Actualitatea internă

Digitalism la ZA16 Cluj-Napoca

30.10.2016

Zilele Arhitecturii organizate de către Asta Cluj, cu tema Creative Research, au depășit formatul specific al unor manifestări arhitecturale studențești prin nivelul discursului oferit de către invitați, dar și dedicația echipei de organizare împreună cu locurile alese pentru evenimente.

Organizatorii au propus o alternativă, o posibilitate de cercetare, dezvoltare, inovație și creație prin intermediul unor conferințe tematice, expoziții și workshopuri cu teme precum:

- „Arhitectura contează: o călătorie spre o economie circulară și etică”, susținută de către Duncan Baker Brown (UK) cu privire la diferitele consecințe, deși adesea neintenționate, ale arhitecturii, incluzând și contribuitorii neplanificați la aprovizionare și resurse, cu studii de caz din noua sa carte, „The ReUse Atlas”;

- „Arhitectură Biodigitală și Genetică”, susținut de Alberto T. Estévez (ES). Acesta fiind domeniul în care a început să lucreze în cadrul Genetic Architectures Research Group & Office și University Master of Biodigital Architecture, pe care le-a fondat la UIC Barcelona. Teoria și practica se unesc în arhitectură și design cu aplicații ale biologiei și ale instrumentelor digitale: noi tehnologii din aceste domenii creează împreună un design inovativ pentru o lume nouă;

- „De la Interfață la Interacțiune”, prezentare ce a introdus noțiuni esențiale din domeniul arhitecturii interactive, susținut de către Jia-Rey Chang (TW);

- „Biomateriale în Arhitectură”, de Hanaa Dahy (DE). Arhitectura sustenabilă, cu privire la materiale și impactul acestora în design, a fost unul dintre subiectele abordate. Diferite pavilioane de cercetare, concepte de design și tehnici de fabricare inovative au fost ilustrate cu scopul de a prezenta concepte de ultimă oră și aplicații în domeniul arhitecturii contemporane.

- „Atelier Pavilion” și-a propus să îmbine muzica lui George Enescu cu designul parametric, într-un work-shop susținut de Bogdan Zaha (UK) și Andrei Pădure (RO). Pavilionul ZA reprezintă structura unei săli de audiții care va fi amplasată la Mihăileni, în cadrul Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”, aflată în vecinătatea casei sale memoriale.

În această serie de conferințe, workshopuri și expoziții, revista „Arhitectura” a prezentat numărul special – „Digitalism”, dedicat tuturor fațetelor înglobate în termenul arhitectură digitală, fiind în același timp și o sinteză a arhitecților din România implicați în această nișă.