o galerie cu un perete-instalaţie realizat dintr-o serie de module mobile, care oferea posibilitatea modelării continue a spaţiului, în funcţie de dorința celui care îl parcurge. Dacă în subteran spațiul este creat datorită căutării minereului, ca rezult al unui traseu modelat prin extragerea materialului, în galeria temporară spațiul este transformat, ca rezultat al stării de spirit a trecătorului. Astfel, spaţiul a putut fi redefinit de fiecare utilizator, acesta fiind un mod simplu de a transmite ideea că un spaţiu public va avea succes doar dacă va fi rezultatul unei gândiri comunitare şi că trebuie realizat astfel încât să ofere posibilitatea unei adaptări continue la diverse situații. Obiectul-manifest a fost conceput integral din lemn de brad – un material local, uşor de prelucrat, care se potrivea ideii de temporalitate a obiectului creat. Pe parcursul unui an, acesta a fost punctul de atracție al trecătorilor, perioadă în care materialul a căpătat amprenta timpului.

În următoarea ediţie, o altă echipă [2] din cadrul Atelierului a refolosit materialul pentru crearea unor piese de mobilier urban. Ideea de a realiza noi piese de design din elementele de lemn preexistente nu a rezultat dintr-o constrângere de ordin logistic, ci mai degrabă a fost rezultatul unui exerciţiu de imaginaţie, a unei atitudini față de ciclul de viaţă al unui material folosit pentru un obiect cu o funcţiune temporară. În acest caz, mai presus de materialul care a fost utilizat este materialitatea ca principiu de bază al sustenabilităţii acţiunilor din cadrul Atelierului.

Un alt proiect [3] care a fost concretizat în anul 2012 este un pavilion amplasat într-un luminiş de pe „traseul Apei” (studiat în prima ediţie a Atelierului), în imediata apropiere a unor vestigii istorice cu caracter industrial-minier. Pavilionul a fost gândit ca un obiect care poate fi utilizat de comunitate pentru petrecerea timpului liber, având în vedere că locul în care este amplasat este folosit deseori de către localnici pentru picnic. Pavilionul a fost realizat din materiale tradiţionale, structura din lemn de brad este aşezată pe un soclu de piatră, iar planul înclinat al acoperişului a fost gândit ca o grădină de legume. Totul s-a făcut cu ajutorul voluntarilor din cadrul unei asociaţii locale. Construcția nu a fost gândită ca un obiect temporar, ci ca un obiect peren, în folosul comunității locale. Datorită materialelor utilizate, acesta nu necesită eforturi deosebite pentru întreținere. Prin amplasarea acestui obiect s-a realizat un transfer al responsabilității către comunitate. De aceea este de așteptat ca, în timp, să existe o serie de intervenții asupra lui. Deși terasa verde a fost proiectată, în timpul șantierului nu s-a reușit realizarea ei. Din acest motiv considerăm că șantierul a rămas deschis, urmând să se finalizeze în momentul în care beneficiarii lui vor simți că așa trebuie să se întâmple.

Pe lângă proiectele prezentate mai sus, deja materializate, există o serie de alte proiecte propuse [4] care, deşi aparent simple, trebuie să parcurgă sinuosul drum al finanţării şi implementării pentru a fi concretizate. Putem spune că a existat o reacție pozitivă din partea autorităților locale și a comunității față de proiectele propuse în cadrul Atelierului „Green reCreation”/ N.O.D., ceea ce ne dă încredere că și celelalte idei se vor materializa până la urmă, într-o formă sau alta.

Coordonatorii Atelierului „Green reCreation” – Baia Sprie: arh. Futó Edmund Eugen, arh. Flaminiu Taloş, arh. Diana Taloş, arh. Anca Filipan, arh. Ionuţ Filip.

Echipa N.O.D.: arh. Valentin Meteş, arh. Ruxandra Elena Moldovan, arh. Hanna Nistor.

[1] Echipa de proiectare a obiectului manifest (2011):

coordonator: arh. Anca Filipan;

participanţi: stud.-arh. Mihai Tămăşan, stud.-arh. Andrei Temian, stud.-arh. Simona Zinca, stud.-arh. Mirona Faloba;

fotografi: stud.-arh. Mihai Tămășan, stud.-arh. Simona Zinca, stud.-arh. Katerina Georgescu.

[2] Echipa de proiectare a mobilierului urban (2012):

coordonatori: arh. Raul Timiş, stud. arh. Teodora Ungurean, stud.-arh. Bianca Fanta;

participanţi: voluntari din Liceul de Artă Baia Mare: Tudor Udroiu, Andrada Pinte, Dan Săsăran, Carla Afrăsinei, Diana Cânța, Farago Zsolt, Ruxandra Vasile.

[3] Echipa de proiectare a pavilionului (2012):

coordonatori: arh. Ruxandra Moldovan, arh. Alexandru Mociran, arh. Simona Mesaroş, arh. Adrian Leiţoiu, arh. Hanna Bianca Nistor, peisagist Hitter Timea;

participanţi: arh. Costi Bleotu, arh. Amalia Ignuţa, arh. Dan Ungur, arh. Călin Bolovan, arh. Ion Avram, stud.-arh. Raluca Pop, stud.-arh. Cristina Costea, stud.-arh. Mara Sălăjan, stud. arh. Nicu Coşorenci, stud.-arh. George Blaga, stud.-arh. Florina Pantea, stud.-arh. Sebastian Scarlat; voluntari din Liceul de Artă Baia Mare: Diana Cocoşilă; Asociaţia „Lacul Albastru”.

[4] Proiectele pe: www.tabaradecreatie.blogspot.com

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog