Anuala de Arhitectura București 2024
04.09.2024
Grupul internațional de cercetare Dark Matter Labs este curatorul Anualei de Arhitectură București 2024
Curatorul celei de-a XXII-a ediții a Anualei de Arhitectură București (AAB) 2024 este grupul internațional de cercetare Dark Matter Labs prin reprezentanții lui, principalii fondatori ai grupului: arh. Indy Johar (Anglia), arh. Ivana Stancic (Danemarca) și urb. Joost Beunderman (Olanda).
Declarația curatorială
În plină criză a schimbărilor climatice, a deteriorării naturii și a biodiversității, a poluării și a deșeurilor, trebuie să recunoaștem că mediul construit din Europa trebuie să reducă mai mult de 95% din amprenta sa de carbon până în 2030 pentru a evita colapsul climatic. Într-un moment în care multe țări se confruntă cu o criză a locuințelor, iar modernizarea fondului de clădiri este esențială pentru reducerea consumului de energie, trebuie să abordăm, de asemenea, problema carbonului încorporat și a altor daune aduse mediului de „construcția ca de obicei”.
Dark Matter Labs este implicat activ în misiunea UE pentru 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și în New European Bauhaus. De asemenea, acesta colaborează cu numeroase orașe, organizații filantropice și alte organizații pentru a accelera tranziția către un viitor regenerabil și echitabil.
Tema generală a Anualei de Arhitectură București 2024 este Bucureștiul Sustenabil și urmează triada Anualelor centrate pe programul european New European Bauhaus, ale cărui valori principale sunt: sustenabilitatea, incluzivitatea și estetica. Anuala de Arhitectură București aplică în fiecare an, ca optică de cercetare, câte o valoare europeană Bucureștiului și îl analizează din această direcție.
Vă puteți înscrie în competiția AAB 2024 până pe 20 septembrie 2024 (miezul nopții). Aveți mai jos linkul de înscriere:
https://www.anuala.ro/2024/regulament/
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne trimiteți un mail la adresa: secretariat@oar-bucuresti.ro
Succes tuturor!
Prezentare membri Dark Matter Labs
Indy Johar este arhitect de formație și creator prin practică, este Senior Innovation Associate la Young Foundation. Indy este cofondator al Impact Hub Birmingham și Open Systems Lab, a fost membru al Comisiei pentru creștere incluzivă a RSA și consilier pentru dezvoltare armonioasă al primarului Londrei. Indy este director al project00.cc and Dark Matter Laboratories.
Ivana Stancic lucrează în Copenhaga și își axează munca pe schimbarea sistemelor în planificarea urbană și tranziția teritorială. Expertiza sa constă în crearea unei punți între designul strategic și planificarea urbană. În acest rol, ea are mai mult de 10 ani de experiență în cercetare și proiectare axată pe dezvoltarea urbană durabilă și strategiile viitoare ale orașelor.
Joost Beunderman este urbanist, scriitor și cercetător. Director la project00.cc, el a condus o gamă largă de proiecte în cadrul rețelei 00 - de la regenerare urbană la spații de ocupare a forței de muncă, de la antreprenoriat civic la finanțare axată pe rezultate pentru infrastructura verde. A studiat la Universitatea din Utrecht, Universitatea din California-Berkeley și London School of Economics și este membru al Royal Society of Arts.