Arhitectura 6/2023 (708)

760 împreună
Comandă online

A devenit deja o tradiție ca Bienala să se încheie cu un număr dedicat al revistei Arhitectura, un număr special pentru că aduce împreuna toate elementele din care este alcătuita Bienala: oameni, proiecte, evenimente și locuri. Este un număr dens, o ediție specială care aduce în prim-plan excelența în arhitectură punând în lumină proiectele remarcabile, arhitecții talentați și inovațiile și căutările din lumea arhitecturii.

Bienala Națională de Arhitectură reprezintă un punct culminant în peisajul cultural și profesional din domeniul arhitecturii naționale, oferind o platformă de vizibilitate pentru inovație, calitate și dezbateri critice în domeniul arhitecturii. Inițiată pentru a recunoaște și a premia cele mai remarcabile realizări în arhitectură, Bienala este nu numai ca o expoziție de talente și proiecte inovatoare, dar și ca un forum pentru schimbul de idei, strategii și practici sustenabile între arhitecți, critici, învățământul de arhitectură și publicul larg. În esență, evenimentul își propune să stimuleze discuția despre rolul arhitecturii în societate și despre modalitățile prin care spațiile construite pot îmbunătăți calitatea vieții, răspunzând în același timp provocărilor sociale, economice și de mediu ale timpurilor noastre. Am pus în acest număr de revistă toate aceste elemente pentru a obține o imagine a profesiei la finele anului 2023 pe care vă invităm să o descoperiți. Vă putem devoala încă de pe acum faptul că ediția a XV-a a scos în evidență forța inovatoare a noilor generații de arhitecți din România și constatăm că tinerii nu doar că s-au impus, dar au și dominat, câștigând premii, respect și inimile noastre. Este incredibil cât de mult pot realiza și cât de tineri sunt laureații BNA și ce aer tineresc traversează acest număr.

Începem această călătorie printre secțiunile și premiile acestei ediții cu un editorial semnat de dna. Ileana Tureanu, care dintr-o perspectivă personală descrie parcursul acestui eveniment amplu care s-a desfășurat în 8 orașe. Anul acesta, celebrăm nu doar o tradiție de trei decenii și 15 ediții memorabile, dar și o reuniune vibrantă a mii de arhitecți, studenți, profesori, urbaniști, designeri, alături de alte profesii creative. Acest an a adus un record de participare, cu peste 750 de proiecte înscrise, demonstrând vitalitatea și pasiunea comunității noastre pentru arhitectură și concretizându-se într-un record de dimensiune a revistei care nu a avut niciodată un număr mai mare de pagini.

Urmează apoi prezentările premiilor speciale unde veți putea descoperi contribuția la învățământul de arhitectură și urbanism a arhitectului Vasile Mitrea, care a fost onorat cu prestigiosul Premiul Opera Omnia. Aflați mai multe despre proiectul "Ambulanța pentru Monumente" care a obținut Marele Premiu al Bienalei, citiți un interviu extrem de interesant cu Köllő Miklós, un arhitect cu o viziune modernă remarcabilă asupra tradiției.Citiți cele patru scrisori emoționante despre un om liber - o incursiune în contribuția semnificativă a Militzei Sion la artă și arhitectură. Publicăm toate premiile și nominalizările celor 14 secțiuni, proiecte remarcabile în domenii variate ale arhitecturii, inclusiv locuințe individuale și colective, clădiri industriale, administrative, turistice și sportive, clădiri socio-culturale, restaurare, recuperare a patrimoniului, arhitectură de interior și spațiu public și comunitar. Foarte interesantă este și secțiunea fotografie de arhitectură și aflați mai multe despre numeroasele cărți și publicațiile de arhitectură. Explorați proiectele vizionare care îmbină creativitatea și inovația, proiecte care pun in prim plan sustenabilitatea și viitorul unei lumi care consumă din ce în ce mai multe resurse.

Credem că acest număr, care promovează ideile și evenimentele legate de Bienala Națională de Arhitectură, are o importanță deosebită în contextul arhitecturii și dezvoltării urbane. Acesta oferă o platformă pentru promovarea celor mai recente și relevante preocupări din domeniul profesiei noastre, cultivând dialogul între profesioniști și susținând dezvoltarea profesională continuă. Prin prezentarea lucrărilor și proiectelor de arhitectură de calitate, revista contribuie la creșterea aprecierii publicului pentru importanța arhitecturii în îmbunătățirea mediului urban și rural.