Enoturism și arhitectură în Spania スペインのエノツーリズムと建築

Hotel Marques de Riscal de Frank Gehry, fotografie din 2012

写真 フランク・ゲーリーよるマルケス・デ・リスカルのホテル。2012年に訪れた時の写真。

Există aproape 100 de regiuni din Spania care produc vinuri cu denumire de origine protejată (DOP), iar în 2022 Spania a fost al doilea cel mai mare exportator de vin din lume după Italia. Rioja, celebră pentru vinurile sale roșii Tempranillo, este probabil unul dintre cele mai reprezentative soiuri spaniole.

Rioja este una dintre principalele regiuni de producție ale Spaniei, cu peste 600 de crame de toate dimensiunile. Din 2000, a început să se axeze pe „enoturism”, o formă de turism care are ca scop vizitarea cramelor, degustări de vin și cules de struguri; a urmat apoi o perioadă de dezvoltare, în care cramele și amenajările auxiliare au început să fie proiectate de arhitecți celebri.

Acest fapt se datorează în parte cererii globale pentru vinurile spaniole, dar și deschiderii, în 1997, a Muzeului Guggenheim din Bilbao, care a demonstrat că impactul clădirilor contemporane poate juca un rol crucial în promovarea turismului și a economiei.

Marques de Risca

Coperta revistei

Citiți continuarea in revista

Arhitectura 5-6/2024 (713-714)
Vin