Building Information Modeling
Odată cu dezvoltarea societății, atât nevoile, cât și complexitatea pe care arhitectura trebuie să le încorporeze, au crescut. Ca urmare, atât proiectarea, cât și industria construcțiilor trebuie să implementeze un mai mare grad de relaționare și de integrare a cerințelor și a elementelor constructive în cadrul unei clădiri. Este nevoie de mai mult timp și efort pentru a coordona și a gestiona cantitatea din ce în ce mare de informație cuprinsă în proiect.
Treptat, arhitectura s-a distanțat de procesul de construire, arhitectul comunicându-și intenția sa creatoare prin intermediul unor desene bidimensionale care, apoi, sunt transferate și însușite de către constructor. Aceste desene oferă o informație care are intenția de a rezolva atât detalii particulare, cât și de a definii caracteristicile generale ale clădirii. Astfel, arhitectul are o viziune globală asupra clădirii în imaginația sa, pe care o transmite altor părți implicate prin intermediul unor reprezentări locale, devenite standardizate. Acest lanț de comunicare între proiect și realizare lasă spre interpretare numeroase aspecte ale construcției.
Pentru a putea comunica mai bine cu clienții sau pentru a transmite un anume tip de informații către colaboratorii săi, de cele mai multe ori, arhitectul trebuie să deseneze diverse reprezentări bidimensionale sau tridimensionale ale clădirii. În mod tradițional, arhitecții folosesc un set de desene 2D ca documente de autorizare sau execuție, alte seturi de desene 2D pentru prezentările adresate clienților, un model 3D pentru a realiza vizualizări și așa mai departe. Toate aceste desene, chiar dacă sunt realizate în softuri CAD (Computer Aided Design) și sunt produse cu ajutorul unui calculator, nu diferă în mod fundamental de desenul realizat cu creionul pe hârtie. Orice linie desenată este trasată de către un arhitect, odată în plan, odată în fațadă, odată în secțiune și apoi în modelul tridimensional, iar orice modificare adusă proiectului trebuie implementată în toate aceste reprezentări ale clădirii.
Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani aduce o altă modalitate de proiectare, care se pregătește să modifice fundamental modul în care arhitectul își reprezintă proiectul și transmite altor persoane intenția sa de proiectare.
Building Information Modeling (BIM) este un model digital al intenției de proiectare care, pe lângă o descriere geometrică tridimensională a elementelor constructive, are asociate și caracteristici fizice și funcționale ale acestor elemente. BIM este mai mult decât un simplu model tridimensional, ce poate fi utilizat pentru vizualizare, el integrează elemente de model de la specialitățile implicate în proiect, astfel diminuează ambiguitatea, reduce erorile, mărește controlul arhitectului și, nu în ultimul rând, diminuează componenta economică a investiției1. (...)
Citiți textul integral în numărul 1 / 2014 al Revistei Arhitectura
ilustrații: idz arhitectură
NOTĂ:
1 Pittman, Jon, „Bulding Information Modeling: Current Challanges and Future Directions”, în Architecture in the Digital Age: Design and Manufacturing, ed. Branko Kolarevic. Taylor & Francis, 2003.