Dosar tematic

Țara colibelor

AUTORI: Andra Simuț - Mozaiq Studio & Dinamic Grup Șelimbăr

Cristian Valentin Cismaru - Asociatia My Transylvania

Martha Toth - Format Proiect Sibiu

Daniel Minea - Primăria Râul Sadului

BIROUL: Asociatia My Transylvania

LOCALIZARE: România, jud. Sibiu, Râul Sadului

Peisajul cultural împreună cu modul de viață și ocupațiile tradiționale din zona montană, dispar. Zona de pășune și de fâneață din Râul Sadului se găsește la o altitudine cuprinsă între 900 și 1.400 de metri, în Munții Cindrel. Acest perimetru adăpostește, prin colibele de fân, ciobanii cu turmele lor de oi, de la Paște până în luna iunie și din septembrie până în februarie.

Din cele 213 colibe de fân care existau în 1955 pe cei 4 munți aparținători comunei din masivul Cindrel, în prezent au mai putut fi inventariate doar 70, și nici acestea nu sunt toate într-o stare foarte bună - doar 35 sunt funcționale, 20 fiind vizibil degradate, iar 15 deja căzute. Numărul celor folosite astăzi pentru activități tradiționale este și mai redus: circa 10 sunt folosite vara și doar 2 iarna. În ultimii 30 de ani, situația s-a schimbat radical, turmele fiind duse din ce în ce mai puțin la munte din cauza condițiilor dure pentru oameni și a veniturilor scăzute rezultate din creșterea animalelor.

Țara Colibelor e un proiect în comuna Râul Sadului, județul Sibiu. Zona montană din Munții Cindrel cuprinsă între 900 și 1.400 de metri altitudine este locul de pășune și fâneață a celor de aici. Acest perimetru adăpostește, prin colibe, ciobanii cu turmele lor de oi. Ei petrec, în și în jurul colibelor, perioada dintre Paște și iunie, precum și din septembrie până în februarie. În miez de vară, din iunie până la sfârșitul lunii august, când turmele sunt la stânele din Munții Lotrului, pajiștile din jurul colibelor de fân sunt cosite. De regulă manual, din cauza pantei foarte abrupte, fânul produs fiind de cea mai înaltă calitate nutrițională în acest ciclu.

Prin acest proiect ne-am propus să renovăm mai multe colibe și astfel să declanșăm o serie întreagă de acțiuni care vor revitaliza moștenirea culturală, contribuind la salvarea peisajului montan prin ecoturism și slow food, în slujba

comunității.

Încurajăm apariția unei activități de ecoturism, organizate în sprijinul direct al activităților de agricultură și creșterea animalelor la colibe; În oferta de petrecere a timpului liber la colibe, susținem continuarea activităților legate de oierit practicate de tinerii ciobani locali prin asigurarea unui venit mai mare și îmbunătățirea condițiilor de trai de la colibe.