RDW

Proiect de diplomă – Centrul de arte aplicate „Sf. Vineri”, București

macheta transf

stud.-arh. Teodora-Maria Ganea

Facultatea de Arhitectură USH

Teodora-Maria Ganea a ales tema şi situl diplomei motivată emoţional. Sf. Vineri şi restul zonelor „între” ale Bucureştiului, rămase după intervenţia anilor ‘80, fac parte din realitatea relativ statică pe care o întâlneşte zilnic. A cunoscut zona Sf. Vineri doar din poveştile familiei, din poze, din cursurile de la şcoală. Lipsa experienţei istorice a locului a devenit un avantaj şi un motivator pentru ceea ce şi-a propus: în confruntarea realităţii cu un trecut idilic a reuşit să confere locului un viitor posibil, care să le lege pe amândouă.

Demersul ei s-a bazat pe analizele urbane, istorice şi sociologice ale zonei şi ale întregii arii circumscrise. Şi-a dat seama şi a dorit ca diploma ei să nu se rezume la o construcţie, ci la un întreg: o ţesere urbană, arhitecturală şi funcţională care să lege între ele fragmentele de ţesut istoric, clădirile-obiect, ecranul de blocuri şi noile turnuri izolate, cu calcane, tipologii ale investiţiilor recente.

Piesa unificatoare, devenită şi laitmotiv al proiectului, a decis să fie incinta: spaţiu de tranziţie şi mediere de la o tipologie la alta. Scara golului şi a construitului este raportată la om, creând spaţii care să amintească de calitățile fizice ale fostului cartier, dar care să ofere şi confortul fizic necesar desfăşurării şi amplificării funcţiunilor şi fluxului pietonal de azi. Funcţiunile alese sunt ateliere de arte aplicate, locuinţe, centru comunitar, bistro, piaţă agroalimentară, o coagulare ce ar putea conduce la formarea unui pol pentru tineri creativi, care să alimenteze şi să activeze, reinventând, cartierul. Alegerea betonului ca material subliniază dorinţa de statornicie, ca declaraţie a unui loc redobândit.

îndrumător: lector. dr. arh. Maria DUDA

 

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog