Oglindiri

Post-Industrial stories

Foto: © Ioana Crlig

În România, o suprafață de peste 12.000 de hectare este ocupată de hale de steril brut, halde de flotație, iazuri de decantare, halde de zgură și cenușă rezultate de la extragerea și prelucrarea zăcămintelor sau din procesul tehnologic metalurgic. Aceste depozite de reziduuri reprezintă o importantă sursă de poluare care afectează mediul înconjurător și comunitățile învecinate.

Post-Industrial Stories este un proiect independent de fotografie documentară care își propune un studiu aprofundat al zonelor din jurul unui centru industrial important. Am ales să documentăm fotografic patru regiuni din centrul și vestul țării care se află în mare parte în Munții Metaliferi, Munții Poiana Ruscă, Valea Jiului și Banatul Montan.

Comunitățile din aceste zone au o istorie îndelungată și o bogată tradiție în exploatarea resurselor naturale. Aici au ajuns oameni din toată Europa atrași de bogățiile subsolului, formând sau influențând aceste comunități, care au jucat un rol important în dezvoltarea României. În perioada comunistă, aceste regiuni au fost industrializate intensiv și, odată cu aceasta, au suferit poate cea mai accentuată transformare.

Ne vom concentra asupra activităților de acum ale oamenilor ce trăiesc în aceste locuri, vrem să înțelegem cât mai multe despre viața în zone care au trebuit să se adapteze unor schimbări bruște după 1989. Întrucât încercăm să surprindem o imagine cât mai cuprinzătoare a vieții cotidiene în aceste comunități, vom locui în aceste zone și vom căuta povești, la început, în Brad, Crișcior, Ștei, Nucet, Băița, Certeju de Sus, Baia de Criș. Apoi în Abrud, Roșia Montană, Baia de Arieș, Zlatna, Almașu Mare, Bucium. Cea de-a treia zonă documentată fotografic va fi Petrila, Vulcan, Lupeni, Aninoasa, Uricani, Călan, Ghelari, Cinciș. Vom încheia proiectul cu Anina, Oravița, Ciudanovița, Moldova Nouă, Sasca Montană, Ciclova Montană. Vom fotografia pe format mediu (6x6 și 6x4.5) datorită atmosferei obținute în imaginile pe film. Pe lângă justificările tehnice (profunzime, volum, texturi, culori, rezoluție, claritate), am ales fotografia pe film lat pentru că ne permite un anumit stil de lucru și o rezumare a situațiilor întâlnite.

Care-i planul?

Proiectul se va desfășura cel puțin 16 luni, timp în care vom vizita 27 de zone din vestul și centrul României, parcurgând aproape 12.000 km. Vom merge în zone care au o veche tradiție în extragerea și prelucrarea resurselor naturale: Roșia Montană, Zlatna, Brad, zone care cuprind orașe sau colonii muncitorești care de-a lungul timpului au atras oameni din întreaga Europă: Anina, Oravița, Ciudanovița, Stei, Băița, dar și în comunități relativ nou formate: Valea Jiului, Călanul Nou, Moldova Nouă. Vom încerca să trăim în fiecare zonă, să vedem cât de mult putem și să ne integrăm în comunitățile locale atât cât ni se va permite.

De ce atâta timp?

Am vizitat aceste zone în trecut, dar nu le-am putut explora atât cât ne-am fi dorit, întrucât nu era niciodată

timp, și este nevoie de timp pentru a reda aceste povești cu adevărat. De aceea rămâneam cu sentimentul că rezultatul este lipsit de profunzime, dezamăgitor. Acum visăm la o metodă pe care experiența noastră în domeniu ne-a învățat că este necesară.

Locuind acolo, putem să depășim abordarea superficială cu care am vizitat acele zone până acum și să înțelegem mai bine spațiile. Nefiind presați de timp, vom avea posibilitatea să cunoaștem și să ascultăm oamenii, care sunt baza acestor comunități, nu doar eroii știrilor sau lucrurile vizual excesiv de dramatice, și să ajungem de la întrebările ușoare, de spart gheața, la cele mai grele, care spun povestea.

Ideal ar fi ca, la final, proiectul să prezinte, datorită studiului pe termen lung, fotografii ale acestor locuri profund diferite de cele apărute în mass-media.

Aici interveniți voi

Întrucât este un proiect independent, pentru a ne permite o documentare fotografică, trebuie să cumpărăm timp și resurse: pentru benzină, filme, developare și cheltuieli zilnice. Voi ne puteți ajuta să cumpărăm timpul de care avem nevoie ca să ducem proiectul de la faza de idee la o colecție de mici realități din România.

Detalii: www.postindustrialstories.com