I’M UAU

© Radu Mălășincu

Design

I’M UAU

Despre cum ne-am apucat să reparăm un grup sanitar
după ce am umplut curtea de cărbune

text: Justin BARONCEA

Ioana Trușcă - TRSC e din Târgu Jiu. De la asta a pornit tot. Dintr-un garaj în care am vorbit despre iepuri, cărbune și sculptură.
Peste câteva luni ne-am apucat de un workshop de tăiat și fărâmițat lignit. În paralel, am organizat pe holul școlii de arhitectură un atelier de ceramică. Nimic extraordinar, doar confecționare de plăci ceramice cu dimensiuni aproximative și unghiuri accidental drepte, undeva în jur de 16 x 16 cm.

 

89°. Cărbune și ceramică

CARBFORM și CERAMFORM1. Atelierul G4 plin de praf roșu și negru. După prima zi au apărut Ginara și Nanis, consumatoare de lut și producătoare de faianță unicat. Nu a contat sesiunea de examene. Plăci ceramice una după alta. Nu am numărat participanții la workshop, dar știm că am umplut 3 cuptoare cu plăci. Încă mai avem plăci de la primul workshop, asta după ce, între timp, am „renovat” trei grupuri sanitare.
În timp ce plăcile ceramice ardeau în cuptorul de la UNArte, cărbunele a ajuns pe stradă la Street Delivery. Primul pas în afara școlii de arhitectură. Cărbuni pe Arthur Verona.
Am ieșit în stradă la Street Delivery 2016 cu cărbuni și hârtie; în 20172 am ieșit cu jucării din tehnologie reciclată și ceramică, TRANSFORM_SD. Bucăți de imprimante și faxuri pe Arthur Verona, plăci de „faianță” pe Academiei. În 2017 am început Street Delivery mai devreme3. Am montat în timpul unui workshop o bancă proiectată împreună cu Ginara și Alex. PRINTRE LINII, un proiect din programul FLADER_ING4 a adus cu sine primele construcții realizate în exterior: o bancă și un cărucior. Banca în portic - la Arhitectură și căruciorul - pe strada Arthur Verona. Banca - suport pentru atelierul de plăci ceramice și căruciorul - tarabă pentru jucării din material reciclate. Taraba a fost propulsată de Alex și Emi. Banca a fost montată împreună cu Nanis, Alex, Trușcă, Ginara, Emi, Andra și Sofia. Workshopul de ceramică a fost coordonat de Roxana de la studio Mud. Sigur am uitat pe cineva (sperăm să nu supărăm pe nimeni).
Asta s-a întâmplat vara. În toamnă a fost montat proiectul b_LOC5 în aceeași formație: două bănci din grinzi de lemn așezate pe suporturi din cărămidă. Din nou mobilier urban. Colaborarea cu cei de la Holver mai făcea un pas. Și tot atunci a apărut la orizont ideea de a continua să construim în exteriorul școlii. Între timp am terminat încă un proiect pentru un grup sanitar - Boiler Broom, la parter, spre Edgar Quinet.
Dacă tot construim spre Edgar Quinet, de ce să nu construim pe Edgar Quinet? Deci, mobilier urban pe Edgar Quinet. Scoatem treptat mașinile și punem bănci. Deschidem gangul către oraș. Măcar un weekend! Măcar de Street Delivery! Fără să fie întrebați, Arthur Verona și Edgar Quinet au devenit apropiați. Începând cu 2018, străzile ce le poartă numele devin pietonale în același weekend din iunie.
În loc de concluzie: încercăm să deschidem clădirea școlii de arhitectură către oraș, să aducem oameni în curtea interioară, să facem cât mai permeabil un edificiu închis. Arhitectura are curtea ei, Universitatea are curtea ei, și ambele sunt închise, ascunse orașului și separate de Edgar Quinet. Dacă strada va deveni măcar vremelnic pietonală, poate că cele două clădiri vor antama un dialog, temporar sau poate, cine știe, permanent. Cândva.
Noi punem băncile, Edgar Quinet pune asfaltul, Street Delivery comunică, oamenii vin și descoperă un loc despre care mulți nici nu știu că există. Locuri separate sunt puse la UN LOC.
Altfel spus: dacă tot te apuci să spargi cărbune în curte, de ce să nu scoți și mașinile de pe stradă?

Ultima oră

În cadrul Street Delivery 2018, Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) s-a deschis către oraș prin ateliere desfășurate în porticul Universității, la intersecția străzilor Edgar Quinet și Academiei, prin activități desfășurate în Zona porticului (Ateliere creative/meșterit - Reciclare creativă, atelier de corpuri de iluminat din piese de plastic reciclate de către Ateliere fără Frontiere din imprimante și electronice dezasamblate, recompuse apoi împreună cu Ion Macarie, designer de obiect - program PLASTIC Stu_FF - colaborare AFF, ALMALUX; Atelier modelare obiecte ceramice - CERAMFORM SD_1.8 coordonat de Roxana Bâra - Studio Mud; Atelier asamblare mobilier urban din lemn - colaborare Cărturești - program FLADER_ING SD1.8 - colaborare HOLVER; Proiecții video cu subiecte conexe temei festivalului Street Delivery: gradină, social design, parcuri, problemele traficului bucureștean - colaborare Cărturești; plantare de copaci în grădina UAUIM) și în Curtea interioară (Atelier de artă urbană prin pictarea unor murale: pe zona de gang, dinspre Edgar Quinet, împreună cu artistul local Pandele Pandele și pe peretele dinspre spațiul vitrat spre lobby-ul UAUIM, recondiționarea containerului de șantier, împreună cu studenți ai Universității, Iulia Panait & Alex Voicu -

program TER - colaborare INTERSTING TIMES BUREAU, POLICOLOR; Atelier asamblare mobilier urban din lemn și blocuri ceramice pentru realizarea unei zone de loisir & machetare pentru studenți UAUIM - program b_LOC - colaborare WIENERBERGER, HOLVER).


NOTE

1. Workshopurile CERAMFORM realizate în UAUIM în perioada: 27 iunie 2016 - 11 iunie 2017.
Un proiect I’M UAU. Ceramform reprezintă seria de workshopuri a grupului I’M UAU ce are ca scop lucrul cu lutul și explorarea posibilităților sale împreună cu studenții și colaboratorii. În cadrul celor 3 părți ale workshopului au fost realizate plăcuțe și lavoare ceramice și corpuri de iluminat din boluri ceramice.
CERAMFORM. Studenții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au fost invitați să confecționeze plăci ceramice ce au avut ca scop final finisajul parietal în cadrul proiectului de recondiționare a grupurilor sanitare pentru fete din UAUIM, denumit GEST. Workshopul s-a desfășurat etapizat în felul următor: modelare în atelierele UAUIM, apoi șlefuire, glazurare și ardere, cu sprijinul UNArte. Cele 150 de plăci rezultate au fost montate în luna august în grupurile sanitare de la etajul III și IV.
CERAMFORM 2.0. Studenții UAUIM au avut ca temă un altfel de subiect de schiță: „Cum ți-ai imagina lavoarul de la grupul sanitar pentru fete, de la etajul 2?”. Timp de lucru: 4 ore. Sala: G6. A participat și Roxana Bâră, de la Studio Mud, care a instruit studenții pentru realizarea obiectelor ceramice.
CERAMFORM 3.0. La Street Delivery 2017 ne-am jucat cu ceramică pentru a treia oară, în cadrul evenimentului desfășurat pe strada Arthur Verona, s-a extins activitatea prin evenimente conexe pe Strada Academiei, în porticul UAUIM. Au fost trei zile de transformat argilă în plăcuțe și boluri ceramice în lămpi. Și de această dată am avut asistență din partea Roxanei Bâră de la Studio Mud.
2. 9-11 iunie 2017 - TRANSFORM_SD; CERAMFORM 3.0; FLADER_ING; TRB_AFF; Street Delivery 2017.
Pe strada Arthur Verona, de-a lungul celor două zile, studenți ai UAUIM au organizat și îndrumat ateliere de reciclare creativă. În paralel, evenimentul conex din Strada Academiei, găzduit în porticul universității, cuprindea o serie de workshopuri, printre care asamblare de mobilier urban modular, modelare de plăcuțe ceramice și transformarea unor boluri ceramice în corpuri de iluminat. Toate acestea s-au desfășurat cu ajutorul tarabei AFF, produs I’M UAU și blat de lucru mobil pentru activitățile mai sus-menționate.
3. Pentru tema Street Delivery 2017 - Grădini posibile, a fost demarat un nou proiect, care să completeze workshopul FF_ARM, a cărui temă fusese crearea de elemente de signalistică pentru ferma Bio&CO; StuFF - TRANSFORM - Street Delivery: o fermă posibilă, un workshop de reciclare creativă în care au fost realizate utilaje agricole de jucărie: combine, tractoare, pluguri, remorci, mașini de tuns iarba etc. Workshopul a invitat trecătorii să-și construiască propria jucărie, montând piese de plastic recuperate din echipamente electrice pe șasiuri din lemn ce vor fi asamblate în prealabil. Închidem strada pentru mașini și o deschidem pentru tractoare!

4. 2-9 iunie 2017, programul FLADER_ING - PRINTRE LINII: un ansamblu de corpuri de mobilier situate în porticul de la intrarea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, 250 m liniari de lemn și 25 m lungime. 11 module, 201 rigle, aceeași secțiune: 72 x 86. Nu o bancă de stat, o bancă de lucru.

Proiectul a avut ca scop activarea unui spațiu public nefolosit de la intrarea UAUIM (porticul) și întărirea legăturii dintre stradă, curtea deschisă a universității, accesul principal și sala de expoziție cu vizibilitate către stradă. Corpurile de mobilier au fost proiectate și asamblate de studenți ai UAUIM.

5. Octombrie-decembrie 2017, b_LOC. Un b_LOC . De stat. În curtea interioară a UAUIM. Proiectul a avut ca scop reamenajarea curții interioare a UAUIM, din fața holului de acces de la parter: două bănci lungi de 6 metri și o structură tip șarpantă. Cele două bănci - prima parte a proiectului - au fost deja asamblate și puse pe poziție de studenți ai UAUIM.

Sumarul Revistei ARHITECTURA, NR.2-3/2018
ARHITECTURA PARTICIPATIVĂ