RDW

De la literatură, în stradă și înapoi

DE LA LITERATURĂ, ÎN STRADĂ ȘI ÎNAPOI

text şi foto: Iosif KIRÁLY

București, Straturi și Perspective. Între Realitate și Ficțiune, între Literatură și Arhitectură este un proiect multidisciplinar în care au fost implicați studenți cu specializări diferite (literatură, arhitectură, antropologie și fotografie) și profesorii lor. Proiectul urmărește descoperirea și analizarea în teren a unor perspective inedite de cunoaștere și înțelegere a orașului. Punctele de pornire sunt cărțile: București. Arhitectură. Un ghid adnotat și Arhitectul B. Ioanide. Viața și opera, care au oferit participanților două perspective diferite asupra orașului, puncte de vedere care au fost extinse și au generat idei și experiențe nuanțate traduse în dezbateri, ateliere de creație/ tururi ghidate, expoziții.
Ghidul adnotat analizează la obiect, succint, critic și din diferite puncte de vedere câteva sute de clădiri și ansambluri semnificative pentru dezvoltarea orașului, oferind o citire din perspectivă arhitecturală suprapusă peste numeroase repere istorice, memoriale și culturale.
Pseudo-biografia lui Ioanide este o carte sofisticată, oarecum nepereche în literatură română de până acum, scrisă pe două coloane paralele (practic, două texte complementare), ce oferă mai multe perspective și straturi de lectură. Cartea este, după cum remarca Augustin Ioan într-o cronică: „O minuţioasă operaţiune de deconstrucţie în sens derridean a textului şi a referinţelor la care trimite acesta (bio-bibliografia lui Călinescu, dar şi bio-bibliografia personajelor pe care Călinescu le va fi avut ca model de fundal sau de subtext, precum Horia Maicu, Doicescu sau poate Duiliu Marcu însuşi)”.

În prima fază a proiectului s-a urmărit constituirea unor grupuri de lucru mixte, cu studenți din domenii și specializări diferite, care s-au familiarizat cu cele două cărți, dar și cu felul în care fiecare dintre ei se raporta în mod specific la locuri și situații urbane pe care le revizitau împreună, în urma lecturii. S-au făcut fotografii, s-au purtat discuții în formule mai restrânse sau mai extinse, s-au scris texte, s-au făcut înregistrări audio. O parte din materialul rezultat a fost prezentat într-o formulă expozițională la galeria A5 din strada Piața Amzei.

În faza a doua, cercetării i s-au adăugat noi perspective oferite de lectura și analiza altor romane în care Bucureștiul constituie o componentă importantă. De la Nicolae Filimon, Hortensia Papadat-Bengescu, Mateiu Caragiale, Camil Petrescu, Mircea Eliade, Radu Petrescu până la Mircea Cartărescu, Ovidiu Verdeș,Constantin Abăluță, Ion Manolescu, Filip și Matei Florian, Radu Aldulescu.

Au fost organizate câteva tururi ghidate pe urmele scrierilor acestor autori și unii dintre participanți au produs ei înșiși scurte texte prin intermediul cărora își analizau propria experiență colaborativă. Am dezbătut destul de mult cu toții modurile diferite de raportare la anumite situații caracteristice mediului urban din perspectivele profesiunilor pe care le avem sau le vom/vor avea după terminarea studiilor. A avut loc un interesant colocviu la sediul Filialei București a Ordinului Arhitecților, unde au participat specialiști din domeniul arhitecturii, precum: Șerban Sturdza, Augustin Ioan, Arpad Zachi, Maius Marcu Lapadat, Octavian Carabela; scriitori și artiști: Simona Popescu, Ioan Bogdan Lefter, Mihaela Dedeoglu, Aurora Király, dar și câțiva dintre studenții participanți, reprezentanţi ai publicului larg. La noul sediu al UNAgaleria, un fost spațiu industrial din zona de nord a orașului, a avut loc o altă expoziție sub forma unor microinstalații fotografice, care a servit ulterior ca loc de întâlnire pentru alte dezbateri și analize dinamice și intense.
Cred că acest proiect, dincolo de familiarizarea cu anumite lecturi, de realizarea unor materialele vizuale, audio, scrise, create individual sau în grup pe parcursul desfășurării lui, a reușit să îi pună pe participanți în situația de a observa și analiza în mod nemijlocit modul în care se relaționează ceilalți la locuri și situații la care, până atunci, ei se raportau doar strict personal.
Deși încheiat din punct de vedere administrativ, proiectul are practic toate șansele să continue, întrucât mecanismele colaborării după ce s-au pus în funcțiune, au generat și generează idei noi și toți participanții își doresc să extindă, să consolideze comunicarea și cercetările de până acum.

Proiectul cultural București, Straturi și Perspective. Între Realitate și Ficțiune, între Literatură și Arhitectură a fost finanțat de Primăria Municipiului București – prin ARCUB.

Referinţe

Expoziţia București, Straturi și Perspective. Între Realitate și Ficțiune, între Literatură și Arhitectură (23 octombrie-4 noiembrie 2017). Participanţi la expoziţie: Mariana Celac, Marius Marcu Lapadat, Octavian Carabela, Iosif Király, Bogdan Iancu, Daniel Gherca, Dana Iordan, Alexandra Domiţian, Mădălin Nicolaescu, Dragoş Mădălin Popa şi Ştefania Parus, Lorena Iacob, Melissa Antonescu. Curator: Aurora Király
Mariana CELAC, Octavian CARABELA, Marius MARCU-LAPADAT, București. Arhitectură. Un ghid adnotat, Editura Ordinul Arhitecților, 2016
Mariana CELAC, Arhitectul B. Ioanide. Viața și opera, Editura UNARTE, 2016
George CĂLINESCU, Bietul Ioanide, Editura Minerva, 1973
George CĂLINESCU, Scrinul Negru, Editura Minerva, 1982
Augustin IOAN, „B. Ioanide”, în 4Space, 27 iunie 2017, www. atelier.liternet.ro

 

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog