Bienala de arhitectură Veneția 2012
Tema:
Common Ground constituie subiectul celei de-a 13-a ediții a expoziției internaționale de arhitectură organizate la Veneția în perioada 29 august-25 noiembrie, la Giardini della Biennale și la Arsenale.
Expoziția coordonată de arhitectul David Chipperfield reunește 69 de proiecte semnate de arhitecți, fotografi, artiști etc., care împărtășesc afilierea față de tematica propusă. Cei 119 participanți din acest an răspund problemelor legate de criza identității tranzitate de arhitecți în încercarea de a remedia fractura rezultată între arhitectură și societatea civilă.
În descrierea tematică a expoziției, David Chipperfield sublinia necesitatea de reacție a arhitecților împotriva tendințelor predominante, direcționate, de natură profe-sională și culturală dictate de societatea contemporană care accentuează deliberat acțiunile individuale izolate în detrimentul contextualizării obiectului de arhitectură.
Viziunea propusă în cadrul Bienalei pleda în favoarea demonstrării importanței influențelor și continuității ten-dințelor culturale prin capacitatea de a preleva și prevala ideile care formează baza unei „culturi arhitecturale”. Importanța unei clădiri, menționează Chipperfield, nu rezidă în spectacolul individual al obiectului arhitectural, ci constituie o manifestare a valorilor culturale care aparțin comunității. Lumea edificată de care suntem înconjurați reprezintă codul informatic specific care transpune elementele determinante ale unei evoluții continue a limbajului arhitectural și criticii legat de înțelegerea mediului înconjurător. Tematica Bienalei subliniază problemele legate de continuitate, context și memorie raportate mediului construit și relațiilor stabilite la nivel individual cu acesta. Percepția personalizată a mesajului colectiv vine în completarea imaginii generale încercând să estompeze aparenta lipsă a înțelegerii între profesiune și societate.
| Irlanda
| Statele Unite
| Japonia
| Polonia
| Australia
| Germania
| Uruguay
| Canada
| Cehia
| Federația Rusă
| Țările Nordice
| Elveția
| Serbia
Fotografii: © Alexandru Crișan, 2012
Premii:
[categoria Lei de aur]
Pavilionul Japoniei (comisar Toyo Ito), organizat în jurul temei Architecture possible here? Home-for-All (Naoya Hatakeyama, Kumiko Inui, Sou Fujimoto, Akihisa Hirata), a fost cel care a reușit să capteze spiritul temei propuse (Common Ground) prin răspun-sul practic și creativitatea în domeniul proiectării, evidențiate în modalitatea de reorganizare a centrului unei regiuni supuse dezastrului la nivel național. Acestuia i-a fost atribuit premiul Bienalei (Leul de aur, nr. 1, la categoria participare națională). Urban-Think Tank (Alfredo Brillembourg, Hubert Klumpner) împreună cu Justin McGuirk, la Arsenale, primesc premiul Bienalei la categoria proiect arhitectură din cadul expoziției (Leul de aur, nr. 2) cu tema Torre David / Gran Horizonte pentru integrarea unei noi comunități într-o clădire abandonată. Premiul Bienalei pentru întreaga activitate (Leul de aur, nr. 3), propus de David Chipperfield, este atribuit arhitectului Alvaro Siza Vieira.
[categoria Lei de argint]
Premiul Leul de argint este obținut de Grafton Architects (Yvonne Farrell, Shelley McNamara) pentru pavilionul Irlandei, cu tema Shifting Grounds. Răspunsuri similare le-au constituit mențiunile speciale atribuite pavilioanelor Poloniei, Statelor Unite (Spontaneous Interventions), Rusiei (i-city) și instalației propuse de Cino Zucchi, la Arsenale, Copycat, care evocă complexitatea rețelei de relații care influențează mediul înconjurător.