Port cultural
Școala și vara nu au fost niciodată sinonime pentru un elev. Îmi aduc aminte și acum nerăbdarea ce cuprindea sala de clasă în ultima săptămână de școală. Aerul vibra, iar noi nu mai aveam stare. Băncile deveneau brusc extrem de incomode. O zi de șase ore se scurgea precum ceasul lui Dalí, iar noi ne prelingeam în bănci, răpuși de căldură și… plictiseală. Studenția aduce cu sine foarte multe libertăți și provocări, experiențe noi (și frici noi), energie și o mare dorință intrinsecă de explorare, afirmare și cunoaștere. Toate acestea pot fi regăsite într-un cadru relaxat, dar extrem de dinamic, pe care îl oferă contextul unei școli de vară. Într-o notă ușor pragmatică, dincolo de experiența personală și profesională dobândită, activitățile extracurriculare reprezintă plusvaloare în portofoliul de prezentare al fiecărui student sau proaspăt absolvent.
ZHANG Han-Lu-Simona
Școală de Vară în PORT CULTURAL
Experiența mea de la Școala de Vară - PORT CULTURAL a început în 2018, când am pășit timid în aula Universității „Ștefan Cel Mare”, unde ne aștepta un colectiv efervescent, plin de inițiativă și speranță. Deși Suceava îmi era „acasă”, nu știam multe dintre problemele cu care se confruntă tacit arhitectura vernaculară din Bucovina. A fost o săptămână plină. Am învățat noțiuni de antreprenoriat. Am lucrat cu echipele pluridisciplinare, formate în cadrul atelierelor de turism, patrimoniu, industrii creative, gastronomie și arhitectură. Am elaborat o propunere fezabilă în două zile și un pic. Am prezentat în 10 minute propunerea în fața autorităților locale. Am văzut cum oamenii locului privesc fascinați la randările făcute în grabă, cu laptopul în poală, cu 5 minute înainte de prezentare. Am învățat despre arhitectura pe care nu o apără nimeni. Am cunoscut sufletele care se zbat să repare casa în care au trăit frumos trei sau patru generații. Am înțeles diferența uriașă pe care o poate face un grup de oameni empatici, plini de curaj și sensibilitate. Am înțeles ce înseamnă o comunitate care luptă pentru conservarea valorilor tradiționale și patrimoniu.
Experiențe spațiale pentru vizitatori de toate vârstele
În vara lui 2018, am participat la Școala de Vară - PORT CULTURAL în calitate de student. Am lucrat îndeaproape cu echipa USV, arhitecții voluntari și colegii studenți, veniți din toate colțurile țării pentru a învăța despre antreprenoriat, patrimoniu și turism. Pentru mine, arhitectura din Bucovina nu a fost doar o dragoste de-o vară, iar în 2022 voi avea onoarea și plăcerea de a mă alătura echipei de organizatori, în calitate de arhitect coordonator al Atelierului de Arhitectură din cadrul ediției a VI-a, care se va desfășura în iulie 2022 la Suceava și Cacica. Prin Atelierul de Arhitectură, ne propunem să continuăm inițiativele anterioare ale colegilor, să conturăm concepte noi pentru amenajarea sălilor din Salina Cacica, să realizăm panouri interactive și să construim împreună cu echipa de studenți experiențe spațiale pentru vizitatori de toate vârstele.
Pentru că ne place ruralul, dar de pe smartphone…
Am găsit la Iași o școală de vară care te provoacă să menții o legătură strânsă între virtual și real. BIM International Summer School (BIM-iss), din al cărui colectiv de organizare și instruire fac parte din 2019, atrage studenți și profesioniști din toate colțurile lumii, având foști participanți din Cehia, Slovenia, Macedonia și Africa de Sud. Cele două săptămâni de work&fun pun bazele cunoștințelor de Project Management și colaborare între discipline (arhitecți, ingineri de structuri, ingineri de instalații, alți specialiști), folosind tehnici avansate de proiectare pe calculator, tehnologii de scanare 3D, prezentări și demonstrații făcute de partenerii noștri și… seri de karaoke. Unii studenți nu știu cum să ne spună „la revedere” și devin traineri în următorul an.
Care e cea mai bună parte?
Instruirea începe de la 0. Nu ai nevoie de cunoștințe anterioare despre programe de proiectare sau management de proiect. Cursurile desfășurate pe parcursul celor două săptămâni oferă o imagine de ansamblu asupra procesului de proiectare BIM, utilizat în proiecte reale la nivel european. După două ediții desfășurate în regim mixt (online și on-site), cea de-a V-a ediție, programată pentru iulie 2022, își propune să inoveze programa și să ofere studenților posibilitatea de a interacționa, în cadrul unor sesiuni de networking, cu potențiali angajatori din domeniul construcțiilor.
Fie vorba între noi, berea e din partea noastră… în prima zi :)
Atenție! Acesta nu este un mesaj publicitar. Prezentul text nu își dorește să convingă, ci doar să prezinte, în cuvinte puține și simple, umila-mi tangență cu activitățile extracurriculare parcurse în perioada studenției și dincolo de ea.