RDW

LEUL DE AUR PENTRU KENNETH FRAMPTON, LA BIENALA DE LA VENEŢIA 2018

Actualitatea internațională

LEUL DE AUR PENTRU KENNETH FRAMPTON, LA BIENALA DE LA VENEŢIA 2018

text: Maria MĂNESCU

Kenneth Frampton

Leul de Aur pentru întreaga activitate va fi acordat anul acesta la Bienala de la Veneţia arhitectului, istoricului, criticului şi profesorului de arhitectură britanic Kenneth Frampton. Decizia a fost luată de către Comitetul Bienalei de la Veneţia, condus de Paolo Baratta, la recomandarea curatoarelor Bienalei, Yvonne Farrell şi Shelley McNamara, Grafton Architects.
Frampton se alătură astfel unei lungi serii de star-arhitecţi onoraţi cu acest premiu: Paolo Soleri, Renzo Piano, Jørn Utzon (2000), Toyo Ito (2002), Peter Eisenman (2004), Richard Rogers (2006), Frank Gehry (2008), Rem Koolhaas (2010), Álvaro Siza Vieira (2012), Phyllis Lambert (2014), Paulo Mendes da Rocha (2016).
Născut la Londra în 1930, Frampton a studiat la Architectural Association din Londra, apoi a lucrat ca arhitect, critic şi istoric de arhitectură. Înainte de anii ’60, când a început să predea la Princeton, Frampton a practicat arhitectura în Londra. Această experienţă „îl face să fie mai înţelegător şi mai critic în ceea ce priveşte diferitele forme de a practica arhitectura” (Farrell şi McNamara). A predat la mai multe şcoli prestigioase, ca ETH Zürich, Royal College of Art, în Londra, Berlage Institute, în Amsterdam, iar din 1972 este profesor la Columbia University’s Graduate School of Architecture, Planning and Preservation (GSAPP).
Este cel mai bine cunoscut pentru volumul editat în 1980, Modern Architecture: A Critical History, care a devenit extrem de influent în timp, o carte despre care preşedintele Bienalei spune că „ar trebui cunoscută de orice student al facultăţilor de Arhitectură”.
Dar contribuţia lui Frampton la literatura de arhitectură înseamnă mai mult decât Modern Architecture (la a cărei ediţie lărgită lucrează în prezent, după cum afirma într-un interviu telefonic). În Towards a Critical Regionalism pledează pentru ca arhitecţii să reevalueze contextul, locul şi cultura; în Studies on Tectonic Culture, evidenţiază legătura dintre limbajele construcţiei şi arhitecturii; în A Genealogy of Modern Architecture: Comparative Critical Analysis of Built Form dezvăluie „bucătăria” proiectelor de arhitectură, care devin astfel mai accesibile unei audienţe mai largi.
„Prin opera sa, Kenneth Frampton ocupă o poziţie de o extraordinară percepţie şi de mare inteligenţă combinate cu un simţ al integrităţii unic. Se face remarcat ca o voce a adevărului în promovarea valorilor cheie ale arhitecturii şi a rolului său în societate. Filozofia sa umanistă în relaţie cu arhitectura este concentrată în opera sa scrisă, el susţinând în mod constant prezenţa componentei umaniste în toate variatele „mişcări” şi tendinţe din arhitectură, adesea prost orientate în secolele XX şi XXI” (Farrell şi McNamara).
Leul de Aur pentru întreaga activitate îi va fi înmânat lui Sir Kenneth Frampton pe 26 mai 2018, în timpul deschiderii oficiale a Bienalei de la Veneţia, eveniment deschis publicului în sediul Bienalei din Palatul Ca’ Giustinian.
„Leul de Aur merge anul acesta la un «maestro», fiind şi o recunoaştere a importanţei abordării critice a educaţiei în arhitectură” (Paolo Baratta, preşedintele Bienalei).

Bibliografie

https://www.archdaily.com/tag/golden-lion
https://archpaper.com/2018/04/kenneth-frampton-wins-golden-lion-lifetime-achievement/
https://www.nytimes.com/2018/04/18/arts/design/venice-architecture-biennale-kenneth-frampton-golden-lion.html

Comments

comments

Comments are closed.

Powered by Jasper Roberts - Blog