Actualitate internațională

Premiile Bienalei de Arhitectură de la Veneția, 2018

© www.nationmultimedia.com_EPA

PREMIILE BIENALEI
DE ARHITECTURĂ
DE LA VENEȚIA, 2018

text: Daniela Puia

Ceremonia de acordare a premiilor celei de 16-a ediții a Bienalei de Arhitectură de la Veneția a avut loc în 26 mai 2018 în cadrul impresionant al palatului Ca’ Giustinian, sediul birourilor Bienalei. Juriul internațional care a selectat proiectele premiate a fost compus din: Sofía von Ellrichshausen (președintele juriului, Argentina), Frank Barkow (Statele Unite ale Americii), Kate Goodwin (Australia), Patricia Patkau (Canada) și Pier Paolo Tamburelli (Italia).
Leul de Aur pentru întreaga activitate:
Kenneth Frampton (Marea Britanie), arhitect, istoric, critic și profesor de arhitectură

Frampton se alătură astfel unei lungi serii de star-arhitecți onorați cu acest premiu: Paolo Soleri, Renzo Piano, Jørn Utzon (2000), Toyo Ito (2002), Peter Eisenman (2004), Richard Rogers (2006), Frank Gehry (2008), Rem Koolhaas (2010), Álvaro Siza Vieira (2012), Phyllis Lambert (2014), Paulo Mendes da Rocha (2016).
Leul de Aur pentru cea mai bună participare națională:
Elveția pentru pavilionul Svizzera 240 - House Tour
Comisari: Swiss Arts Council Pro Helvetia - Marianne Burki, Sandi Paucic, Rachele Giudici Legittimo.
Autori: Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg, Ani Vihervaara

Pavilionul a câștigat aprecierea juriului pentru modul plăcut în care instalația concepută de autori speculează și evidențiază problemele critice ale scării arhitecturale în spațiul interior al locuinței. Amenajarea pavilionului constă într-o suită de încăperi nemobilate în care scara elementelor componente este alterată, ele devenind mult prea mari sau mult prea mici în raport cu scara umană și standardele impuse locuințelor contemporane. Conceptul este bazat pe plasticitatea latentă a spațiilor de locuit în contextul imaginii standardizate a noilor locuințe pe piața imobiliară.

Leul de Aur pentru cea mai bună participare la cea de a 16-a ediție a Expoziției cu tema Freespace:
Eduardo Souto de Moura (Porto, Portugalia) - Souto Moura Arquitectos
Arhitectul portughez a prezentat în cadrul Bienalei proiectul Vo De Jour, care cuprinde două imagini aeriene ale complexului din São Lourenço do Barrocal din Alentejo, Portugalia, în care arhitectul a transformat o veche fermă într-un hotel. Imaginile ilustrează complexul înainte și după transformare, relevând schimbări și intervenții minime în cadrul ansamblului arhitectural. Juriul a apreciat modul în care prezentarea din cadrul Bienalei transmite relația esențială dintre arhitectură, timp și loc.

Leul de Argint pentru cel mai promițător tânăr participant:
Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu (Ghent, Belgium) - architecten de vylder vinck taillieu
Arhitecții belgieni au prezentat în cadrul Bienalei proiectul Caritas, constând în reîntregirea ansamblului clinicii de psihiatrie din Melle, Belgia. Ei au câștigat aprecierea juriului pentru inspirata soluție adoptată, în care se întrepătrund trecutul și prezentul, materialitatea tactilă și memoria efemeră.

Mențiunea specială pentru participare națională:
MAREA BRITANIE PENTRU PAVILIONUL ISLAND
Comisari: Sarah Mann - Architecture Design Fashion British Council.
Curatori: Caruso St John Architects, Marcus Taylor
Pavilionul propune două spații distincte, unul interior și unul exterior, amenajat pe terasa construcției, unite printr-un mic luminator. Ambele spații sunt complet goale dar găzduiesc un program de evenimente incluzând dezbateri, reprezentații teatrale sau proiecții de film. Juriul a apreciat modul îndrăzneț în care pavilionul folosește golul pentru a crea un spațiu public.

Mențiuni pentru participare:
ANDRA MATIN (Jakarta, Indonesia) - andramatin
Andra Matin expune rezultatul unei cercetări a arhitecturii locale indoneziene, dezvoltată natural în climatul tropical specific, care caută modalități de valorificare și integrare a tradiției în arhitectura contemporană. Juriul a apreciat sensibilitatea instalației expuse și faptul că relevă forma și materialitatea structurilor tradiționale.
RAHUL MEHROTRA (Mumbai, India; Boston, USA)
- RMA Architects
Juriul a premiat cele trei proiecte prezentate de arhitectul indian care abordează probleme legate de intimitate și empatie, dizolvând ierarhiile și limitele sociale.