Back to the Future

Back to the Future - Expoziție comemorativă

arhitect Ion Popa

Asociația ArtCrowd -Artiști în educație prezintă ”Back to the Future – Expoziție comemorativă arhitect Ion Popa”, în perioada 22 octombrie - 12 noiembrie 2020, la sediul Uniunii Arhitecților din România din București, în cadrul proiectul ”Back to the Future - Design românesc la intersecție”.

Această expoziție urmărește recuperarea unei personalități din perioada de pionierat a designului românesc și a învățământului de design bucureștean, arhitect Ion Popa, anul 2020 fiind anul comemorativ a 30 ani de la dispariția sa. În activitatea sa profesională, Ion Popa a realizat în mod constant proiecte în cadrul unor echipe interdisciplinare de anvergură, a co-fondat primul studio de design din România, Studioul DA, și a fost unul dintre principalii organizatori ai primului și celui mai mare eveniment de Design din România, Seminarul Național de Design din 1974, în urma căruia termenul ”design” a întrat în vocabularul profesional românesc.

Expoziția se va axa pe de o parte pe expunerea unor fotografii de arhivă ce nu au mai fost arătate publicului larg, și care documentează activitatea profesională a arhitectului Ion Popa din anii 70 și 80, ca membru al grupului de arhitectură și design, Studioul DA, ca designer sau ca lector la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti (1974-1990) și pe de alta va face o încercare de a contura personalitatea sa expansivă și explorativă, care a favorizat realizările în domeniul designului de pionierat. Mai multe informații aici

Vernisaj: 22 octombrie orele 16 00- 19 00, în cadrul evenimentului de deschidere purtarea corectă a măștii precum și distanțarea de minimum 1 50 m este obligatorie. Pe tot parcursul vernisajului se va limita accesul publicului în spațiul expozițional la 5 persoane concomitent.

22 oct-12 noiembrie 2020 program de vizitare luni-vineri 9 00 -17 00 , Uniunea Arhitecților din România, București, str. Jean Louis Calderon nr 48, cu accesul unui număr de maximum 5 persoane concomitent în spațiul expozițional.

Finisaj: 12 noiembrie 2020, 17 00- 18 00, respectând aceleași reguli sanitare.

Vă așteptăm cu drag!

Simpozionul "Back to the Future- Design românesc la intersecție

De asemenea, în data de 12 noiembrie vă invităm la Simpozionul “Back to the Future” 2020. Acesta este dedicat tinerilor designeri și studenților în design și în domenii conexe, și va avea ca obiectiv, odată cu stabilirea reperelor istorice, aducerea împreună a unor oameni conectați la istoria designului românesc precum și la viitorul acestuia. Lucrările prezentate vor avea ca subiecte: Inceputurile designului romanesc in contextul anilor 70 și 80 și a manifestărilor importante din domeniu, design românesc actual radiografiat de generații diferite, designul românesc în contextul internațional și posibile direcții viitoare.

Printre invitați se numără personalități în domeniu precum:

Lector univ. dr. Mirela Duculescu (Istoria și teoria designului, Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Istoria și teoria artei)

Constantin Flondor (Pictor, co-fondator al grupărilor 111, Sigma și Prolog, profesor la Liceul de Arte Timișoara (1962-1992) și Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte Vizuale și Design între 1992-2005)

Dr. Ioana Sanda Avram (Designer, cercetător în științele modei, președinte Filiala Design, Uniunea Artiștilor Plastici din România, UAP)

Andrei Borțun (Romanian Design Week, The Institute)

Radu Vișan (Designer, Asociația alt.F.E.L.)

Dr. Liviu Mureșan (Președinte Fundația EURISC, co-organizator al Seminarului Național de Design 1974)

Arh. Vlad Calboreanu (arhitect și designer, co-fondator Studioul DA (1973- 1979), cadru didactic Universitatea Natională de Arte, București, departamentul Design între 1978 - 1990)

Prof. univ. dr. Dinu Dumbrăvician (Universitatea Natională de Arte, București, Departamentul Design)

Simpozionul "Back to the Future- Design românesc la intersecție" are loc în data de 12 noiembrie, 9 00-17 00, Uniunea Arhitecților din România, Str. Jean Louis Calderon nr 48, București și online, pe Zoom. Participarea este gratuită numai pe baza înscrierii prealabile la artcrowd1@gmail.com pana in data de 5 noiembrie. Mai multe informații aici Vă așteptăm cu drag!

Toate evenimentele proiectului se desfășoară cu respectarea tuturor regulilor sanitare speciale în vederea prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.

”Back to the Future-Design românesc la intersecție” este un proiect organizat de Asociația ArtCrowd-Artiști în educație și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, A.F.C.N.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.