Casa din strada Sabinelor
Denumire proiect: Reabilitare și mansardare locuință individuală
Amplasament proiect: Str. Sabinelor nr. 34F, corp A, ap. 2, sector 5, București
Beneficiar: Mariana Pârloagă
Autor: Dragoș Mihai Dordea
Colaboratori, consultanți: Structuri: ing. Vasile Grigoraș / Instalații: ing. Georgian Ivan / Fotografii: Radu Mălășincu
Regim de înălțime H: P+1
Suprafața desfășurată: 95,94 m2
Suprafața utilă: 82,85 m2
POT: 83%
CUT: 1,66
Intervenția într-un țesut dens de case dă seamă calităților unui proiect de arhitectură. Premisele acestuia sunt conturate de construcția veche, mică, ce are două calcane complete și un calcan parțial, de bugetul mic (300 euro/mp) și de nevoia de reabilitare și mansardare, pentru a putea funcționa ca locuință pentru o familie.
Releveul și analiza clădirii existente au scos la iveală trei etape de construcție. Etapa inițială prezintă la parter două camere, iar la subsol un beci boltit, de cărămidă. Ulterior, camera cea mare a fost extinsă către aleea de acces, iar în cea de-a treia etapă construcția a fost mărită cu încă o cameră mai mică, pe colț, pe unde se face accesul în casă. Succesiunea acestor etape a fost semnalată și de tipul de fundație sau calitatea și grosimea pereților.
Structura spațială a parterului a fost modificată cu ușurință, prin unirea celor două camere principale, rezultând un spațiu unitar, dar împărțit în sufragerie și spațiul de zi. Legătura parterului cu etajul este elementul principal care definește interiorul. Am ales să realizăm scara pe colțul cu calcane, în locul cel mai întunecat, urmând ca prin golul scării să aducem și la parter lumina provenită de la o fereastră făcută în acoperiș. Baia de la etaj este, de asemenea, iluminată printr-o fereastră de mansardă. Cele două camere prevăzute la etaj - un spațiu de studiu și un dormitor - beneficiază astfel de vedere către alee.
Atât studioul, cât și camera se deschid către o logie. Aceasta marchează singurul colț vizibil al casei, înălțându-se mai mult decât linia de rupere de pantă a mansardei, care preia exact profilul acoperișului casei vecine. Elementele de proiect descrise lucrează atent cu vecinătățile și cu istoria casei, noua identitate fiind extrasă din constrângerile contextului și exprimată prin cele două evenimente - scara, la interior, și logia, la exterior.