Revitalizarea malului sudic al Someșului, Satu Mare - Zonele postindustriale: Bd. Careiului, Pod Decebal, Pod Golescu

O tipologie aparte a spațiilor destructurate este reprezentată de contextul postindustrial. Tema regenerării urbane a zonelor postindustriale pe malul apei este un subiect de studiu recent, dezvoltat preponderent după anii ’80 în Europa, însă în România rămâne un teritoriu nedescoperit. Tema este necesară și importantă deoarece malul apei prezintă oportunități atât socio-culturale, cât și economice. Studiul ne arată că valorificarea țărmului poate duce la generarea „fațadei orașului”, a identității sale.

„Cei care vor gestiona orașul postindustrial se vor asigura ca peisajul urban, în special spațiile sale publice, facilitățile de expoziție și convențiile pe apă, să ofere o scenă de continuă animație umană.”1

Proiectul a fost conceput ca o propunere etapizată, dezvoltată preponderent pe malul stâng al Someșului, având intenția de a valorifica și vindeca zona, transformând-o într-un nou centru de interes pentru locuitorii sătmăreni.

a. Descriere Generală

Amplasamentul este alcătuit din trei parcele disfuncționale, anume:

situl dintre cele două poduri Decebal și Golescu și Bulevardul Careiului (excluzând parcela bisericii, cimitirul și complexul Kaufland);

parcela fostei Uzine de Industrie Ușoară;

parcela de la baza Podului Decebal.

Pentru a avea un spațiu integrat care să funcționeze ca un organism în interiorul orașului, am observat că este necesară prelungirea orașului la țărm prin funcțiuni diverse și atractive atât din punct de vedere cultural, cât și economic.

În urma studiului analizelor, am observat că sunt trei zone-cheie care dau efectul de spațiu segregat. Aflate în zona centrală și pericentrală, acestea prezintă un potențial crescut de a reda calitatea mediului construit, de a crea o nouă fațadă a orașului, aducând în prim-plan tema însușirii unei noi identități.

Pentru a ameliora traficul și a îmbunătăți mediul înconjurător se propune o stradă de legătură între cele două poduri existente, noi stații de transport în comun, piste pentru biciclete și promenade. În urmă analizelor, se poate observa că malul sudic prezintă un deficit atât la nivelul acestor dotări, cât și la nivelul spațiilor verzi.

Pentru un nou centru de interes este propusă construcția unui centru de promovare a artei și tradiției sătmărene. Acesta va avea rolul, în primul rând, de a suplini lipsa de dotări necesare și va fi alcătuit din: muzeu, cinema, mediatecă, galerii temporare, restaurant, teatru și scenă pentru concerte în aer liber și, nu în ultimul rând, spațiu pentru viitoare festivaluri și evenimente de sezon. Ansamblul va deveni un punct de atracție principal, va asigura un aport pietonal și va funcționa ca un liant necesar bunei funcționări a zonei.

b. Conceptul

Conceptul este preluat din natură și urmărește ideea de rețele interconectate prin modele sinuoase, naturale care se integrează în sit. Soluția propune „vindecarea” acestor zone postindustriale prin amenajarea unei rețele de spații verzi conectate prin promenade, piste pentru bicicliști și legături peste râul Someș (propunere pod exclusiv pietonal). Aceste rețele vor acționa pe 3 niveluri: nivelul inferior (subteran și albia râului); nivelul cotei zero (terenul natural și al străzilor); nivelul superior (pasarele suspendate și podul pietonal propus). Scopul proiectului este de a realiza un parc urban dinamic, cu activități atractive pe tot parcursul anului. Succesul acestei propuneri se va baza, în special, pe gradul integrării sale în oraș.

Citiți textul integral în numărul 6 / 2015 al Revistei Arhitectura