Șindrila, maiul, toporul, barda, mezdreaua și horjitorul
AUTORI: Concept și realizare: Asociația RPER
Cordonator atelier: Iozefina Postăvaru
Conținutul panourilor are la bază rezultatele cursanților
UDV Bucium 2021 sub coordonarea:
președintelui RPER- Franța: Ștefana Bianu
președintelui RPER- România: Ioana Bogdan-Cătăniciu
coordonator secund: Mihaela Lazăr
COLABORATORI: Indrumători UDV Bucium: Dragoș Băbeanu, Cristina Bolog, Codina Dușoiu, Mihaela Lazăr, Octavian Mănoiu, Iozefina Postăvaru
Planșele au fost realizate pe baza releveelor și cu ajutorul cursanților:
Alexandra Aluchi, Alina Anton, Ana Nicola Bocănici, Siliviu Cosmin Chesnoiu,
Ioana Bianca Condruz, Bianca Floarea, Monica Ilinca, Cristian Mircea,
Alexandru Petrescu, Tamara Albertina Popescu, Anca Tudor
Fotografiile au fost realizate de cursanți și îndrumători UdV Bucium
Grafică materiale promoționale: Mircea Șitoianu
LOCALIZARE: România, jud. Alba, Bucium
4.500 de bucăţi de şindrilă a confecţionat meșterul Petru Vișa în toamna-iarna 2015, la solicitarea RPER, pentru a fi folosite la reabilitrea acoperişului casei Doicear, din cătunul Ferești, premiată în cadrul concursului RPER „Casa cea mai dichisită”, ediția 2013, ca şi la scara reconstituită a casei Colda, reabilitată de RPER, în perioada 2011-2015.
Şindrila, învelitoarea tradiţională a construcțiilor din comuna Bucium, județul Alba, a devenit astăzi o raritate, ca şi oamenii care mai ştiu să o confecţioneze. Meşterul Petru Vişa din cătunul Heleşti este unul dintre aceştia. L-am descoperit, după ani de căutări, în timpul ediției a V-a a Universității de Vară Bucium (2015), organizată de către asociația Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie (RPER). În atelierul său, cu uneltele tradiționale de șindrilar scuturate de praful uitării, cursanţii şi îndrumătorii UdV Bucium 2015 au deprins tehnicile de crăpare, tăiere, mezdreluire și gărdinărit specifice confecționării șindrilei în Țara Moților. Fiecare cursant a produs câte o scândurică de șindrilă finită, cu care, puse împreună, s-a exersat refacerea acoperișului unei fântâni.
Mezdreluirea și horjirea
În peisajul sonor al Văii Abruzelului, cea străjuită de gurile vechilor mine de aur, a reapărut zgomotul spargerii butucilor de brad și al rindeluitului șindrilelor cu mezdreaua. Ediția a VIII-a a UdV Bucium (2019) a fost organizată în jurul temei reactivării meșteșugului de producere a șindrilei (lucru specificat atât în titlul, cât și în logo-ul ediției), valorificând decizia OAR din 17 decembrie 2018 de a co-finanța Școlile de vară de arhitectură prin programul de proiecte culturale, ca linie distinctă, pentru inițiative din mediul rural și urban mic. Atelierul de șindrilă, tema centrală a ediției a VIII-a a UdV Bucium, s-a soldat cu o nouă serie de „calfe” de șindrilar - cursanți care, sub coordonarea meșterului Petru Vișa, și-au însușit toate etapele tradiționale ale procesului: alegerea bradului cu fibră dreaptă, tăierea și crăparea butucului, mezdreluirea și horjirea. Au fost folosite maiul, toporul, barda, mezdreaua și horjitorul, care sunt și componentele logo-ului UdV Bucium 2019.
Între Bucium și Roșia Montană
Ediția a IX-a a UdV Bucium (2021) a menținut focusul pe reactivarea meșteșugurilor tradiționale, adăugând celei de producere a șindrilei pe cea de construire și întreținere a cuptoarelor de pâine. Logo-ul ediției a reunit grafic sugestia celor două domenii ale practicilor tradiționale din Bucium. Atelierul de șindrilă a fost organizat de data aceasta în chiar gospodăria meșterului Petru Vișa, izolată într-un cadru natural de o neasemuită frumusețe, pe una dintre colinele dintre Bucium și Roșia Montană. Transferul de „know how” între generații de toate vârstele s-a petrecut în bună dispoziție și hărnicie, în ambele sensuri.
Salvgardarea patrimoniului rural prin educație
Ecouri ale Atelierului de șindrilă pot fi „auzite” pe pagina de facebook a RPER. Tot aici, pentru perioada complicată a anului 2020, care nu a permis desfășurarea pe teren a UdV Bucium, se poate urmări filmul „Șindrila în Apuseni”, realizat de Alba Carolina TV, despre meșterul Petru Vișa, care poartă, în film, tricoul și șapca având logo-ul ediției a VIII-a a Universității de vară Bucium (2019) - „Salvgardarea patrimoniului rural prin educație - cu reactualizarea meseriei tradiționale de producere a șindrilei”, ca recunoaștere a meritului RPER de a-i fi descoperit și reactivat atelierul. „... A fost și va fi istorie... Toate meseriile străvechi vor rămâne o poveste, toate dispar. Respect pentru munca depusă, sănătate și putere de a duce mai departe această meserie! Buciumani, oameni harnici, faini, de omenie!”, spune un comentariu preluat de pe FB RPER, din 22 iulie 2020.