Parcul Natural Văcărești a fost oficial declarat „arie naturală protejată, administrată pentru conservarea peisajului și recreere”

11.05.2016

Foto: Helmut Ignat

După 4 ani de amânări, astăzi a fost adoptată Hotărârea de Guvern prin care se constituie Parcul Natural Văcărești, ca prima arie naturală protejată din București. Odată stabilit clar cadrul juridic, urmează realizarea unui „plan de management aprobat de ministerul mediului, adică, ce și cum se poate construi în zona protejată”. Cele 184 de hectare, unde trăiesc 94 de specii de păsări (dintre care 40 sunt ocrotite la nivel european, iar 20 pe plan mondial) și animale sălbatice de talie medie precum: vidre și vulpi, pot deveni un centru de recreere, educație ecologică, de conservare și cercetare științifică și un obiectiv turistic. Sau… se pot transforma într-un Aquadom, așa cum propusese Primăria Municipiului București, în august 2014.

În 1988 au început lucrările pentru realizarea Lacului Văcărești (în zona cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței), obiectiv ce nu a devenit niciodată funcțional. În prezent dreptul de proprietate pentru o parte din teren se află în litigiu, existând peste 150 de cereri de revendicare. În anul 2002, o parte din teren a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani pentru realizarea unor dotări sportive. Din cele 184 de hectare ale zonei, aproximativ 40 sunt concesionate și/sau în litigiu. Însă „situația juridică a terenurilor precum și regimul de proprietate sunt aspecte care nu au nici o legătură cu acțiunile de conservare a biodiversității și de instituire a protecției, conform Legii Ariilor Protejate (OUG 57/2007).

Prioritățile sunt acum: oprirea „tăierilor de arbori, a incendierilor de stuf, a braconajului, a diferitelor forme de poluare, găsirea unor soluții acceptabile pentru oamenii fără adăpost ce locuiesc aici și relocarea câinilor comunitari. Nu în ultimul rând, clarificarea tuturor dosarelor de revendicare a terenurilor și găsirea soluțiilor legale de despăgubire a celor în drept” a declarat Cristian Lascu.

Alte articole pe această temă

http://arhitectura-1906.ro/2014/10/sau-cum-sa-nu-infiintam-in-bucurestiul-irespirabil-un-parc-gata-facut/

http://arhitectura-1906.ro/2014/11/cronica-unei-hotarari-amanate/

http://arhitectura-1906.ro/2014/05/vacaresti-descoperirea-unui-parc-natural-urban/

http://arhitectura-1906.ro/2014/09/un-nou-incendiu-in-vacaresti-incendiile-din-vacaresti-vor-fi-oprite-numai-dupa-instaurarea-regimului-de-protectie-din-zona/