Unfolding Pavilion: #OPENGIARDINI

1410

Cel de-al patrulea Pavilion Unfolding, un concept de expoziție pop-up inspirat de spațiul pe care îl ocupă cu fiecare ocazie, s-a deschis pe 19 mai în cadrul vernisajului celei de-a 18-a Bienale de Arhitectură de la Veneția. După edițiile anterioare din Casa alle Zattere a lui Ignazio Gardella, locuința socială Giudecca a lui Gino Valle și replica pierdută a Casei lui John Hejduk, #OPENGIARDINI a fost dedicat Giardini della Biennale: locul venețian cu cea mai mare concentrație de arhitectură modernă, cu clădiri de Alvar Aalto, Josef Hoffmann, Gerrit Rietveld, Carlo Scarpa, James Stirling, Sverre Fehn și nu numai. ț

Giardini Pubblici, comandat de Napoleon în 1807 pentru a oferi un plămân verde pentru orașul dens construit Veneția, a fost un parc public proiectat de arhitectul local Giannantonio Selva în stilul grădinilor peisagistice neoclasice. O mare parte din țesătura orașului, inclusiv trei biserici renascentiste și o mănăstire, a trebuit să fie demolată pentru a construi grădinile publice. Pavlioanele permanente au fost construite în parc începând cu 1895, odată cu deschiderea primei Expoziții Internaționale de Artă. Marea majoritate a zonei a fost de atunci împrejmuită și dată Bienalei, scoțând-o din uz public. În 1932, perimetrul enclavei închise a Giardini della Biennale a fost extins pentru a include un teren pe insula vecină Sant'Elena. În prezent, doar o treime din suprafața totală a Giardini este deschisă publicului, restul fiind accesibil doar în timpul orelor de vizită ale Bienalelor de Artă și Arhitectură.

Giardini della Biennale, pe de altă parte, nu sunt proprietate privată: ele sunt situate pe teren public pe care orașul Veneția îl acordă în mod gratuit Bienalei în schimbul întreținerii și securității. Acesta este un caz clar de expropriere privată a teritoriului public de către o instituție care a colonizat Venezia în ultimii 100 de ani: ceva demn de discutat la o Bienală dedicată decolonizării. De altfel, când nu au loc expoziții și pavilioanele sunt închise, întregul Giardini ar putea fi teoretic deschis publicului 6 luni pe an. Cu toate acestea, accesul în partea din parc a Bienalei este restricționat și controlat pe tot parcursul anului de sistemul de porți, ziduri, garduri, camere CCTV, țepi metalici, sârmă ghimpată și paznici înarmați care definesc frontul urban al Giardini.

Cea mai vizibilă intervenție a Unfoldin Pavilion a fost un banner mare atârnat de Arcul Lando al lui Sant'Antonio di Castello. Acest lucru nu a fost întâmplător: arcul este ultima rămășiță supraviețuitoare a fostelor biserici care au fost demolate pentru a face loc grădinilor publice. Bannerul, proiectat de Michele Galluzzo, a fost plasat strategic în partea publică a Giardini, direct în fața porții de intrare a Bienalei, pe partea opusă axei vizuale care se termină cu Pavilionul Britanic. Bannerul prezenta o față emoji furioasă care cerea ca Giardini să fie înapoiat oamenilor. O campanie de stickere cu aceeași grafică a fost lansată și în tot orașul.

Deschiderea pavilionului a avut loc în spatele Arcului Lando. Acolo a fost expus proiectul fotografic al lui Laurian Ghiniţoiu: rezultatul mai multor plimbări în jurul perimetrului Giardini realizate pentru a documenta diversele dispozitive prin care se negociază permeabilitatea şi impermeabilitatea Bienalei în spaţiu. Imaginile au fost imprimate pe plexiglas transparent, astfel încât vizualizarea lor a necesitat să privim prin ele, dizolvând simbolic marginile din imagine.

Proliferarea recentă a dispozitivelor ostile de acces ale Bienalei a făcut ca oamenii să „sare gardul” și să se strecoare fără bilete sau invitații în Giardini: o formă de rezistență practicată de localnici încă de la primele ediții ale Bienalei. Cu toate acestea, bărcile acostate pe malurile canalului care trece prin Giardini, bine în limitele Bienalei, indică faptul că granița Bienalei nu este complet impenetrabilă. Aceste bărci sunt deținute de venețieni cărora li s-a atribuit aleatoriu locuri de andocare de către orașul Veneția și, prin urmare, necesită acces gratuit la vehiculele lor, trecând granița Bienalei fără permisiunea Bienalei.

Această rețea de interese conflictuale a generat două excepții teritoriale în care gardul Giardini este întrerupt de canal: două puncte slabe din perimetrul fortificat al Bienalei unde proprietarii de bărci și-au dezvoltat propriul sistem de acces la enclava închisă. Aceste intrări neoficiale nu sunt nici confortabile, nici sigure, necesitând săritul peste bariere înalte, coborârea scărilor suspendate deasupra apei și evitarea elementelor de descurajare a oamenilor de clasă medievală, cum ar fi gardurile cu țepi și pereții cu sticlă spartă încorporată în mortar. Nu este cel mai demn mod de a merge la serviciu în fiecare zi.

Deoarece Bienala pare să nu aibă nicio intenție de a găsi soluții alternative la situația suprarealistă a proprietarilor de bărci, ne-am gândit că am putea măcar să încercăm să le facem rutinele de intrare mai ușoare și mai demne. În același timp, am vrut să facem o declarație clară în speranța de a declanșa o discuție între oraș, Bienală și Pavilioanele Naționale, toate fiind responsabile pentru situația actuală a blocajului.

La capătul sudic al canalului, în spatele pavilionului grecesc, o arcadă cu semnul #OPENGIARDINI stătea în vârful accesului pe malul râului. Alessandro Mason, Davide Tommaso Ferrando și Lucas Geiger au proiectat acest portal pentru a semăna cu o ușă ceremonială. Dincolo de portal, trei scări instalate pentru a media diferențele de înălțime duceau la un covor roșu lung care însoțea mersul până la un gard ruginit cu țepi. A fost aplicată bandă roșie pentru a acoperi rugina, nasurile de clovn umflate au fost lipite de vârfuri și a fost instalată o prindere moale acolo unde barcagii atârnau pentru a se balansa în jurul barierei. Covorul roșu se întindea peste gard până la primele stații de andocare.

La capătul opus al canalului, o scară de oțel introdusă în grosimea zidului de cărămidă al lui Giardini pe spatele pavilionului austriac (a cărui temă și expoziție o apreciem foarte mult) a fost lipită cu bandă roșie pentru a deveni mai vizibilă și îmbunătățită cu prinderi mai fiabile.

Construite în timpul previzualizării expoziției, majoritatea instalațiilor au fost îndepărtate de personalul Bienalei în zilele următoare, odată ce intrarea în Giardini a devenit posibilă pe bază de bilet. Bineînțeles, ne așteptam la reacția Bienalei: eliminarea intervențiilor noastre neautorizate a avut însă unicul efect de a face viața de zi cu zi a barcagiilor la fel de dificilă ca înainte.