Dealu Cerului

© Credit Dan Purice

Autori: arh. [Byliana Asenova], arh. [Sasa Ciabbatti], arh. [Marius Miclăuș] Coautori: arh. [Jan Vanko], ing. [Marius Șoflete] alături de studenții aflați în cadrul taberei Localizare: România, jud. Caraș-Severin, Dalboșeț

Care este secretul locului?

Unul din lucrurile care funcționează frumos este cel legat de atmosferă, natura te invadează pur și simplu, se cuibărește în ființa ta și atunci ești pregătit să dai la o parte măștile personalității și să fii creativ în tot ceea ce întreprinzi. Există un parfum al locului care te cheamă, chiar dacă nu ai cele mai „urbane” condiții, treci peste și realizezi că altele sunt lucrurile care te interesează – cele referitoare la Tine…

Dealu Cerului este un loc, un spațiu pe care nu-l uiți ușor odată ce l-ai vizitat și asimilat. Proiectul început în anul 2005 de Fundația Archaeus aici se dezvoltă an de an, lărgindu-și perspectivele și domeniile cuprinse, de la arhitectură la diverse meșteșuguri sau design de obiect, arte și peisaj, muzică sau filosofie, experimente landart, toate acestea fiind integrate coerent într-o relație reciproc creativă.

Povestea pe scurt

Rădăcinile acestei platforme de educație și experiment se regăsesc în practicile studențești pe care viitorii arhitecți le realizează în fiecare vară, an de an. Dincolo de realizarea unui obiect de la schiță la construire efectivă folosind tehnici „pe cale de dispariție” sub îndrumarea diverșilor meșteri, un aspect inedit al acestei tabere îl reprezintă multi-disciplinaritatea aplicată, prezentă în discursurile invitaților. O casă, realizată la 1907, una dintre ultimele din cele peste 500 care au funcționat la finalul sec. al XIX-lea, a fost reabilitată și transformată într-un suport al activităților.

Proiecte-obicei

Până în acest moment au fost propuse teme de lucru care mixau dezvoltarea infrastructurii și a spațiilor necesare derulării evenimentelor, dar și dezvoltării acestui spațiu ca un posibil centru de educație alternativă și reuniune. Astfel s-au născut „proiectele-obicei”, biblioteca și camera de instrumente oferind șansă și creând contextul ideal pentru lectură, documentare în aer liber și liniște deplină, care în serile ploioase joacă un rol important. Pavilioanele de machetare construite în urma unui concurs în 2014, ridicarea unui nou atelier de lucru (în urma unui concurs în 2017), „ochiul cerului“ sau locul de foc, reamenajarea camerelor pentru profesori în „casuță” (o a doua casă din vecini salvată de la demolare, în care în acest an am definitivat 2 camere pentru invitați), cuptorul de lut, Toy Light pavilion (în urma unui concurs în 2019), toate fac parte din farmecul locului și au fost realizate cu și de către studenți.

Care sunt obiectivele acestui demers?

Manualitatea și mesajul materialului, densitatea lui și relația cu lumina, raportul între gând și acțiune, organizare și atenția distributivă, în relație directă cu timpul, sunt doar câteva dimensiuni ale exercițiului pe care un arhitect trebuie să-l asimileze. Dincolo de acestea, există natura și șansa de a te „pierde” în verde, de a te reconecta cu interiorul profund odată cu socializarea și conștientizarea faptului că arhitectura este un element constitutiv și nu unul definitoriu în relație cu celelalte domenii, științe, arte sau profesii.

“...the hand is not only faithfull, passive executor of the intention of the brain, rather the hand has its own intentionality, knowledge and skills”

Juhani Pallasmaa, The thinking hand

Natură

O altă dimensiune a experimentării vieții la Dealu Cerului este cea a ieșirii din zona de confort. Experimentarea dormitului la cort în sunetele naturii, baia zilnică în râu, înviorarea de dimineață, gătitul pentru o comunitate întreagă sau cititul într-un hamac sunt doar câteva din acțiunile care ne apropie de natură și de adevărata natură a omului.

Premii, oameni, viitor

Experiența Sky Hill merge însă dincolo de scopul ei enunțat mai sus, și anume experimentul, provoacând participantul la o experiență de viață, mai aproape de un trai simplu, adesea uitat în ritmul actual al vieții. În acest sens, bucătăria în aer liber și cuptorul realizat integral din lut în 2012 a adus și mai multa savoare experienței.

În anul 2014, Fundația a organizat primul concurs internațional de proiecte Sky Hill PRO/light/TYPE Competition 2014, premiul I executându-se în vara aceluiași an. Proiectul a fost premiat la Anuala de Arhitectură a+a 2014 pentru Cel mai bun proiect educațional.

În anul 2017, Fundația a organizat al doilea concurs internațional de proiecte Sky Hill PRO/light/WORK Competition 2017, premiul I executându-se în vara aceluiași an și în 2018. Proiectul a fost nominalizat la Bringing Light to Life – Velux, Sofia în 2019.

În anul 2019, a treia ediție a concursului de arhitectură a fost câștigată și coordonată în execuție de către trei tineri arhitecți din Cluj, proiect care în 2021 a fost definitivat cu un workshop de instalații.

Mai mult de 85 de invitați/meșteri și peste 425 de studenți s-au bucurat în toți acești ani de facilitățile oferite de Fundație.

Pentru activitățile imediat următoare, Fundația are în vedere două noi procese creative, unul, Sky Hill Design, început deja în colaborare cu tineri designeri în 2021, iar din 2022 căutăm resurse pentru 5 ediții de landart și instalații realizate de către grupuri mixte de artiști, arhitecți și muzicieni. Pentru 2022 avem parteneriat cu distinsa Bienală de Arte - Art Encounters, ediția pilot având loc în luna septembrie.

Fiecare experiență la Dealu Cerului are două componente majore: întărirea și îmbunătățirea infrastructurii (workshopurile dedicate edificării exterioare) și atelierele dedicate creșterii interioare (workshopurile prin care ne propunem să înțelegem regulile de funcționare a chestiunilor conexe profesiei, respectiv regulile de dezvoltare ale acestora). Astfel, de-a lungul celor peste 16 ani de activitate, într-un interval echivalent unui an întreg s-au derulat ateliere de pietrărie, dulgherie, șiță, tehnici de construire în lut, zidărie, tencuieli, tinichigerie, tehnici de tratare a lemnului, cu prezentări și workshopuri de muzică, filosofie, landscape, xilogravură, realizarea de vase de lut, grafică, design vestimentar, film, urbanism, inginerie... pentru peste 400 de studenți și arhitecți din mai mult de 11 țări cu 87 de invitați și 12 meșteri. Fiecare participant și-a adus o contribuție majoră la dezvoltarea și la creșterea suportului și a infrastructurii de la Dealu Cerului, deci tot ce vei face aici va fi dăruit celor care vin… deci și ție, dacă revii.