RDW

Sensing spaces: Architecture reimagined

SIZA

O expoziție inedită a fost găzduită de galeriile principale ale Academiei Regale de Arte din Londra (RA) – până în aprilie 2014 . Sensing spaces: Architecture reimagined a adus împreună șapte birouri de  arhitectură din întreaga lume. RA a comisionat arhitecții invitați pentru a crea instalații specifice unui loc anume; tema comună este explorarea elementelor esențiale ale arhitecturii. În loc de reprezentări convenționale ale clădirilor sau proiectelor în formă de machete, planuri sau fotografii, RA redefinește expoziția tradițională de arhitectură, invitând vizitatorii într-o experiență unică, multi-senzorială. Ansamblul de intervenții consideră arhitectura din perspectiva întâlnirii umane și arată cum vederea, atingerea, sunetul și memoria joacă un rol determinant în percepția noastră asupra spațiului, proporțiilor, materialelor și a luminii.

Publicul s-a întâlnit cu structuri, texturi, sunete, spații și chiar mirosuri. O structură monumentală de Pezo von Ellrichshausen ocupa cea mai mare parte a galeriilor (6), răstălmăcind noțiunea de perspectivă; inspirat de esențe tradiționale japoneze (tatami și hinoki) Kuma subliniază importanța spațială a acestui simț (4); tunelul propus de Kere invită vizitatorii să interacționeze fizic cu materialul structurii prin care trec (3); un labirint de Li Xiaodong a generat un sentiment de izolare și de compresie a dimensiunilor (2), în contrast cu explorarea lui Grafton (1) asupra luminii care deschide spațiul. Instalațiile subtile prezentate de Siza și Souto de Moura au încurajat oamenii să considere altfel istoria arhitecturală a clădirii (5).

Un film făcut special a dat vizitatorilor posibilitatea de a „întâlni” arhitecții. Filmul conține o serie de proiecte anterioare, dar transportă privitorul, fermecător, de la o casă de pe coasta chiliană la o școală din Burkina Faso, Africa. Interviuri filmate cu arhitecții au suplimentat înțelegerea locului unde aceștia lucrează, dar și ce anume constituie sursa lor de inspirație.

Kate Goodwin și Drue Heinz sunt curatorii de arhitectură de la R A. În deschiderea expoziției Sensing spaces au afirmat că „Arhitectura este mereu prezentă în fundalul vieții noastre, iar noi, de cele mai multe ori, nu îi recunoaștem impactul. Am provocat arhitecții din această expoziție să creeze o experiență ce se adresează simțurilor și provoacă scântei pentru imaginație. Sperăm astfel să transformăm modul fiecăruia de a gândi despre spațiile din jur și al modului în care ne fac să simțim”.

Foto: Bogdan Iurașcu

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog