Țesături din plante la Școala de la Bunești

coordonatori workshop:

stardust architects*

Anca Cioarec, Brîndușa Tudor

în cadrul Școlii de la Bunești (autori Ana-Maria Goilav, Petre Guran)

Sat ZĂRNEȘTI, comuna MĂLURENI, județul ARGEȘ

Foto: Participanții la școala de vară

Ilustrație: Theodora Ștefan

Timp de o săptămână am țesut cu florile din poiana școlii de la Bunești alături de studenți. Am improvizat războaie de țesut din nuiele de alun și sfoară pe care am împletit cu cicoare, volbură, isop, pipirig sau cimbrișor. Au rezultat țesături efemere care pot oferi umbră în dreptul ferestrelor, intimitate, separând diafan diferite spații, o stare de bine prin prezența lor olfactivă. Însă esența atelierului nu au fost obiectele rezultate, ci procesul liber și terapeutic prin care ne-am apropiat de loc.

Am simțit că îl înțelegem mai bine împletind cu florile din poiană.

În timp ce umpleam curtea casei circulare cu perdele vegetale, Ana-Maria ne-a povestit că poiana își schimbă de la an la an plantele, inclusiv în interiorul curții pietruite și că există această credință cum că uneori locul începe să crească plantele de care omul are nevoie, care-i fac bine.

Ne-am bucura să continuăm să împletim cu plantele altor locuri, de altfel povestea războiului de țesut și a lucrului împreună e un subiect care revine în practica noastră, visăm la un covor colectiv țesut dintr-o mie de mâini ca un simbol al forței pe care o are de fapt grupul atunci când are un scop comun.

Anca și Brîndușa