Terroir: Despre gustul pământului pus în operă

Podgoria Dominus

© @Dominusestate

Înainte de pandemie, timp de câțiva ani, am participat la un club informal de food-pairing mai degrabă decât de wine-tasting, cum se spune acum într-o frumoasă limbă romgleză. Acolo am înțeles ceea ce, corporal și instinctiv, știam din copilărie (bunicii materni locuiau peste deal de Niculițel, jud. Tulcea): cât de importantă este noțiunea de terroir, din măiastrele discursuri ale somelierilor care ne prezentau feluritele soiuri și ani ai vinurilor.

Toți am auzit termenul, mulți știu și ce înseamnă1. Cu toate acestea, întrebarea legitimă pe care o naște pentru arhitecți un așa concept este dublă. Prima întrebare sună astfel: putem stabili o relație între conceptul de terroir și cel de genius loci, al lui C. Norberg Schulz din cartea cu același nume2? Vorbesc despre cartea care a deschis calea unei aplicări destul de fidele a conceptelor filosofiei heideggeriene în înțelegerea și chiar proiectarea arhitecturii ultimilor cincizec

Coperta revistei

Citiți continuarea in revista

Arhitectura 5-6/2024 (713-714)
Vin