Actualitatea internă

Vizită la fabrica Huf Haus din Germania și două case Huf în România

30.10.2016

În primăvara lui 2016 am făcut parte dintr-un grup de jurnaliști români invitați de conducerea companiei Huf Haus din Germania să se familiarizeze cu conceptul constructiv al caselor ce și-au câștigat deja notorietate pe piața de profil și cu procesul de fabricație al componentelor, realizat în exclusivitate la Hartenfels, o mică localitate situată la cca 80 km sud-est de Köln. Scopul vizitei a fost bine precizat: mesaje de atragere a interesului unei clientele potențiale din România pentru case construite în sistem post-and-beam, de calitate ridicată, utilizând o proiectare tipizată în sistem deschis. În acest an, Huf Haus a pătruns pe piața din România, deocamdată cu două case showroom în parcul rezidențial „Dumbrava Vlăsiei”, din apropierea Bucureștiului. E un test de piață pe care revista „Arhitectura” îl va urmări cu atenție, desigur, din punct de vedere profesional.

Povestea acestei companii germane aflate azi între liderii construcțiilor de case din Europa începe în 1912, cu un atelier de tâmplărie creat de Johann Huf în Hartenfels, din ținutul Westerwald1, landul Renania-Palatinat. Acest atelier a cunoscut perioadele vitrege ale celor două războaie mondiale, dar după 1948 compania familiei Huf – care a rămas și astăzi în proprietatea și administrarea membrilor acesteia – s-a relansat economic și s-a extins în mai multe regiuni, iar din 1960 și-a adăugat în portofoliu construcții modulare cu structură din lemn și case complete (proiect, fabricare componente, asamblare în sit și finisare „la cheie”).

În 1972, compania Huf Haus face un pas curajos către un nou sistem de proiectare și construcție de case – Fachwerkhaus 2000 (tipizare deschisă post-and-beam), ce va fi definitoriu pentru arhitectura caselor Huf, construite în peste 5 țări în afara Germaniei (în acest moment sunt 13 țări). După anul 2000, proiectarea caselor a răspuns problemelor de eficiență energetică și sustenabilitate, devenite prioritare în toată lumea, prin două prototipuri: ART și modum.

Printre caracteristicile emblematice ale producției de case Huf aș aminti ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit atât în satul-expoziție din Hartenfels, cât și în fabrica Huf:

- Proiectarea se bazează pe o tipizare deschisă: gabaritele elementelor verticale, grinzilor, subansamblurilor (de exemplu, panourile de acoperiș). Singurele monolitizări apar la subsol, unde se asamblează plăci preturnate din BA. Asamblările elementelor din lemn se fac cu dispozitive mecanice foarte fiabile în exploatare.

- De regulă, casele Huf se desfășoară pe două niveluri peste cota ±0 și eventual un subsol. Modularea permite și rezolvarea unor amplasamente cu denivelare de teren.

- Flexibilitatea spațiilor se bazează pe modulare și pe opțiunile formulate de client (de exemplu, încăperile pot fi capsulate sau tratate ca spațiu deschis, fluent). Rezolvarea circulațiilor este foarte atent studiată, ingenioasă și elegantă.

- Sistemele de acoperire sunt diverse: continuu cu două pante, fragmentat cu două pante, terasă. Diversitatea volumetrică permite implantări în context urbanistic, estetica fațadelor este însă dominată de suita de cadre din lemn cu panouri vitrate.

- Toate ferestrele au geamuri tripan și o calitate excepțională a profilelor de tâmplărie, a părții mecanice și a montajului. Ușile exterioare au sisteme de securizare a închiderii. Toate deschiderile vitrate sunt dotate cu jaluzele metalice exterioare, acționate telecomandat.

- Cadrele din lemn exterioare pot fi vitrate sau opace, prinderile fiind făcute cu sisteme de etanșeizare care preiau vibrațiile structurale. Aproape toate modelele Huf exploatează la maximum fațadele cu vedere „panoramică”, sporind efectul de „imersie” în peisaj.

- Nu există planșeu peste ultimul etaj. Se merge cu compartimentarea până la intradosul acoperișului, ceea ce în zonele de coamă permite crearea de supante (utile la dormitoare și circulații, deranjante vizual însă la băi).

- Casele Huf sunt dotate cu toate echipamentele necesare, produse de firme germane de top (cele mai multe electrocasnice sunt… ați ghicit, de la firma Miele!)

- Casele au încorporate cele mai recente tehnologii, ce le transformă în locuințe inteligente. Tehnologia KNX oferă utilizatorului posibilitatea de a-și ajusta consumul de lumină, căldură, aer proaspăt și obloanele, crescând și mai mult eficiența energetică a casei. Toate casele au încălzirea în pardoseală, iar generarea căldurii se face diversificat: pompe geotermale, pompe de căldură pe bază de aer comprimat sau apă transformată ciclic, lichid-gheață. „green[r]evolution” este noua generație de case care ating un nivel superior de eficiență energetică și consumuri, fără a antrena costuri suplimentare.

- Exigențele de calitate sunt definitorii pentru compania Huf și acesta este motivul pentru care procesul de execuție a elementelor modulare și a subansamblurilor se desfășoară numai în fabricile companiei. Lanțul proceselor de la proiectare, dezvoltare, construcție și montaj sunt supravegheate de angajații companiei. Nu există franciză la Huf Haus!

- Managementul proiectelor este eficient și riguros (nemțesc, cu adevărat!). Timpul alocat realizării unei case de la negocierea proiectului la livrare în amplasament, în stadiul finit, este uimitor de scurt, de câteva luni.

- Proiectele sunt dezvoltate împreună cu companii din grupul Huf: IDEAL Beton pentru panouri preturnate din beton armat, redblue energy pentru sisteme de încălzire, ventilație și sanitare, StilART pentru mobilier, MalerBodenART pentru pardoseli și finisaje pereți și GartenART pentru proiectare și lucrări de peisagistică. Sistemul Hus înseamnă case livrate la cheie, dar și consultanță acordată clienților pentru casele aflate în exploatare.

- Casele Huf sunt scumpe, confortabile, de înaltă calitate și performanță, în limitele unei arhitecturi standardizate, care reflectă o anumită filosofie a locuirii, imprimată de istoria companiei.

În 23 septembrie 2016 au fost inaugurate două case Huf amplasate pe parcele învecinate în primul sat din dezvoltarea imobiliară denumită „Dumbrava Vlăsiei”, ce urmează a acoperi o suprafață de 90 ha rezultată dintr-o defrișare mai veche, absolut brutală a pădurii dintre Vlădiceasca și Snagov. La nici un kilometru se află spitalul din Balotești și ceva mai departe un parc tematic. Acest teren a fost echipat complet cu toată infrastructura în perioada 2014-2016 (o investiție de cca 40 mil. euro), iar acum este în mare parte dotat cu alei carosabile, pietonale, locuri de parcare și câteva amenajări peisagere. Apropo de peisagistică, traseele de plantații noi nu obturează panorama 360° asupra a ceea ce a mai rămas în secolul 21 din Codrii Vlăsiei. Din această perspectivă, „Dumbrava” poate fi interpretată ca o titulatură cinică. Compania dezvoltatoare a angajat și proiectele unor arhitecți români, nu știm deocamdată prin ce fel de selecție, primii anunțați cu proiecte unicat de case fiind Andrei Șerbescu de la ADBNA, Mihai Ene de la ENE + ENE Arhitectură și Adrian Soare de la SYAA.

Cum spuneam, sunt de urmărit efectele modelelor calitative și performante Huf Haus pe piața românească, cu speranța că se va produce și o „contaminare” benefică, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu casele pasive.

NOTĂ

1 În estul ținutului Westerwald, la cca 30 km de Hartenfels, se află orașul Limburg, centru medieval recunoscut pentru arhitectura de tip Fachwerk.