MIMI – o legătură sublimă între istorie și prezent

Republica Moldova devine tot mai atractivă datorită podgoriilor sale și a vinăriilor cu priveliști încântătoare și, bineînțeles, cu o suită de vinuri nobile și bucate alese.

Castelul MIMI este unul dintre cei mai buni producători de vin și una dintre cele mai frumoase destinații turistice nu numai din Moldova, ci din lumea întreagă. Mai mult decât atât, are cel mai valoros background cu o istorie neîntreruptă de aproape 130 de ani și o arhitectură impresionantă ce combină tradiția și contemporaneitatea. Se prezintă ca un Terroir de Cultură, Creativitate și Excelență, încorporând trăsăturile distincte ale zonei viticole Bulboaca cu impact asupra gustului și calității vinului pe care îl produc.

MIMI vine de la numele fondatorului vinăriei, Constantin MIMI, ultimul guvernator al Basarabiei țariste și un ilustru vinificator al secolului XX. În anul 1893 a ridicat la Bulboaca un veritabil chateau cu alură franțuzească, devenit în scurt timp cea mai renumită vinărie a timpului, mai ales după vizita lui Nicolai al II-lea, țarul Rusiei și Carol al II-lea, prințul moștenitor al României.

De la fondarea sa, castelul a cunoscut toate dominațiile istorice: cea țaristă până în 1918, cea românească din 1918 până în 1940, cea sovietică din 1940 până în 1991 și, finalmente, perioada Moldovei independente, din 1991 și până în prezent. Fiecare perioadă și-a lăsat amprenta asupra țării, dar și asupra arhitecturii castelului.

Inițial vinăria consta doar din clădirea ridicată în anul 1901, în care Constantin MIMI producea vinurile sale. Chiar de la începutul perioadei sovietice Castelul a trecut în proprietatea statului și a fost transformat într-o fabrică de vin. Cu toate că volumul de producere a crescut considerabil, valoarea istorică și arhitecturală a Castelului a început să fie neglijată. În anii 50 fațada Castelului a fost placată cu beton, probabil pentru a obține un aspect mai industrial, iar pentru a extinde zona de producere, a fost ridicată în partea dreaptă a clădirii o aripă în formă de L.

Un nou capitol, unul pozitiv și remarcabil, în istoria Castelului a început în 1998, la ceva timp după proclamarea independenței țării, când fabrica de vin a fost privatizată de familia Trofim, originară din satul Bulboaca, care și-a asumat responsabilitatea pentru restabilirea onoarei mărețului Castel. Arhitecții afacerii de familie numără cinci generații de activitate în cadrul cramei MIMI din 1893 încoace.

Începutul nu a fost simplu. Chiar dacă procesul de vinificare era pus pe roate, clădirea necesita intervenții semnificative. Abia în anul 2011 au început lucrările de renovare a edificiului prin curățarea fațadei Castelului de plăcile de beton. Ca urmare, Castelul a fost readus, datorită tehnologiilor speciale, la imaginea pe care o avea cândva, iar volumele înfrățite au căpătat culori apropiate, diferența fiind abia sesizabilă.

Dorind să fie în pas cu cele mai bune vinării din lume, familia Trofim călătorea și examina diverse crame. Savura și se inspira. La un moment dat, a rămas fascinată de Château de Ferrand, amplasat la cca 50 km de Bordeaux, și nu a ezitat să-l contacteze pe cel care a intervenit în imobilul trisecular din Franța pentru a-l moderniza – Arnoldo Tranti.

Soarta Castelului MIMI a fost hotărâtă în 2014, când echipa managerială a început colaborarea cu renumitul designer italian, care, prin talentul său și ideile inovatoare, a dat viață conceptului contemporan al stațiunii viticole din Bulboaca. Înainte de a elabora proiectul, rezultatul căruia ne fascinează astăzi, autorul a întreprins o călătorie prin Moldova pentru a se familiariza cu istoria și tradițiile ei. După circa trei luni de cercetări Arnaldo Tranti a descoperit diverse simboluri, semne și elemente grafice conservate de mai bine de 6 mii de ani pe ii, prosoape și covoare tradiționale. ce au constituit surse de inspirație pentru designer, ele fiind stilizate și combinate cu elemente moderne. Potrivit lui Arnaldo Tranti, “La baza conceptului complexului Castel Mimi stă ideea de a combina două elemente diametral opuse – Tradiționalul cu Modernul, pentru ca în urma fuziunii acestor două energii opuse să ia naștere o energie nouă, cu o entitate proprie”.

Grandiosul proiect ce se întinde pe o suprafață de 35.000 de metri pătrați, posibil cel mai mare în arealul Est-European, a fost gândit ca un ansamblu format din servicii necesare pentru a organiza diverse evenimente, de familie sau corporative, pentru a atrage turiști, iubitori și savuratori de vin, admiratori de priveliști pitorești sau pur și simplu curioși.

În centrul zonei acestui ansamblu se află castelul de la sfârșitul secolului al XIX-lea – inima întregii structuri – un loc confortabil, intim și familiar pentru a retrăi istoria și memoria. Parterul castelului adăpostește două încăperi: Beciul Timpului cu o masă mare interactivă la care se spun povești despre vin, și nu numai, și camera pentru degustarea vinurilor. La primul etaj se află restaurantul Bufnița Albă, Camera Petrecerilor cu Vin (Wine Party Room) și o trecere spre partea din spate a Castelului. Etajul doi, mai privat, readuce atmosfera familiară cu Sala Constantin care evocă locuința și biroul lui Constantin Mimi, fondatorul castelului. Alături se află Sala Timpului, un spațiu inovativ sugestiv, care vă trimite înapoi în timp, ca să aflați despre istoria Moldovei prin intermediul celor mai semnificative simboluri și obiecte.

În fața castelului se dezvoltă un spațiu logic, ideal pentru activități și întâlniri reprezentative conviviale cu fântâni multicolore spectaculoase, grădini ordonate și impecabil îngrijite, compoziții vegetale în amenajări peisagistice, platforme de vizionare cu perspective inimaginabile. Vizitatorul realizează imediat că se află într-un loc special, unde arhitectura se confirmă încă o dată ca artă. integrându-se armonios în compoziția spațial-volumetrică a ansamblului. În spatele castelului se dezvoltă o zonă diametral opusă, jucăușă, planul general amintind de un fluture stilizat, împrumutat de pe covoarele moldovenești. Aici este o bucătărie tradițională cu un cuptor și o grădină gospodărească cu legume și plante variate cu arome îmbătătoare, crescute cu grijă pentru a fi folosite la bucatele din meniul restaurantului. Copii vor fi bucuroși să ajungă în pavilionul destinat lor, iar cei mai curioși și insistenți vor găsi un labirint nebănuit și se vor putea pierde, dar și regăsi în el.

Teritoriul Castelului este despărțit de două axe principale: prima axă conduce oaspeții de la poarta intrării până la ușile edificiului istoric, drum care a primit denumirea Bulevardul Castelului – Decumanus Maximus. Este intersectat de Bulevardul Moldova (în trecut o linie de calea ferată, unde se încărca și exporta vinul spre URSS) – Cardo Maximus și reprezintă Moldova de azi, pe o parte având Moldova istorică, pe cealaltă – Moldova viitorului. Întrucât suprafața curții frontale este destul de mare, a fost creată a doua axă, ce coincide cu centrul Scuarului și care unește clădirea de la intrare și Castelul, trecând pe sub Pergolă.

Misterul MIMI începe chiar de la intrare, o rampă ascunsă vă trezește emoții fascinante și vă conduce spre o clădire de excepție – Diorama, cu o deschidere panoramică spre complex pentru a putea admira natura înconjurătoare. Privită din afară, aceasta copleșește prin perfecțiunea lineară a formelor sale, acoperită cu piatră locală magnifică, dar și cu elemente de care s-a îndrăgostit Tranti și a decis să le folosească oriunde e posibil. Vizitatorul este întâmpinat de Diafragma, o intrare care împarte interiorul și exteriorul într-un mod clar și important prin intermediul unui perete din piatră, la rândul lui o opera de artă, ridicat pentru a adăuga valoare spațiului ce găzduiește și spune povestea stațiunii viticole.

În Scuarul Mimi este amplasată prima fântână muzicală din Moldova. Jeturile sale de apă își pot schimba culorile, dansa după muzică, oferind un show fascinant de lumini. În plus toate jeturile împreună formează simbolul ochiului, care ne protejează de deochi și energia negativă. Show-ul de lumini al Fântânii arteziene are loc la finalul diverselor evenimente care se organizează periodic la Castel sau la comandă.

Teritoriul imens desparte două clădiri diametral opuse nu doar ca amplasament, ci și ca material. Una este din sticlă - Casa Luminii, care „se joacă” cu mediul prin reflexiile sale, unica sală pentru evenimente din țară cu pereții din sticlă de sus până jos, unde pot fi petrecute cele mai frumoase momente din viață: nunți, zile de naștere, botezuri. Sau pot fi desfășurate evenimente corporative: seminare, workshopuri, petreceri, sala fiind încăpătoare pentru cca450-500 de persoane. Cealaltă clădire - Wine Spa, este acoperită cu stejar și reprezintă un loc destinat terapiei pe baza de vin, unde pot fi făcute degustări curative, masaje cu uleiuri din semințe de struguri și chiar băi cu vin.

Pe teritoriul complexului sunt disponibile șapte căsuțe hoteliere – arhetipul casei tradiționale moldovenești. care sunt la dispoziția oaspeților ce doresc să rămână peste noapte sau să petreacă câteva zile la Castelul MIMI. Alături de căsuțe se întinde o piscină olimpică în aer liber, nu departe de Beciurile Secrete și hotelul castelului cu centru de conferințe.

În cele din urmă Arnaldo Tranti împreună cu familia Trofim a realizat un univers în plină concordanță cu tradițiile locale în care moldovenii se regăsesc și se mândresc. Studiul tradițiilor moldovenești și semnele textilelor tradiționale au influențat designul, utilizarea materialelor, decorarea țesăturilor și accesoriilor de mobilier și mai presus de toate conceptul logo-ului. S-a dorit o legătură istorică cu castelul și această continuitate a fost găsită în cel mai important și nobil material - piatră naturală de origine locală «Cosăuți». Considerată o piatră nepotrivită și inestetică din cauza oxidării și modificării ei în timp, aceasta a devenit laitmotivul proiectului.