RDW

Explorarea spaţiului pe nevăzute: SenseAbility

© Ioana Maria Rusu

© Ioana Maria Rusu

SenseAbility este o iniţiativă care presupune deschidere şi dezvoltare. În primul rând, către utilizarea celorlalte simţuri, în absenţa celui vizual, în interacţiunea cu spaţiul. Majoritar, în cazul persoanelor văzătoare, prima întâlnire cu spaţiul presupune să îl vezi. Dar dacă se schimbă puţin regulile jocului, îţi închizi ochii şi încerci să îl descoperi prin celelalte simţuri? În cazul persoanelor cu deficienţe de vedere, această primă întâlnire trece prin alte filtre, de la depărtare spre apropiere, de la ansamblu la detaliu. Celelalte simţuri sunt active şi conlucrează în descifrarea spaţiului, conducând la o cunoaștere mult mai amănunțită și intimă a acestuia. În al doilea rând, SenseAbility deschide un canal de comunicare între oameni. Nu te văd şi nu mă vezi, dar ne plimbăm amândoi prin acelaşi spaţiu, cu acelaşi scop, de a-l cunoaşte. Astfel, există o şansă să ajungem să ne întâlnim accidental şi chiar să ne ajutăm unul pe altul.

SenseAbility este un proiect iniţiat de Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială, pe scurt AMAis. Noi suntem un grup de tineri entuziaşti şi plini de idei, majoritatea arhitecţi, care doresc să dezvolte nivelul de percepţie şi conştientizare al fiecăruia, amplificând calitățile plurisenzoriale spațiale prin diferite inițiative.

Primele patru evenimente SenseAbility au avut loc în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2015 şi au presupus desfăşurarea a două activităţi în diverse spaţii din oraş: Casa Mincu, Casa Monteoru şi Casa Rosetti, de-a lungul a patru weekenduri. Pe rând, fiecare casă a găzduit o serie de tururi şi o activitate de construit, ambele realizate pe nevăzute, cu ajutorul unor perechi de ochelari speciali puşi la dispoziţie de echipa AMAis. Vizitatorii, persoane cu dizabilităţi vizuale sau persoane văzătoare, au avut ocazia să descopere spaţiul fiecărei case prin intermediul celorlalte simţuri şi să se joace, pe echipe, cu macheta unui apartament la scara 1:10, amenajând-o după placul lor.

De-a lungul celor patru weekenduri, 171 de persoane au parcurs experienţa oferită de SenseAbility, oameni cu vârste diferite, ocupaţii diferite, văzătoare sau cu deficienţe de vedere. Dar cu toţii au avut cel puţin un punct comun – deschiderea cu care au venit să exploreze un spaţiu necunoscut, în cele mai multe cazuri. SenseAbility pare ca un joc, ţi se explică regulile, îţi pui ochelarii şi începi să mergi. Faci un pas, doi, îţi e frică sau nu, după fire, dar eşti dornic să treci mai departe şi să descoperi. Se pleacă de la un joc, un experiment, dar se ajunge la a conştientiza cât de dificil îţi e totuşi să acţionezi fără să vezi în anumite spații. Şi nu eşti singurul. Dar ai ocazia să vorbeşti despre experienţa ta şi să afli cum au fost şi ale celorlalţi. Pui întrebări şi ţi se răspunde, nu teoretic, ci din experienţa personală, poate chiar a unei persoane cu deficienţe de vedere. Eşti curios să afli cum se descurcă, cum se orientează, cum îşi stabileşte repere, dar tot ce trebuie să faci este să comunici.

Prin evenimentele din cadrul Anualei de Arhitectură, AMAis a reuşit să faciliteze accesul persoanelor cu deficienţe de vedere într-o serie de clădiri reprezentative. Mai mult, participanţii au fost puşi în situaţia de a conştientiza anumite probleme cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de vedere în raportul lor cu spaţiul, iar concluziile extrase pun bazele unui studiu care să dezvolte gradul de accesibilizare a spaţiului.

SenseAbility a pornit prin explorarea spaţiului, dar a ajuns la descoperirea celorlalţi care împart spaţiul cu tine. A fost un schimb de păreri, de experienţe şi de poveşti, totul pe nevăzute. Şi va continua!

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog