Downshifting Romanian Way - Domoșu

Sara și Douglas (originari din Scoția) au venit în România ca profesori de limba engleză în 1997. Sunt pasionați de istorie și construcții tradiționale, având diferite studii în aceste domenii. În Newport, trebuind să restaureze casa istorică pe care o dețineau, au avut câteva experiențe neplăcute cu diverși specialiști, astfel că au învățat să lucreze cu mâna lor, deprinzând tehnici tradiționale. Îndrăgostiți de arhitectura lui Kós Károly, pe care au cunoscut-o încă de când erau în Anglia, au vizitat casa construită de acesta la Stana și au descoperit ținutul istoric Călățele (Kalotaszeg, în limba maghiară, între Huedin și Cluj, cu folclor, meșteșuguri și tradiții foarte bogate).

S-au stabilit în Huedin și au înființat Asociația „Târnaț-Kalotaszeg Durabil”, care are ca scop, printre altele: salvarea, conservarea și restaurarea moștenirii arhitecturale și culturale, lobby pentru protejarea acesteia, creșterea notorietății acestor acțiuni în fața românilor și sprijin pentru restaurarea și repunerea în folosință a unor clădiri.

În 2007, Sara și Douglas au cumpărat prima casă țărănească tradițională, în satul Domoșu (Kalotadámos), din comuna Sâncraiu, județul Cluj, o casă veche și în stare avansată de degradare, pe care au restaurat-o cu ajutorul voluntarilor străini.

Au urmat, în 2008, o casă în satul Alunișu (Magyarókereke, în traducerea din maghiară înseamnă „dâmbul cu alune”), tot în comuna Sâncraiu, una în Huedin și, în 2011, una în satul Văleni (Magyarvalkó) din comuna Călățele, județul Cluj. Această ultimă casă a fost construită în 1870, fiind denumită Bogolyvár (Cetatea Bufniței).

foto: Douglas MCFARLANE, Sara MEAKER

Citiți textul integral în numărul 1 / 2016 al Revistei Arhitectura

Detalii pe https://www.facebook.com/Tarnat-Kalotaszeg-Durabil-253955824655794/

Downshifting Romanian Way - Șase povești despre comunități ecologice