ARCUB lansează concursul „Soluții de semnalistică și design” pentru Hanul Gabroveni

19.09.2024

Regulament-Concurs-Semnalistica-si-Design-Hanul-Gabroveni.pdf

Plan-tehnic-Hanul-Gabroveni_PARTER.pdf

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București anunță lansarea concursului „Soluții de semnalistică și design” pentru exteriorul clădirii Hanului Gabroveni și pentru spațiile conexe. Proiectul se adresează arhitecților, designerilor, scenografilor și studenților facultăților de arhitectură, precum și altor instituții de învățământ superior de profil, fiind deschis atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.
 
Concursul „Soluții de semnalistică și design” se va desfășura în perioada 12 septembrie – 5 decembrie 2024 și își propune îmbunătățirea semnalizării Hanului Gabroveni ca centru cultural, creșterea vizibilității acestuia, promovarea eficientă a evenimentelor, precum și valorificarea potențialului curții interioare/pasajului pietonal dintre străzile Lipscani și Gabroveni, transformându-le într-un spațiu atractiv pentru public.

Premiul acordat câștigătorului desemnat va consta în încheierea unui contract de comandăprivind dreptul de autor și drepturile conexe, între ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și câștigător, în vederea realizării proiectului care conține conceptul de design și fișa cu detaliile tehnice complete.
Valoarea totală a contractului este de 25.000 de lei.

Teme de lucru

Concursul urmărește realizarea de proiecte de concept, însoțite de detaliile tehnice aferente, prin rezolvarea următoarelor teme de lucru:

1. Semnalistică, cu următoarele categorii:

2. Design curte interioară:

Premise

OBIECTIV

POSIBILE FUNCȚIONALITĂȚI

3. Participanții trebuie să prezinte următoarele livrabile în cadrul concursului:

4. Reguli și instrucțiuni:

Toate propunerile de proiect vor fi trimise pe adresa de e-mail: inscrieri@arcub.ro.

Calendar de desfășurare

  1. Etapa de înscrieri: 12.09.2024 – 11.10.2024 (30 de zile calendaristice)
  2. Etapa de clarificări (concurenții pot solicita informații suplimentare): 12.10.2024 – 21.10.2024 (10 zile calendaristice)
  3. Etapa de realizare a proiectelor: 22.10.2024 – 20.11.2024 (30 de zile calendaristice)
  4. Termen de predare a proiectelor – 21.11.2024, ora 23:59
  5. Etapa de jurizare: 22.11.2024 – 03.12.2024 (10 zile calendaristice)
  6. Anunțarea proiectului câștigător în cadrul unui eveniment dedicat: 05.12.2024

Modalitate de înscriere

Înscrierea candidaților se realizează online, în perioada 12 septembrie – 11 octombrie 2024, prin depunerea dosarului de candidatură, care trebuie să conțină următoarele documente:

Dosarul de candidatură se va transmite electronic, pe adresa de e-mail: inscrieri@arcub.ro.

Condiții de participare

La acest concurs pot participa arhitecți, designeri de interior, scenografi și studenți înscriși în ani finali de studii din cadrul facultăților de arhitectură și altor instituții de învățământ superior de profil, de stat sau particulare din România, acreditate de Ministerul Educației. Participanții pot fi atât persoane fizice care îndeplinesc cerințele menționate mai sus cât și persoane juridice, care au ca obiect de activitate principal: arhitectură, design și scenografieși care respectă întocmai modalitatea de înscriere, perioada de înscriere, precum și depunerea tuturor documentelor necesare înscrierii.

Evaluare

O comisie de specialitate va evalua toate propunerile de proiecte, în perioada 22 noiembrie 2024 – 3 decembrie 2024, urmând criteriile de evaluare de mai jos:

  1. Toate propunerile de proiecte trebuie să fie dezvoltate conform valorilor ARCUB (Creativitate, Integritate, Inovație, Responsabilitate) și în linie cu identitatea vizuală ARCUB. Totodată, să aibă o estetică contemporană și cu puternic impact vizual.
  2. Comunicarea clară a evenimentelor – toate soluțiile / elementele / obiectele propuse trebuie să permită comunicarea simplă, clară și eficientă a proiectelor / evenimentelor ARCUB.
  3. Fezabilitatea soluțiilor tehnice – este necesară o validare pe propunerile creative din punctul de vedere al producției și al implementării; Obligatoriu: Soluțiile propuse trebuie validate în prealabil cu o firmă de producție pentru a asigura fezabilitatea lor.
  4. Flexibilitate și adaptabilitate a soluțiilor propuse, astfel încât să asigure o implementare facilă a materialelor de comunicare a evenimentelor.

Rezultatul evaluării va fi transmis prin e-mail concurenților, în termen de maximum 2 zile de la data desemnării proiectului câștigător.

În urma evaluării, un singur proiect va fi declarat câștigător. Premiul va consta în încheierea, între ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și câștigător, a unui contract de comandă, în baza Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, pentru realizarea proiectului care conține conceptul creativ și fișa cu detaliile tehnice complete. Valoarea totală a contractului va fi de 25.000 de lei.

Proiectul câștigător va fi anunțat în cadrul unui eveniment dedicat, organizat în data de 5 decembrie 2024.

Detalii complete găsiți în regulamentul concursului, disponibil aici.

Întrebări frecvente

Este posibilă înscrierea unei echipe formate din mai multe persoane care nu reprezintă o firmă?

La concurs se pot înscrie persoane fizice și/sau persoane juridice, care îndeplinesc cerințele prevăzute în Regulament.

În cazul unei echipe, cum ar trebui să se facă înscrierea? Se trimite o singură aplicație pentru întreaga echipă sau fiecare membru al echipei trebuie să se înscrie individual?

Nimic nu împiedică vreun participant, persoană fizică sau persoană juridică, să prezinte un proiect care este rodul unei munci de echipă.

Ce tip de documente doveditoare ar trebui trimise în acest caz pentru a valida înscrierea echipei?

Raporturile dintre candidat și echipa sa vor face obiectul unui act separat, care privește părțile respective. În raport cu ARCUB, titularul proiectului va fi candidatul înscris la concurs, astfel că acesta trebuie să asigure, în raport cu colaboratorii săi, dreptul de a cesiona către ARCUB drepturile de autor.

Care e numărul maxim sau minim de persoane care pot face parte din echipa?

Nu are nicio relevanță numărul persoanelor care realizează proiectul, atât timp cât proiectul va fi prezentat de un candidat, desemnat de toți coautorii.