AWAKE for ARTDOOR
În 2017, noi, arhitecții mureșeni, am fost chemați în „familia AWAKE”, care încerca să pornească un eveniment unic în zona mureșeană, un festival care să aducă împreună muzica, arta, arhitectura și oamenii într-un ansamblu istoric de excepție care este domeniul castelului Teleki din Gornești. Locul a avut șansa să reziste aproape 300 de ani vicisitudinilor de tot felul, oamenilor, vremii și vremurilor. Cum? Probabil că a avut un înger deasupra.
Visul întrerupt
Oricum, odată ajuns în parc, nu se poate să nu simți energia locului. Tot ce scriu se oglindește palid în cele câteva fotografii alăturate. Magia reală nu se compară cu nimic! Șansa de a fi parte la un efort logistic și de promovare, pe care organizațiile noastre profesionale - Uniunea Arhitecților sau Ordinul Arhitecților - în mod normal nu o au, nu trebuia ocolită. Să ne alăturăm numele și profesia la un șir de evenimente care promovează arta în toate domeniile ei, dar și valorile arhitecturate ale văii Mureșului, era de neratat. Așa că ne-am trezit implicați într-un vis cu loc de desfășurare parcul castelului Gornești, vis care a durat patru ani și a fost întrerupt abrupt de pandemie.
Cum?
Cu organizarea unui concurs care se numește ARTDOOR, cu motto „Big art meets nature”, la care erau invitați artiști plastici și arhitecți să creeze instalații expuse în parc pe parcursul festivalului de muzică AWAKE. Concursul este inspirat din istoria domeniului Teleki, care a fost de la începuturi un centru cultural european. De aici idea de a reînvia în parc o expoziție de artă contemporană, într-un spațiu natural unic în care se poate aprecia comuniunea artă-arhitectură. Ne-am bazat pe certitudinea că toată comunitatea de arhitecți este creativă, că fiecare din noi simte nevoia să facă și altceva decât …arhitectură… Creativitatea trebuie hrănită și cu evenimente conexe meseriei, dar care au legătură cu ea și demonstrează legătura intrinsecă cu arta. Așa că de ce să nu participăm la concursul de creație ARTDOOR- Big art meet nature? Am chemat colegii arhitecți, studenții arhitecți sau elevii de la liceele de arhitectură să inventeze instalații care își pot găsi loc in parcul secular, având șansa să fie văzuți de miile de oameni care participă la festival.
Free your mind
Ideea a fost apreciată și de Ordinul Arhitecților, de la care am primit finanțare din Timbrul de arhitectură pentru producerea și premierea lucrărilor. Pe lângă componenta de concurs, în fiecare an am avut întâlniri, discuții, seminarii, sesiuni „feed your mind” în cadrul festivalului, care au făcut ca evenimentul să devină atractiv și cunoscut nu doar de colegii arhitecți. Cred că unicitatea proiectului de finanțare, adresabilitatea multiplă, a făcut comisia de evaluare să ne aprecieze visul. Pot declara că lucrările expuse în parc și în alte locații, discuțiile avute pe teme profesionale sau de cultură au fost văzute și asimilate de câteva mii de oameni, în fiecare an. Ca orice concurs, și acesta a avut un juriu. Care a fost condus de colegul nostru Kim Attila, director artistic al festivalului AWAKE, născut în Târgu Mureș, un nostalgic împătimit al locului.
În primul an, 2017, am ales să premiem o instalație făcută de un grup de elevi ai Liceului de Artă Târgu Mureș - secția de Arhitectură - numit MINITREMU, condus de profesorii lor Laura Borotea și Gabriel Boldiș. Se numea Eclipsa. Vorbea despre cum se vede lumea prin ochelari defecți și cât de slut trebuie să fii să arzi o bibliotecă adunată de secole. Vorbea despre ce s-a petrecut în anii ’40 la castel, când a fost făcută scrum o bibliotecă de valoare inestimabilă. Lucrarea a fost dusă în mai multe spații expoziționale.
În 2018 a fost premiată lucrarea Bolta, a arhitectului Ionel Pascu. El a adus în gradina castelului un cub decupat, transformat în adăpost, pavilion, scaun, canapea, cu arce care lasă natura să te înconjoare. Instalația te poartă de la artă la natură fără efort. Și este încă expusă în parc.
În 2019 au fost premiate trei lucrări. Din care au fost produse doar două. Prima a fost Loope’d, a arhitectelor Ruxandra Neagoș și Simona Abagiu. O instalație naivă, jucăușă, făcută din colaci de înot care îmbrățișau un copac, cu tentă de igloo. A fost apreciată și „iubită” de spectatorii primei zile până a sucombat!A doua a fost The Door, a arhitecților Sabin Dumitriu și Claudia Voinea - Pluto by night. O simbioză între natură și arhitectura castelului Teleki, o evocare romantică a modului în care arhitectura se confundă cu natură. Lucrarea a fost itinerată la mai multe evenimente în oraș.
În 2020, din păcate, lumea s-a oprit. Am uitat cu toții cum este să ne întâlnim. Am început să comunicam fără să interacționăm.
În 2021, organizatorii festivalului AWAKE au gândit că bunul obicei de a ne întâlni și bucura unii de alții, de natură, artă și ambient istoric, trebuie reluat. S-a întâmplat un mic AWAKE în cetatea medievală din Târgu Mureș. Tot cadru istoric, tot muzică, artă, arhitectură. Evenimentul muzical a fost un concert VIȚA DE VIE simfonic, în colaborare cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Pe lângă acesta, am avut în cetate o expoziție ARTDOOR, cu lucrări noi și mai vechi. Au fost premiate și produse două instalații. Prima era Hang in there, a arhitectului Ionel Pascu. Care vorbea jucăuș și colorat despre cum să fim împreună. Mesajul era că nu am fost concepuți să trăim izolați, așa cum am fost forțați în 2020/2021 să păstrăm distanțarea socială. Instalația este o propunere de a ne readuce încredereaîn societate, ne învață să fim din nou împreună. Lucrarea a luat premiu și la BNA, la secțiunea Eveniment. A doua era lucrarea RE-FRACTION, a grupului Manopera Architecture, format din arhitecții Romeo Cuc, Raluca Sabău, Alexandra Damian, Diana Furnea, David Muntean, Adriana Moceanu. Vorbea despre comunitate, memorie colectivă, reutilizare. Ferestrele folosite sunt luate din fosta școală evreiască din centrul orașului, care după mai bine de o sută de ani în care a folosit învățământului, a fost părăsită, uitată. Astăzi are șansa să fie reabilitată tot ca școală, să revină la viață. Lucrarea a luat premiu și la BATRA, la secțiunea Microarhitectură.
Pentru 2022, reluăm obiceiul de a ne întâlni și celebra artele în locuri istorice, cu concerte, film, conversații și bineînțeles ARTDOOR! În cetatea medievală Târgu Mureș. Poate de data asta sub auspiciile Uniunii Arhitecților din România! Vă așteptăm pe toți la Târgu Mureș, să rezistăm cumva vremurilor, să ne bucurăm de loc, de arte! Pentru tot ce am scris mai sus le mulțumesc Laurei Coroianu, directoarea și sufletul festivalului AWAKE, și lui Kim Attila, care nu mai are nevoie de prezentare. Fără ei nu se putea întâmpla nimic și alăturarea cu ei a făcut ca efortul considerabil de a organiza totul să pară o joacă.
RE-FRACTION
Proiect câștigător la BATRA 2021 la secțiunea Microarhitectură / Arhitectură temporară
Autor: MANOPERA ARCHITECTURE
Echipa de proiectare: Romeo Cuc, Raluca Sabău, Alexandra Damian, Diana Furnea, David Mutnean, Ariana Mocean
Colaboratori: OAR Filiala Mureș, Asociația Culturaft
Adresa: în cadrul festivalului AWAKE Nomad 2021, Cetatea Medievală din Târgu-Mureș
Fotografii: Raluca Sabău
Instalația vorbește despre comunitate și memorie colectivă, despre reutilizare și despre reluarea poveștii Școlii nr. 4 (Europa), o școală amplasată în centrul orașului Târgu-Mureș, pe strada Horea. Povestea școlii începe în 1890, când comunitatea evreiască, formată din 5.000 de persoane, din Nazna s-a mutat în zona centrală a orașului și a deschis o sinagogă, un templu și o școală evreiască elementară. Ulterior, în această locație au funcționat Școala elementară evreiască, Școala romano-catolică pentru băieți și Școala protestantă elementară.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, activitatea școlii a fost întreruptă, iar o parte din profesori și elevi au fost luați din școală și deportați în lagărele de la Auschwitz. După război, școala a fost redeschisă pentru copiii din familiile evreiești venite din multe părți ale țării. În perioada comunistă, aici a funcționat tot o școală - inițial numărul 8, ulterior fiind numită Școala Numărul 4 (1962-2004) și mai apoi Gimnaziul Europa. În viitorul apropiat, școala de pe strada Horea va fi reabilitată, reamenajată și redeschisă ca un gest de respect pentru memoria locului și pentru importanța pe care o are în mentalul colectiv al locuitorilor orașului Târgu-Mureș. Ferestrele care formează instalația sunt cele care au protejat spațiile claselor în trecut și care primesc acum rolul de a marca momentul de revenire la viață a școlii de pe strada Horea.
MANOPERA este un birou de arhitectură și inginerie structurală din Cluj-Napoca, înființat în 2017, debutând cu reprezentarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Orientată spre inițiativă comunitară și spre cercetare ca fundament pentru fiecare proiect, practica biroului experimentează cu ingrediente precum simplitatea, utilizarea rațională a resurselor, logica structurală, materialitatea onestă, expresivitatea și emoția pe care arhitectura este capabilă să le transmită.
În primul an, 2017, am ales să premiem o instalație făcută de un grup de elevi ai Liceului de Artă Târgu Mureș - secția de Arhitectură - numit MINITREMU, condus de profesorii lor Laura Borotea și Gabriel Boldiș. Se numea Eclipsa. Vorbea despre cum se vede lumea prin ochelari defecți și cât de slut trebuie să fii să arzi o bibliotecă adunată de secole. Vorbea despre ce s-a petrecut în anii ’40 la castel, când a fost făcută scrum o bibliotecă de valoare inestimabilă. Lucrarea a fost dusă în mai multe spații expoziționale.
În 2018 a fost premiată lucrarea Bolta, a arhitectului Ionel Pascu. El a adus în gradina castelului un cub decupat, transformat în adăpost, pavilion, scaun, canapea, cu arce care lasă natura să te înconjoare. Instalația te poartă de la artă la natură fără efort. Și este încă expusă în parc.
În 2019 au fost premiate trei lucrări. Din care au fost produse doar două. Prima a fost Loope’d, a arhitectelor Ruxandra Neagoș și Simona Abagiu. O instalație naivă, jucăușă, făcută din colaci de înot care îmbrățișau un copac, cu tentă de igloo. A fost apreciată și „iubită” de spectatorii primei zile până a sucombat!A doua a fost The Door, a arhitecților Sabin Dumitriu și Claudia Voinea - Pluto by night. O simbioză între natură și arhitectura castelului Teleki, o evocare romantică a modului în care arhitectura se confundă cu natură. Lucrarea a fost itinerată la mai multe evenimente în oraș.
În 2020, din păcate, lumea s-a oprit. Am uitat cu toții cum este să ne întâlnim. Am început să comunicam fără să interacționăm.
În 2021, organizatorii festivalului AWAKE au gândit că bunul obicei de a ne întâlni și bucura unii de alții, de natură, artă și ambient istoric, trebuie reluat. S-a întâmplat un mic AWAKE în cetatea medievală din Târgu Mureș. Tot cadru istoric, tot muzică, artă, arhitectură. Evenimentul muzical a fost un concert VIȚA DE VIE simfonic, în colaborare cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Pe lângă acesta, am avut în cetate o expoziție ARTDOOR, cu lucrări noi și mai vechi. Au fost premiate și produse două instalații. Prima era Hang in there, a arhitectului Ionel Pascu. Care vorbea jucăuș și colorat despre cum să fim împreună. Mesajul era că nu am fost concepuți să trăim izolați, așa cum am fost forțați în 2020/2021 să păstrăm distanțarea socială. Instalația este o propunere de a ne readuce încredereaîn societate, ne învață să fim din nou împreună. Lucrarea a luat premiu și la BNA, la secțiunea Eveniment. A doua era lucrarea RE-FRACTION, a grupului Manopera Architecture, format din arhitecții Romeo Cuc, Raluca Sabău, Alexandra Damian, Diana Furnea, David Muntean, Adriana Moceanu. Vorbea despre comunitate, memorie colectivă, reutilizare. Ferestrele folosite sunt luate din fosta școală evreiască din centrul orașului, care după mai bine de o sută de ani în care a folosit învățământului, a fost părăsită, uitată. Astăzi are șansa să fie reabilitată tot ca școală, să revină la viață. Lucrarea a luat premiu și la BATRA, la secțiunea Microarhitectură.
Pentru 2022, reluăm obiceiul de a ne întâlni și celebra artele în locuri istorice, cu concerte, film, conversații și bineînțeles ARTDOOR! În cetatea medievală Târgu Mureș. Poate de data asta sub auspiciile Uniunii Arhitecților din România! Vă așteptăm pe toți la Târgu Mureș, să rezistăm cumva vremurilor, să ne bucurăm de loc, de arte! Pentru tot ce am scris mai sus le mulțumesc Laurei Coroianu, directoarea și sufletul festivalului AWAKE, și lui Kim Attila, care nu mai are nevoie de prezentare. Fără ei nu se putea întâmpla nimic și alăturarea cu ei a făcut ca efortul considerabil de a organiza totul să pară o joacă.