RDW

Omul, arhitectul și profesorul Duiliu Marcu

portretUniunea Arhitecţilor din România a găzduit, în ziua de joi, 31 martie 2016, un eveniment deosebit: masa rotundă „Omul, arhitectul și profesorul Duiliu Marcu”. Evenimentul a fost organizat la debutul proiectului cultural „Semicentenarul Duiliu Marcu (1885-1966)”, finanțat de UAR din bugetul „Timbrului Arhitecturii” pentru anul 2016 și a fost dedicat memoriei acestui nume major al arhitecturii românești interbelice.

În afara importanței simbolice, această comemorare a adus și o seamă de informații inedite din partea ultimilor săi studenți. Au participat șase dintre cei care au fost îndrumați de profesorul Duiliu Marcu: arh. Adrian Oprea (ulterior, cel mai apropiat colaborator și custodele lucrărilor arhitectului), prof. dr. arh. Elena Cornelia Berindan (Cluj), dr. arh. Anca Borgovan, prof. dr. arh. Marius Smigelschi (UAUIM), arh. Dorin Gheorghe (Prodomus S.A.) și arh. Gheorghe Leahu. Impresii:

Adrian Oprea: „Am fost impresionat. A fost foarte emoționant pentru mine, am fost legat de omul ăsta. El a fost foarte negat. Momentul-cheie în relația noastră a fost când am intrat în atelierul lui, în 1952”.

Dorin Gheorghe: „Felicitări pentru idee! Duiliu Marcu a fot un mare arhitect. Lui îi datorez însuşirea profesiunii noastre”.

Elena Cornelia Berindan: „Pentru mine întâlnirea cu profesorul Duiliu Marcu a avut o forţă magică. Ea s-a împlinit prin legătura pe care am început-o cu dna dr. arhitect Mariana Croitoru. Pe atunci era doctorand şi deja împătimită cercetătoare a operei maestrului pe care l-am omagiat astăzi. Îi mulţumesc Marianei Croitoru pentru că a avut puterea să scoată la lumină ceea ce atâţia, deşi cunoscători, nu au reușit. A fost o bucurie prezenţa în sală a oamenilor tineri. Căutăm răspunsuri în trecutul unui mare, foarte mare arhitect”.

Marius Smigelschi: „Mulţumesc imens entuziaştilor care ne-au invitat să ne reamintim, să cunoaştem şi să povestim lucruri frumoase şi instructive despre Profesorul profesorilor profesorilor profesorilor actualilor studenţi-arhitecţi – profesorul şi arhitectul Duiliu Marcu”.

Profesorul Sorin Vasilescu remarca: „Istoria verbală îşi are un loc particular, apreciat de unii şi neapreciat de alţii, deoarece, din punctul de vedere al istoricilor dogmatici, istoria se face pe bază de documente şi nu pe vorbe… Dar arhitecţii, chiar atunci când fac «istorie», tot arhitecţi sunt, adică acel greu de definit amestec subtil dintre artă şi tehnică. Cele trei generaţii de participanţi la această masă rotundă au fost, mai degrabă, sinceri decât riguroşi din punct de vedere ştiinţific, şi trebuie să recunoaştem că preferăm o anumită formă de sinceritate unei rigori adeseori seci. Emoţionante au fost cuvintele tinerilor octogenari ce i-au fost ultimii studenţi, dar tot atât de emoţionant a fost şi interesul celor care s-au dăruit total pentru ca memoria lui DUILIU MARCU – ARHITECT AL CLASICITĂȚII să rămână vie şi pentru generaţiile viitoare. Acest eveniment – la care au fost prezenţi foştii studenţi ai foştilor studenţi ai foştilor studenţi ai lui Duiliu Marcu – a fost posibil datorită entuziasmului Marianei Croitoru, Mihaelei Lazăr, Georgianei Ivan şi al lui Dan Adrian Ionescu. Să sperăm că manifestările prilejuite de semicentenarul morții lui Duiliu Marcu vor reprezenta o fericită ocazie pentru scrierea unor atât de necesare pagini din încă nescrisa istorie a modernităţii noastre”.

Sala de la parterul Centrului de Cultură Arhitecturală din str. J. L. Calderon, nr. 48, a fost neîncăpătoare pentru audiență. Este de remarcat numărul mare de participanți tineri, studenți și arhitecți, pe care îi așteptăm în continuare să participe la evenimentele din acest an, dedicate „semicentenarului Duiliu Marcu”.

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog