RDW

Digitalism la ZA16 Cluj-Napoca

foto © Asociația Studenților Arhitecți din Cluj

foto © Asociația Studenților Arhitecți din Cluj

Zilele Arhitecturii organizate de către Asta Cluj, cu tema Creative Research, au depăşit formatul specific al unor manifestări arhitecturale studențești prin nivelul discursului oferit de către invitaţi, dar şi dedicaţia echipei de organizare împreună cu locurile alese pentru evenimente.

Organizatorii au propus o alternativă, o posibilitate de cercetare, dezvoltare, inovație și creație prin intermediul unor conferinţe tematice, expoziţii și workshopuri cu teme precum:

– „Arhitectura contează: o călătorie spre o economie circulară şi etică”, susţinută de către Duncan Baker Brown (UK) cu privire la diferitele consecinţe, deşi adesea neintenţionate, ale arhitecturii, incluzând şi contribuitorii neplanificaţi la aprovizionare şi resurse, cu studii de caz din noua sa carte, „The ReUse Atlas”;

– „Arhitectură Biodigitală și Genetică”, susţinut de Alberto T. Estévez (ES). Acesta fiind domeniul în care a început să lucreze în cadrul Genetic Architectures Research Group & Office și University Master of Biodigital Architecture, pe care le-a fondat la UIC Barcelona. Teoria și practica se unesc în arhitectură și design cu aplicații ale biologiei și ale instrumentelor digitale: noi tehnologii din aceste domenii creează împreună un design inovativ pentru o lume nouă;

– „De la Interfaţă la Interacţiune”, prezentare ce a introdus noţiuni esenţiale din domeniul arhitecturii interactive, susţinut de către Jia-Rey Chang (TW);

– „Biomateriale în Arhitectură”, de Hanaa Dahy (DE). Arhitectura sustenabilă, cu privire la materiale şi impactul acestora în design, a fost unul dintre subiectele abordate. Diferite pavilioane de cercetare, concepte de design şi tehnici de fabricare inovative au fost ilustrate cu scopul de a prezenta concepte de ultimă oră şi aplicaţii în domeniul arhitecturii contemporane.

– „Atelier Pavilion” și-a propus să îmbine muzica lui George Enescu cu designul parametric, într-un work-shop susținut de Bogdan Zaha (UK) și Andrei Pădure (RO). Pavilionul ZA reprezintă structura unei săli de audiții care va fi amplasată la Mihăileni, în cadrul Academiei Internaționale de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”, aflată în vecinătatea casei sale memoriale.

În această serie de conferinţe, workshopuri şi expoziţii, revista „Arhitectura” a prezentat numărul special – „Digitalism”, dedicat tuturor faţetelor înglobate în termenul arhitectură digitală, fiind în acelaşi timp şi o sinteză a arhitecţilor din România implicaţi în această nişă.

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog