Țara colibelor

AUTORI: Andra Simuț - Mozaiq Studio & Dinamic Grup Șelimbăr

Cristian Valentin Cismaru - Asociația My Transylvania

Martha Toth - Format Proiect Sibiu

Daniel Minea - Primăria Râul Sadului

BIROUL: Asociatia My Transylvania

LOCALIZARE: România, jud. Sibiu, Râul Sadului

Peisajul cultural împreună cu modul de viață și ocupațiile tradiționale din zona montană, dispar. Zona de pășune și de fâneață din Râul Sadului se găsește la o altitudine cuprinsă între 900 și 1.400 de metri, în Munții Cindrel. Acest perimetru adăpostește, prin colibele de fân, ciobanii cu turmele lor de oi, de la Paște până în luna iunie și din septembrie până în februarie.

Din cele 213 colibe de fân care existau în 1955 pe cei 4 munți aparținători comunei din masivul Cindrel, în prezent au mai putut fi inventariate doar 70, și nici acestea nu sunt toate într-o stare foarte bună - doar 35 sunt funcționale, 20 fiind vizibil degradate, iar 15 deja căzute. Numărul celor folosite astăzi pentru activități tradiționale este și mai redus: circa 10 sunt folosite vara și doar 2 iarna. În ultimii 30 de ani, situația s-a schimbat radical, turmele fiind duse din ce în ce mai puțin la munte din cauza condițiilor dure pentru oameni și a veniturilor scăzute rezultate din creșterea animalelor.

Țara Colibelor e un proiect în comuna Râul Sadului, județul Sibiu. Zona montană din Munții Cindrel cuprinsă între 900 și 1.400 de metri altitudine este locul de pășune și fâneață a celor de aici. Acest perimetru adăpostește, prin colibe, ciobanii cu turmele lor de oi. Ei petrec, în și în jurul colibelor, perioada dintre Paște și iunie, precum și din septembrie până în februarie. În miez de vară, din iunie până la sfârșitul lunii august, când turmele sunt la stânele din Munții Lotrului, pajiștile din jurul colibelor de fân sunt cosite. De regulă manual, din cauza pantei foarte abrupte, fânul produs fiind de cea mai înaltă calitate nutrițională în acest ciclu.

Prin acest proiect ne-am propus să renovăm mai multe colibe și astfel să declanșăm o serie întreagă de acțiuni care vor revitaliza moștenirea culturală, contribuind la salvarea peisajului montan prin ecoturism și slow food, în slujba comunității.

Încurajăm apariția unei activități de ecoturism, organizate în sprijinul direct al activităților de agricultură și creșterea animalelor la colibe; În oferta de petrecere a timpului liber la colibe, susținem continuarea activităților legate de oierit practicate de tinerii ciobani locali prin asigurarea unui venit mai mare și îmbunătățirea condițiilor de trai de la colibe.

Organizator: Asociația Locus (Oana Chirilă, Cristina Apostol)

Beneficiar: U.A.T. Băile Herculane, județul Caraș-Severin

Coordonator: Christian Rummel & asistent Adrian Nicolae Prisca

Coordonator tehnic: Dobre Iulian George

Câștigători concurs / coordonator proiect (implementare)

/ șef proiect: Mihai Șom & Diana Sava

Participanți: Posdarie Alexandra, Mocioiu Alexandra, Stănescu Andreea, Paraschivu Florin Adelin Eleodor, Vîlceanu Adelina Diana, Meixensberger Astrid Bianka, Naghiu Alexandru, Restivan Francesca Tiziana, Roșu Alexandru, Marin Florentina, Petrica Anca Ștefania, Csukás Bálint, Persunaru Cătălina, Nițu Mihaela Adriana, Tranescu Sara, Bogdan Botiș, Dobre Mihai, Porime Iulia, Sala Narcis, Mihai Șom, Diana Sava

LOCALIZARE: România, jud. Caraș-Severin, Băile Herculane

Baia de Arhitectură propune un dialog între specialiști și comunitate, o conectare a tinerilor cu patrimoniul cultural și aduce o contribuție majoră în ceea ce privește valorificarea acestuia. Proiectul de punere în siguranță și de eliminare a titlului de pericol public pentru Băile Neptun a fost întocmit și avizat de toate entitățile administrative necesare pentru a putea fi implementat. Acesta are ca scop stoparea degradării și înlăturarea etichetei de pericol public, și nu în ultimul rând, promovarea Băilor, educarea publicului larg și dezvoltarea unor parteneriate strategice în ceea ce privește viitorul acestui monument istoric.

Herculane Project

Asociația Locus are ca prim proiect activitățile desfășurate sub tutela HerculaneProject, o platformă de reactivare culturală și socială a nucleului istoric din Băile Herculane, cu instrumente arhitecturale, sociale și culturale, și având ca scop, pe termen lung, includerea ansamblului monument istoric în patrimoniul UNESCO. Deoarece credem în puterea educației și culturii de a avea o contribuție însemnată în orice strategie de dezvoltare, Asociația Locus, prin HerculaneProject, nu numai că ajută la stoparea degradărilor și punerea în siguranță a clădirii Băilor Neptun, dar își aduce aportul și la mediul social și cultural al stațiunii prin evenimente și activități precum Baia Culturală Herculane (organizat în colaborare cu Asociația ACIA), HerculTURA (tururi de arhitectură) și Baia de Arhitectură (școala de vară pentru studenții arhitecți).

Fațade și protecție

Baia de Arhitectură Ediția a III-a (2020) și-a propus să contribuie în cadrul proiectului de punere în siguranță a Băilor Neptun, prin protejarea și punerea în siguranță a fațadei principale, prin proiectarea și realizarea unor schele din lemn amplasate în zona a trei volume de fațadă, unde nevoia de protecție atât a monumentului, cât și a potențialilor trecători este absolut necesară. Deoarece elemente din fațada de cărămidă aparentă continuă să cadă în stradă, în special în sezonul ploios, iar acest fapt reprezintă un pericol pentru trecători și pentru numărul mare de turiști prezenți în stațiune, propunem această intervenție, care să aibă un dublu rol: - De protecție; - Obiect sculptural, unde pot fi dispuse materiale informative despre monument, platforma HerculaneProject, cât și materiale informative despre partenerii și sponsorii proiectului de punere în siguranță.

Asociația Locus este o organizație non-guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Filosofia definitorie pentru asociație este aceea că patrimoniul național, fie el material sau imaterial, are potențialul de a deveni un motor de reactivare și regenerare comunitară. Mijloacele utilizate sunt multidisciplinare, urmărindu-se obținerea unor strategii personalizate pentru fiecare caz în parte. Impactul se dorește a fi atât de natură materială, de exemplu reabilitarea obiectivelor de patrimoniu și creșterea bunăstării comunității, cât și imaterial în cazul coagulării mediului social și al conservării patrimoniului invizibil.