Actualitate civis

Explorarea spațiului pe nevăzute: SenseAbility

SenseAbility este o inițiativă care presupune deschidere și dezvoltare. În primul rând, către utilizarea celorlalte simțuri, în absența celui vizual, în interacțiunea cu spațiul. Majoritar, în cazul persoanelor văzătoare, prima întâlnire cu spațiul presupune să îl vezi. Dar dacă se schimbă puțin regulile jocului, îți închizi ochii și încerci să îl descoperi prin celelalte simțuri? În cazul persoanelor cu deficiențe de vedere, această primă întâlnire trece prin alte filtre, de la depărtare spre apropiere, de la ansamblu la detaliu. Celelalte simțuri sunt active și conlucrează în descifrarea spațiului, conducând la o cunoaștere mult mai amănunțită și intimă a acestuia. În al doilea rând, SenseAbility deschide un canal de comunicare între oameni. Nu te văd și nu mă vezi, dar ne plimbăm amândoi prin același spațiu, cu același scop, de a-l cunoaște. Astfel, există o șansă să ajungem să ne întâlnim accidental și chiar să ne ajutăm unul pe altul.

SenseAbility este un proiect inițiat de Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, pe scurt AMAis. Noi suntem un grup de tineri entuziaști și plini de idei, majoritatea arhitecți, care doresc să dezvolte nivelul de percepție și conștientizare al fiecăruia, amplificând calitățile plurisenzoriale spațiale prin diferite inițiative.

Primele patru evenimente SenseAbility au avut loc în cadrul Anualei de Arhitectură București 2015 și au presupus desfășurarea a două activități în diverse spații din oraș: Casa Mincu, Casa Monteoru și Casa Rosetti, de-a lungul a patru weekenduri. Pe rând, fiecare casă a găzduit o serie de tururi și o activitate de construit, ambele realizate pe nevăzute, cu ajutorul unor perechi de ochelari speciali puși la dispoziție de echipa AMAis. Vizitatorii, persoane cu dizabilități vizuale sau persoane văzătoare, au avut ocazia să descopere spațiul fiecărei case prin intermediul celorlalte simțuri și să se joace, pe echipe, cu macheta unui apartament la scara 1:10, amenajând-o după placul lor.

De-a lungul celor patru weekenduri, 171 de persoane au parcurs experiența oferită de SenseAbility, oameni cu vârste diferite, ocupații diferite, văzătoare sau cu deficiențe de vedere. Dar cu toții au avut cel puțin un punct comun – deschiderea cu care au venit să exploreze un spațiu necunoscut, în cele mai multe cazuri. SenseAbility pare ca un joc, ți se explică regulile, îți pui ochelarii și începi să mergi. Faci un pas, doi, îți e frică sau nu, după fire, dar ești dornic să treci mai departe și să descoperi. Se pleacă de la un joc, un experiment, dar se ajunge la a conștientiza cât de dificil îți e totuși să acționezi fără să vezi în anumite spații. Și nu ești singurul. Dar ai ocazia să vorbești despre experiența ta și să afli cum au fost și ale celorlalți. Pui întrebări și ți se răspunde, nu teoretic, ci din experiența personală, poate chiar a unei persoane cu deficiențe de vedere. Ești curios să afli cum se descurcă, cum se orientează, cum își stabilește repere, dar tot ce trebuie să faci este să comunici.

Prin evenimentele din cadrul Anualei de Arhitectură, AMAis a reușit să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere într-o serie de clădiri reprezentative. Mai mult, participanții au fost puși în situația de a conștientiza anumite probleme cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere în raportul lor cu spațiul, iar concluziile extrase pun bazele unui studiu care să dezvolte gradul de accesibilizare a spațiului.

SenseAbility a pornit prin explorarea spațiului, dar a ajuns la descoperirea celorlalți care împart spațiul cu tine. A fost un schimb de păreri, de experiențe și de povești, totul pe nevăzute. Și va continua!