Plaur, notre jardine
În anii 1970-’80,
ca arhitect proiectant, fiind îndrăgostit de județul Tulcea și de Deltă, de peisajele și oamenii de aici, am elaborat mai multe proiecte în această zonă, prin Secția de Proiectare Centrocoop.
Cel mai reușit și inspirat a fost proiectul unui complex turistic pe malul Brațului Sfântu Gheorghe al Dunării, situat în localitatea Mahmudia, la cca. 30 de km de Tulcea. Drumul principal Tulcea - Murighiol, care trecea prin Mahmudia, cobora pe malul Dunării, mergând circa 150 metri chiar paralel cu apa. În planul de sistematizare al comunei Mahmudia era prevăzut ca porțiunea respectivă să fie amenajată pentru promenadă, fiind marcată de două construcții de interes - un complex turistic și o casă de cultură. Complexul turistic a fost comandat ca proiect la Secția de Proiectare CENTROCOOP, care era un institut specializat în astfel de construcții.
Un proiect unicat în Delta Dunării
Beneficiarul UJECOOP Tulcea a solicitat o construcție modernă, adaptată zonei de amplasare, care să răspundă cerințelor turiștilor, inclusiv cu ofertă de produse locale tradiționale. Tema de proiectare solicita două săli de restaurant cu cca 200 locuri și 36 locuri de cazare în camere de două paturi, plus bucătărie cu toate anexele de preparare și depozitare, inclusiv un mic laborator de carmangerie și cofetărie. Pentru arhitectul proiectant tema era interesantă, dar realizarea proiectului dificilă, dată fiind obligația de a utiliza secțiuni tipizate, așa cum cereau directivele conducerii politice. Pentru un obiectiv situat pe un amplasament unicat, într-o zonă specifică a Deltei, pe malul Dunării, aplicarea unor proiecte tip era practic imposibilă. A trebuit să obținem Avizul Inspectoratului de Stat în Construcții pentru proiect unicat, la care am putut aplica doar o anumită secțiune tip de cameră de hotel, trebuind să demonstrez că prin proiectul nostru unicat s-au realizat consumuri mai mici de ciment și oțel beton, decât în proiectele tip existente. Acest lucru era verificat efectiv de ingineri structuriști din Inspectoratul central de construcții.
Arhitectură pe sub munții Măcinului
Una din metodele de reducere a consumurilor de ciment și oțel beton a fost proiectarea hotelului și a restaurantului, sala mică și anexelor de preparare-depozitare pe zidărie portantă cu centuri de beton. Amplasamentul era situat în gradul 6 seismic pe scara Richter, practic neexistând cutremure. Proiectarea sălii mari de restaurant ca un octogon acoperit cu o structură conică cu lanternou de ventilație naturală, cu grinzi radiale a necesitat, de asemenea, consumuri reduse, imitând și movilele antice din zona Dobrogei. Terenul era accidentat, amplasamentul având ca teren de fundare parțial piatră dintr-o prelungire a munților Măcin sub hotel și pământ sub restaurant și serviciile anexe. Această situație a necesitat încastrarea parțială pe o adâncime de 20-30 cm a fundației în piatra naturală dislocată prin pușcare și un rost de tasare în construcție față de porțiunea fundată pe pământ natural.
Recepția oficială, 1982
Proiectul elaborat în anul 1979 a fost executat în 1980-1981 și recepționat tehnic în 1982, după care a fost și deschis publicului. Recepția oficială a fost una festivă, întrucât oficialitățile județului în frunte cu Ioan C. PETRE, prim-secretar, au fost încântate de înfățișarea complexului și au ținut să participe la inaugurare. În calitate de arhitect proiectant i-am condus pe invitați, adică toată conducerea județului, să viziteze complexul, după care a început recepția oficială în sala octogonală de restaurant. Dintre realizatori, am fost invitat ca proiectant împreună cu soția și constructorul Alexandru DUMITRU din Constanța, cu soția. Președintele UJECOOP Tulcea, ec. Constantin ION, ca beneficiar, a rostit discursul de recepție, în care a apreciat elogios contribuția proiectantului și constructorului la realizarea complexului. A fost o ocazie deosebită de apreciere publică oficială a muncii noastre. Au fost invitați și câțiva actori în vogă la vremea respectivă, precum Stela POPESCU și Alexandru ARȘINEL, care au prezentat în avanpremieră câteva scenete pe care mai târziu le-au jucat la Grădina Boema în București. Pentru amatorii de muzică populară au fost prezenți cântăreața Romica PUCEANU și acordeonistul Aurel BUDIȘTEANU. Petecerea s-a desfășurat decent până după miezul nopții, când invitații sau retras în camerele hotelului, până spre prânz. La amiază, coborând la parter pentru cafea, au fost invitați în a doua sală de restaurant, unde și-au ales pentru acasă din cele 80 de produse din pește prezentate într-o expoziție gastronomică, realizate de bucătarul-șef al noului complex, fost câteva decenii bucătar pe vase maritime de croazieră.
Premii și menționări
De menționat că mobilierul și decorațiunile complexului au fost proiectate de colegul arhitect Anton BALASAN (+), iar corpurile de iluminat de arhitectul Florian DUMITRIU, cu care eu, ca proiectant de arhitectură și șef de proiect, am colaborat excelent. În anul următor dării în folosință a complexului Plaur din Mahmudia, proiectul expus la Uniunea Arhitecților a fost premiat. Obiectivul a atras turiști mai pretențioși, care puteau face și plimbări cu barca pe Dunăre, precum și partide de pescuit. După deschiderea complexului, un altul mai mare, dotat și cu zeci de căsuțe camping, numit Pelicanul, a fost realizat tot de CENTROCOOP, în apropiere la Murighiol, proiectat de colega arhitectă Georgeta ZAHARESCU.
CENTROCOOP, infrastructură turistică și RBDD
Cooperația de producție, achiziții și desfacerea mărfurilor, CENTROCOOP, a realizat practic întreaga infrastructură turistică și de comerț din Delta Dunării, ca de altfel din toată țara. Astfel, au mai fost proiectate și realizate de către subsemnatul pe teritoriul rezervației Biosferei Delta Dunării: Hotel cu restaurant Noviodonum, în orașul Isaccea; Complexul de alimentație publică și prestări servicii la Niculițel, un sat de vacanță lacustru pe malul Mării Negre la Sfântu Gheorghe și un alt sat de vacanță lacustru la Portița, pe malul mării și a lacului Sinoie, în comuna Jurilovca. De mențioat că, în afară de CENTROCOOP, Ministerul Turismului a realizat un Complex turistic modern pe Brațul Sulina, la Mila 23, modernizat ulterior, după privatizare.
Votre Jardine
De altfel și Complexul Plaur de la Mahmudia a fost modernizat și extins după anul 2000, de un arhitect localnic, Mihalache, care, din păcate, nu a considerat că are obligația cel puțin colegială de a mă contacta, modificând parțial arhitectura complexului, în interesul exclusiv economic al noului patron. Dintr-o construcție cochetă, simbol pentru zonă, numită Plaur, complexul a fost extins în Dunăre, prin umpluturi masive cu piatră, cu o terasă exterioară prevăzută chiar și cu o piscină și o sală-cort de nunți, spre a asigura patronului încasări cât mai mari. Denumirea actuală - Mon Jardin - nu are nicio legătură cu realitatea locală.