RDW

Spațiul public sau revanșa perspectivei neglijate

Amenajarea domeniului public într-o manieră actuală este un subiect la ordinea zilei. Numeroase realizări, mai ales în arii protejate și centre istorice, ne încântă prin detalii, texturi și inserție inspirată în peisajul arhitectural. Este, desigur, complicat să intervii într-o zonă cu determinări complexe, dar și satisfacția profesională este pe măsură.

Prea rar ne gândim că reacționăm ca niște copii răsfățați ai timpului nostru, care nu văd decât ce merită văzut. Undeva, în fundal, decorul anost al cartierelor socialiste persistă, ca un defect scenografic. Și acolo, în cartiere, trăiesc oameni, se veștejesc speranțe și se petrec vieți care ar putea aspira la o minimă calitate a cadrului construit. La periferii, în ariile de locuire socială, domeniul public – veșnic parazitat de funcțiuni pasagere și împuținat de nevoile de trafic și de parcare – cere imperios o reabilitare.

Cu vervă și curaj, împăcând aspirații estetice și condiționări economice, ateliercetrei din Cluj impune o nouă atitudine.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog