RDW

Grădina Divan – Reactivarea spaţiilor urbane nefolosite

Foto: Cosmin Vasile

Foto: Cosmin Vasile

Având o atitudine critică față de abandonul clădirilor încă funcționale, proiectul de regenerare urbană Calup promovează soluții alternative de reutilizare creativă prin trei direcții de acțiune:

1. cartografiere participativă – Platforma calup.ro este instrumentul online prin care identificăm spațiile nefolosite cu potențial de revitalizare, pentru a le deschide către proiecte culturale şi comunităţi creative. În 2015, am identificat în Bucureşti peste 400 de spații nefolosite cu potenţial de refolosire;

2. intervenții strategice – Şantiere participative design & build, prin care promovăm adaptarea creativă, urmate de evenimente Open House şi deschiderea spaţiilor pentru utilizări temporare potrivite;

3. politici publice – prin evidențierea problemelor care duc la nefolosire și semnalarea posibilelor soluții, în dialog cu autoritățile centrale și locale.

#grădinideschise

Vara 2016 a fost dedicată grădinilor urbane nefolosite. Cele peste 30 de astfel de situri identificate pe www.calup.ro au fost rezultatul unei prime cartografieri participative privind resursa de verde care ar putea deveni spațiu public, alături de alte forme convenționale de parcuri sau terase de vară. Zi de zi trecem pe lângă grădini uitate, care nu pot fi deschise din diferite motive juridice. Bucureștiul e codaș la capitolul spații verzi pe cap de locuitor, așa că am considerat că este timpul ca terenurile nefolosite să fie redate locuitorilor orașului, prin revitalizarea lor ca spații publice. Astfel am gândit campania #grădinideschise, o inițiativă de promovare a utilizării alternative a spațiilor verzi din oraș.

#INP

Acțiunea care s-a pliat cel mai bine intenției campaniei a fost proiectul-pilot de reactivare a grădinii casei de târgoveț din Calea Șerban Vodă (fosta mahala Flămânda) din București, proprietate a Institutului Național al Patrimoniului. Închisă de mai bine de 8 ani, casa va deveni interfața dintre institut și public, în demersul acestuia de a implica în problematica patrimoniului, într-un mod activ, toți actorii urbani. Până la demararea proiectului de restaurare și refuncționalizare a clădirii, INP a simpatizat cu ideea de a deschide grădina pentru evenimente temporare, ca rampă de lansare a casei pe harta culturală a Bucureștiului. Echipa Calup a primit misiunea de a pregăti curtea pentru primul său eveniment public prin:

– amenajarea și punerea în funcțiune a casei printr-un șantier participativ. Fiind un monument istoric, intervenția a fost restricționată la mici acțiuni care să nu afecteze structura originală, propunând obiecte și structuri independente, care să permită utilizarea cât mai rapidă a spațiului;

– organizarea evenimentului de lansare, de tip Open House, pentru promovarea grădinii către comunitate;

Call for projects pe platforma calup.ro și deschiderea grădinii către proiecte culturale realizate în și cu comunitatea și experimentare spațială prin diverse scenarii de utilizare.

Șantierul participativ s-a realizat cu sprijinul MEDS-Meeting of Design Students din România. Sub numele Bucharest – City of contrasts, timp de două săptămâni, studenți din diferite țări care au ales să participe la activitatea propusă de Calup au explorat câteva dintre spațiile neconvenționale ale orașului, contribuind cu idei și experiența proprie la designul și amenajarea curții și beciului casei.

#grădinadivan

Unicitatea arhitecturală și influențele oriental-balcanice ale casei tradiționale au influențat intervenția de amenajare a grădini: un spațiu aerisit, colorat și confortabil, care să se încadreze vizual cu identitatea casei. Primele discuții legate de amenajare au fost purtate cu INP pentru a pregăti o amenajare care să poată fi de folos în dezvoltarea planurilor pe termen lung.

În primele zile, participanții au fost familiarizați cu problemele curente ale spațiilor nefolosite, punând accentul pe cauze. Prezentările au vizat identificarea valorilor și caracteristicilor unice care, puse în valoare, pot crește exponențial calitatea și atmosfera spațiului. Atelierele de idei au deschis subiecte precum inițiativele contemporane de utilizare temporară ca mod de reactivare, redezvoltare imobiliară, reutilizare creativă, refolosire și utilizare la maximum a potențialului existent și potențarea autenticității locului.

Workshopul a demarat cu definirea acțiunilor necesare, în baza provocărilor de pe teren, a disponibilității materialelor și a timpului de lucru. S-au format astfel trei echipe care să răspundă nevoii proiectului:

1. amenajarea peisagistică a curții, cu rezolvarea stabilității aleii din plăci de beton, a canalizărilor, a nivelului și suprafețelor de călcare, consolidarea scării și mobilarea grădinii;

2. mobilierul de grădină, pentru a rezolva lipsa locurilor de ședere în grădină și amenajrea curții într-o manieră alternativă și flexibilă;

3. valorificarea beciului și reutilizarea lui ca posibil spațiu public.

Participanții au fost implicați în întregul demers, de la faza de concept la realizarea obiectelor, deprinzând o serie de aptitudini atât practice, cât și critice la obiectele pe care le aveau de realizat. Fiecare echipă a început prin realizarea unui prototip, testat pentru ca apoi să fie realizat întregul plan propus. Rezultatul a fost o serie de obiecte care să faciliteze utilizarea cât mai rapidă a proprietății, preferând soluții creative adaptate stilistic: platforme mobile cu carpete otomane din cauciucuri reutilizate și sfori colorate, mobilier de grădină din sertare reutilizate, regândirea pardoselii și a pavajului, mascarea multiplelor capace de canalizare ale infrastructurii locale cu cutii de plante ornamentale și aromatice.

Activitatea a fost încheiată cu o expoziție temporară în subsolul clădirii, care prezintă succint activitatea INP, istoria casei și efectul proiectelor alternative care pot duce la regenerarea unor spații nevalorificate.

Grădina a fost deschisă pe 15 septembrie  şi are potențialul de a deveni o oază pentru zilele călduroase de vară în București.

Coordonatori: Mark Lorant Mihat, Alexandra Stoica Colaboratori: Konrad Mihat, Cristiana Tăutu, Robert Blaj, Bogdan Dinu

foto: Calup

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog