Terroir lusitan

Arh. Frederico Valsassina, Herdade do Freixo (Redondo, Alentejo)

© @gelusavovea

Încă din zorii istoriei, vinul și tradițiile care îl însoțesc, terroir-ul în sensul său larg, au contribuit la construcția patrimoniului portughez. Dacă vinul și apoi cultivarea viței-de-vie sosesc în Lusitania antică odată cu primii coloniști fenicieni și greci, producția de vin ia amploare odată cu stăpânirea romană. O mărturie spectaculoasă a vechimii și bogăției tradiției viticole lusitane, Villa romană de la São Cucufate (Alentejo), construită între secolele I-IV d.C. și apoi ocupată timp de peste 1.000 de ani, este în același timp exponenta unui model economic (complementaritatea între culturile de viță-de-vie, de măsline, de furaje și creșterea animalelor, precum și prelucrarea avansată a acestor resurse) rămas de actualitate până azi.

În secolele XVII-XVIII apare în prim-plan vinul de Porto, „inventarea” căruia este pusă în general în legătură cu exportul vinului portughez către Anglia (consemnat în tratatul comercial din 1703 dintre cele două mari puteri col

Coperta revistei

Citiți continuarea in revista

Arhitectura 5-6/2024 (713-714)
Vin