Șura la origini

AUTORI:

- coordonatori de proiect: Ionuț Onea (președinte Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On, București), Claudia Georgiana Dumitru (arhitect, București)

- coordonator financiar: Ionuț Onea, președinte Asociația Culturală pentru Dezvoltare Durabilă Groove On, București

- meșter acoperiș paie: Florian Vicențiu, sat Dealul Corbului, jud. Maramureș

- voluntari permanenți: Cornelia Onea (jurist, Tulcea), Vlad Alexe (antropolog, Breaza), Răzvan Popa (arhitect, București)

LOCALIZARE: România, jud. Alba, Tecșești

Proiectul nostru este dedicat cercetării, conservării și restaurării arhitecturii tradiționale. Construcția muzeului a început în 2014, iar în cadrul școlilor de vară, din 2014 până în prezent, am restaurat Casa Petric, Casa Simion (două gospodării centenare, ridicate înainte de 1900), Șura Drăgan și Șura La Origini (Info Point pentru Muzeul Viu de la Tecșești). În sectorul neolitic am finalizat construcția Colibei Vraciului, Colibei Bucătarului și a cuptorului de lut și am ridicat structura conică din lemn a Sfatului Bătrânilor.

Înapoi la origini

În cadrul școlii de vară „La Origini - Restaurarea arhitecturii tradiționale”, cu ajutorul meșterului popular Vicențiu Florian și cu participarea a 15 studenți din cadrul facultăților de Arhitectură din Iași, Cluj și București am restaurat acoperișul Șurii „La Origini”. Lucrările au constat în înlocuirea integrală a paielor vechi și afectate de trecerea timpului. Este o șură ridicată în urmă cu 50 de ani și a intrat în administrarea asociației în anul 2020. Șura „La Origini” va avea un rol de informare a vizitatorilor. Vom amenaja în interiorul acesteia un spațiu expozițional și de prezentare a istoriei satului cu poze, unelte vechi specifice zonei și alte obiecte relevante. Totodată, podul șurii va fi curățat și amenajat pentru găzduirea oaspeților.

În prezent, satul Tecșești este aproape depopulat și numără doar 23 de suflete. Majoritatea gospodăriilor au rămas nelocuite degradându-se pe zi ce trece. Obiectivul noastru este să transformăm satul într-un muzeu viu și, în acest fel, să îi conservăm autenticitatea, arhitectura tradițională și să ducem mai departe obiceiurile și meșteșugurile specifice acestei zone.