RDW

Downshifting Romanian Way – Stanciova

Stanciova making of stove

text: Irina, Gab, Iris ș.a. 

Într-un sat cu 350 de locuitori în vestul României, la poalele dealurilor Lipovei, ne-am găsit casa.

Povestea a început prin anul 1999, odată cu tabăra Ecotopia, care a fost imboldul de a înființa Asociația Ecotopia România, asociație care funcționează și azi. Acum, pe lângă sătenii get-beget, mai trăiesc aici câteva familii de orășeni chitiți pe downshifting, permacultură, sustenabilitate.

Mai vin și voluntari prin rețelele HelpX și WWOOF.  Mai vin și prieteni din Timișoara și alte părți ale lumii.

Există o „casă a asociației Ecotopia”, un proiect de locuință colaborativă, cu grădină cu tot, care așteaptă mai mulți locuitori. Ce facem pe-aici? Pe scurt: trăim. Ne place să credem că trăim frumos, cu grijă pentru pământ și pentru oameni, împărțind surplusul. Unii din noi fac săpun, alții fac gemuri, siropuri, conserve de legume din roadele grădinilor și culegând plante din împrejurimi. Acestea sunt disponibile celor care doresc să susțină comunitatea și economia locală.

Din ce învățăm dăm mai departe, prin ateliere, clăci și povești spuse în șură, în grădină, în verandă sau în jurul focului. Sunt poveștile lumii mai frumoase despre care inima știe că e posibilă.

Dacă vreți să ne vizitați, vă rugăm frumos să ne anunțați din timp. Dacă sunteți din zonă, puteți veni în vizită la un ceai sau la evenimentele anunțate pe blog.

Desigur, dacă vreți, vă puteți și cumpăra o casă aici. Noi ne-am bucura. Dar vă rugăm să nu ne întrebați de oferte. Nu ne place rolul de agenție imobiliară. Dacă vreți să cumpărați o casă, stați pe aici vreo săptămână sau două, plimbați-vă prin sat, vorbiți cu localnicii și sigur o veți găsi.

https://stanciova.wordpress.com/

Downshifting Romanian Way – Șase povești despre comunități ecologice

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog