RDW

Hey!yard 3.0

Hey!yard 3.0

AUTORI: arh. Ana Felvinczi
Elevi: Marosan Szidi, Bota Krisztian, Daniel Kerekes, Norbert Szasz, Hunor Siklodi, Antonia Szabo,
Szekely Levente, Zsolt Mezei, Ioana Ancuța Ungur, Paul Câmpean, Răzvan Farcaș, Vlad Beianu.
LOCALIZARE: România, jud. Mureș, Gornești

Hey!yard este despre a educa un tânăr capabil de a analiza și înțelege critic și sintetic lumea din jurul lui, de a fi creativ și liber în soluțiile pe care le va dezvolta, de a lucra împreună și prin ceilalți, de a înțelege responsabilitatea rolului pe care și-l asumă, adaptabil și capabil de a se reașeza pe direcții profesionale alternative, plecând însă cu o bază extrem de stabilă de cunoștințe generale interdisciplinare.

Hey!yard este un demers educațional de amenajare a spațiilor publice inițiat de arhitectul Ana Felvinczi în anul 2016, în cadrul secției de arhitectură a liceului vocațional de arte din Târgu-Mureș. Proiectul îmbracă forma unei școli după școală, un workshop de tip design&build cu etapă de proiectare de-a lungul anului școlar și etapă de construire pe perioada verii.

Hey!yard a fost construit pe baza unor principii noi de predare care să coreleze trei direcții principale asumate în cadrul atelierului de proiectare: dezvoltarea unui limbaj de creație reactiv/sintetic, dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale, construirea unei baze practice și antrenarea creierului mâinii. Scopul este ca pe parcursul celor patru ani de liceu să înzestrăm elevii cu un set de cunoștințe, abilități și deprinderi, care să îi ajute în viitor ca adulți în a vedea aspectele vieții creativ, ca niște cetățeni cu discernământ și implicați în ceea ce se întâmplă în mediul lor de viață.

Primele două ediții ale școlii Hey!yard au abordat un set de provocări la care elevii au fost invitați să răspundă: construirea unui mobilier urban în curtea școlii care să răspundă nevoilor tuturor elevilor, strângerea de fonduri pentru a acoperi bugetul intervenției, construirea mobilierului și urmărirea utilizării lui, apoi pietonalizarea străzilor din fața a două licee din Târgu-Mureș respectiv Reghin, construirea unui mobilier urban care să încurajeze reducerea vitezei de circulație în apropierea școlii și încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative. În acest caz din urmă, mobilierul a fost donat ulterior unor școli alese pe baza unui concurs.

Ediția a treia Hey!yard s-a concentrat pe construirea unui răspuns sensibil, printr-o intervenție minimală într-un cadru natural protejat. Beneficiarul dorea înlocuirea sistemului de susținere improvizat pentru crengile unui arbore Catalpa lovit de fulger și amenajarea unui loc de odihnă destinat turiștilor care vizitează Castelul Teleki. Ideea s-a dezvoltat de la două direcții conceptuale: reutilizarea inteligentă a materialelor aflate în grădina castelului (lemnul de la structura unui fost loc de joacă dezafectat) și construirea unui obiect de stat semicircular, o translatare simbolică în plan a jumătății de trunchi arse în timpul furtunii care a afectat arborele. După vizitarea sitului elevii au ales ca sistemul metalic de susținere al crengilor, care rănea scoarța, să fie înlocuit cu un suport din lemn construit în tehnica japoneză yakitsuri. Aceasta presupune susținerea prin sprijiniri din lemn verticale și orizontale în T, îmbinate fără prinderi metalice și legate de creanga susținută. Stâlpii verticali au fost tăiați dintr-o plantație locală de salcâm, apoi au fost decojiți și sculptați la fața locului, iar structura locului de odihnă a fost realizată din lemnul recuperat și din rigle respectiv scândură donate de fabrica de mobilier Dalin.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog