Restaurare

Restaurare

Jurizarea de anul acesta a fost pentru noi, jurații, un exercițiu deosebit de intens și bogat în învățăminte, mai ales în partea finală, a verificării pe teren a conformității proiectelor și pertinenței partiurilor de restaurare.

Cei trei membri ai juriului au selectat - pe baza proiectelor transmise - 15 proiecte, pentru secțiunile Restaurare și Recuperarea patrimoniului și interpretarea identității, din toată țara, cu potențial de nominalizare.

Pentru că reușita proiectelor de restaurarea și de recuperare a memoriei sunt intim legate de respectul integrității monumentului, de gradul de conservare a materiei istorice și de transpunerea lor materială, juriul a decis să se deplaseze in situ la toate proiectele selecționate pentru nominalizare.

Astfel, au urmat patru zile de deplasare, pe traseul București, Iași, Lăzarea, Târgu Mureș, Dej, Cluj, Alba Iulia etc. Au fost patru zile extraordinare, în care am avut privilegiul de a vizita, în prezența proiectanților, comanditarilor și antreprenorilor clădirile/siturile.

Nimic nu poate fi mai autentic și mai prețios decât această evaluare directă a realizării intențiilor de proiect inițiale, confruntate în timp real cu explicațiile autorilor!

Criteriile predominante ale evaluării în această fază finală au fost: conformitatea proiectului cu realizarea, respectul față de materia și construcția istorică, dificultatea/ chalenge-ului / provocarea propusă, originalitatea / unicitatea demersului.

Dialogul cu autorii a fost dens și pasionant. Și a fost și o ocazie rară, aceea de a-i întâlni la ei „acasă” pe autorii proiectelor. Pentru mine, întâlnirea cu o nouă și tânără generație de arhitecți și restauratori a fost și un moment privilegiat, și o adevărată bucurie.

Ce idee generoasă ca Gala de premiere să fie la Craiova! - așa au făcut cunoștință tinerii arhitecții moldoveni și cei din ținutul secuiesc cu cei din sudul țării…