Ex libris

Arhitecți, arhitectură și orașe. Despre profesia de arhitect și cum se construiește în România recentă

Volumul semnat de Șerban Țigănaș reprezintă o culegere de texte cu același numitor comun: referința la profesia de arhitect, la rezultatele ei în legătură cu arhitectura și la fenomenele complexe, dar insuficient de bine înțelese, legate de construire. Toate textele - articole, editoriale, prelegeri, documente de strategie ale Ordinului Arhitecților din România, interviuri, comentarii și dialoguri cu mentori sau persoane cu viziune - provin din ultimii circa zece ani, din perioada cu cea mai mare influență asupra dezvoltării României recente (2001-2013), fie că vorbim de cel mai mare elan economic și constructiv, fie de cea mai complicată criză.

Cartea Arhitecți, arhitectură și orașe. Despre profesia de arhitect și cum se construiește în România recentă - care se bazează pe o selecție foarte atentă a conținutului - poate fi percepută ca o Cutie a Pandorei de arhitectură și urbanism. Odată deschisă, ea poate elibera și explica obsesii, traume și fenomene legate de istoria foarte recentă care se fabrică sub ochii noștri, la care suntem părtași și prin care învățăm din mers modul în care arhitecții și arhitectura negociază cu sine, cu politicul, cu administrația publică și cu societatea civilă aflată în proces de formare în ultimii circa zece ani în România.

Cartea propune spre analiză lucidă o serie de teme recurente: responsabilitatea civică și culturală a arhitectului, relația cu clientul și cu societatea, organizarea profesiei, educația în arhitectură, calitatea și sustenabilitatea în arhitectură, urbanismul românesc recent, arhitectura spațiului public, dezastrul și situația patrimoniului, starea profesiei la nivel european și adaptarea ei la criză. Autorul are o privire de ansamblu asupra subiectului, fiind implicat activ în organizarea breslei și raportarea ei la societate atât la nivel național, cât și internațional. Șerban Țigănaș este interesat de interfața dintre școala de arhitectură, comunitate și oraș, iar în cadrul OAR a avut un rol determinant în studierea profesiei de arhitect și realizarea primei politici pentru arhitectură în România, cultura mediului construit și calitatea vieții (2010-2015), fiind președinte al Ordinului Arhitecților din România din anul 2010.

Ni se dezvăluie o carte care studiază felul în care funcționează și se înșurubează arhitecții și arhitectura în relație cu lumea, o carte de fenomenologie, o contribuție la autocunoașterea profesiei, la deschiderea ei către societate. Mai mult, autorul ne oferă un cumul de scrieri, intercalate cu dibăcie, în care problematizează și discută limpede despre independența breslei arhitecților, calitatea și definirea arhitecturii (obsesie recurentă, decelabilă în încercarea de a oferi criterii precise pentru o posibilă judecată), geometria variabilă a profesiei în lume, în condiții de frământări economice și sociale.

Șerban Țigănaș scrie bine, cu simț critic și literar, cu umor rece, relevând o profunzime tăioasă (o secțiune transversală prin straturile societății), care ne pune în față oglinda României în care trăim. Dar nu uită să adauge experiențe personale legate de spații, locuri și case, astfel încât ni se dezvăluie pe nesimțite, într-o notă optimistă, arhitectul și omul, acel pasionat de profesie pe care mulți îl cunoaștem și care se bucură de breasla din care face parte.

Scrierile incluse în acest volum reprezintă o valoroasă contribuție la cunoașterea profesiei, la deschiderea ei către actorii sociali (cred că este prima de acest fel din istoria foarte recentă a României) și poate, mai ales, la anticipare și construcția viitoare. Cartea dorește să fie o arhitectură prin gând și cuvânt. Prin eseul fotografic extrem de special conceput de arhitectul Andrei Mărgulescu, discursul elaborat de Șerban Țigănaș este dublat de o altă cheie de lectură, vizuală, atemporală și disjunctă, din care subiectul este eliminat, articulându-se în jurul temelor din carte, ilustrate cu proiecte și situații contemporane de arhitectură și urbanism.

Autor:

Șerban Țigănaș

Editura:

Simetria 2014

Volumul a apărut cu sprijinul OAR, din Timbrul Arhitecturii.