RDW

Centru spa la Jigodin-Băi, jud. Harghita

02

stud.-arh. Noémi BUTOI

Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Arhitectură, 2015

În acest proiect se îmbină două ramuri ale turismului: cel balnear și eco-turismul, întrucât situl ales se află lângă Rezervația Naturală Csihanyos.

Complexul se compune din două părți principale: una este continuarea dealului, iar cealaltă marchează funcţiunile principale: wellness, săli de conferințe, restaurant și camere pentru cazare.

Volumetria construcției ține cont de situarea la marginea Rezervației Naturale Csihanyos, de aceea este importantă integrarea în peisajul natural (forme de relief, vegetație, însorire etc.), fiind într-o zonă cu caracter rural se raportează și la arhitectura respectivei zone montane (acoperișuri cu pante abrupte).

Construcția propusă este așezată în partea dinspre sud-vest, unde terenul începe să se ridice. Corpul principal va fi o extindere a dealului, care „curge” spre stradă. Din acest volum se ridică altele care marchează funcțiunile principale ale complexului: wellness, restaurant, săli de conferințe și spații de cazare. Aceste volume au forme care aduc aminte de acoperișurile caselor  unui sat de munte sau de conturul munţilor. În același timp, planurile vitrate ale acestor volume înălțate ajută la iluminarea încăperilor, fiind orientate spre sud.

Proiectul de diplomă Centru spa la Jigodin-Băi, jud. Harghita, prezentat de Noémi Butoi, s-a constituit ca o concluzie fericită și inspirată a anilor de studii. Cu adevărat, tenacitatea, bunul-simț, creativitatea s-au regăsit în soluția proiectului de diplomă. Una din definiții zice că: „Arhitectura este organizarea spațială în varianta optimă”; consider că lucrarea de diplomă a arhitectei Noémi Butoi este în varianta optimă. În final, las imaginile să vorbească de la sine.

îndrumător: arh. Liviu Brebe

concept

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog