Leul de aur pentru Kenneth Frampton, la Bienala de la Veneția 2018
Actualitatea internațională
LEUL DE AUR PENTRU KENNETH FRAMPTON, LA BIENALA DE LA VENEȚIA 2018
text: Maria MĂNESCU
Leul de Aur pentru întreaga activitate va fi acordat anul acesta la Bienala de la Veneția arhitectului, istoricului, criticului și profesorului de arhitectură britanic Kenneth Frampton. Decizia a fost luată de către Comitetul Bienalei de la Veneția, condus de Paolo Baratta, la recomandarea curatoarelor Bienalei, Yvonne Farrell și Shelley McNamara, Grafton Architects.
Frampton se alătură astfel unei lungi serii de star-arhitecți onorați cu acest premiu: Paolo Soleri, Renzo Piano, Jørn Utzon (2000), Toyo Ito (2002), Peter Eisenman (2004), Richard Rogers (2006), Frank Gehry (2008), Rem Koolhaas (2010), Álvaro Siza Vieira (2012), Phyllis Lambert (2014), Paulo Mendes da Rocha (2016).
Născut la Londra în 1930, Frampton a studiat la Architectural Association din Londra, apoi a lucrat ca arhitect, critic și istoric de arhitectură. Înainte de anii ’60, când a început să predea la Princeton, Frampton a practicat arhitectura în Londra. Această experiență „îl face să fie mai înțelegător și mai critic în ceea ce privește diferitele forme de a practica arhitectura” (Farrell și McNamara). A predat la mai multe școli prestigioase, ca ETH Zürich, Royal College of Art, în Londra, Berlage Institute, în Amsterdam, iar din 1972 este profesor la Columbia University’s Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP).
Este cel mai bine cunoscut pentru volumul editat în 1980, Modern Architecture: A Critical History, care a devenit extrem de influent în timp, o carte despre care președintele Bienalei spune că „ar trebui cunoscută de orice student al facultăților de Arhitectură”.
Dar contribuția lui Frampton la literatura de arhitectură înseamnă mai mult decât Modern Architecture (la a cărei ediție lărgită lucrează în prezent, după cum afirma într-un interviu telefonic). În Towards a Critical Regionalism pledează pentru ca arhitecții să reevalueze contextul, locul și cultura; în Studies on Tectonic Culture, evidențiază legătura dintre limbajele construcției și arhitecturii; în A Genealogy of Modern Architecture: Comparative Critical Analysis of Built Form dezvăluie „bucătăria” proiectelor de arhitectură, care devin astfel mai accesibile unei audiențe mai largi.
„Prin opera sa, Kenneth Frampton ocupă o poziție de o extraordinară percepție și de mare inteligență combinate cu un simț al integrității unic. Se face remarcat ca o voce a adevărului în promovarea valorilor cheie ale arhitecturii și a rolului său în societate. Filozofia sa umanistă în relație cu arhitectura este concentrată în opera sa scrisă, el susținând în mod constant prezența componentei umaniste în toate variatele „mișcări” și tendințe din arhitectură, adesea prost orientate în secolele XX și XXI” (Farrell și McNamara).
Leul de Aur pentru întreaga activitate îi va fi înmânat lui Sir Kenneth Frampton pe 26 mai 2018, în timpul deschiderii oficiale a Bienalei de la Veneția, eveniment deschis publicului în sediul Bienalei din Palatul Ca’ Giustinian.
„Leul de Aur merge anul acesta la un «maestro», fiind și o recunoaștere a importanței abordării critice a educației în arhitectură” (Paolo Baratta, președintele Bienalei).
Bibliografie
https://www.archdaily.com/tag/golden-lion
https://archpaper.com/2018/04/kenneth-frampton-wins-golden-lion-lifetime-achievement/
https://www.nytimes.com/2018/04/18/arts/design/venice-architecture-biennale-kenneth-frampton-golden-lion.html