Câmpineanu 2, prima reconstrucție in style
Dosar Tematic
CÂMPINEANU 2, PRIMA RECONSTRUCȚIE IN STYLEtext și foto: Georgeta GABREA
Imobilul din strada Ion Câmpineanu nr. 2 este amplasat într-unul din cele mai vizibile și tranzitate locuri din București, în plină zonă centrală, în vecinătatea Hotelului Intercontinental, a Teatrului Național, a Sălii Dalles, în apropierea Palatului Suțu - Muzeul de Istorie a Municipiului București, la intersecția dintre strada Ion Câmpineanu și Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Actuala stradă Ion Câmpineanu figurează pentru prima dată aproximativ pe traseul actual și se intersectează cu bulevardul, în planul G. A. Orăscu din anul 1893 figura ca strada Regală, nume pe care l-a purtat până în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Clădirea din strada Ion Câmpineanu nr. 2 a fost inaugurată în 1925, mai puțin etajele 5 și 6 (cele retrase), care au fost finalizate într-o perioadă ulterioară. Proprietarul clădirii era locotenent-colonel Gheorghe Vizanti, personaj cu o solidă carieră militară, dar care nu s-a făcut remarcat în niciun fel în viața publică a epocii. Imobilul era o „clădire de raport” care respecta regulamentul de alinieri al bulevardului și al străzii Regale, precum și prevederile pentru clădirile amplasate la intersecția cu bulevardul. Arhitect a fost I. Fonescu, „diplomat al școalei din Paris”, așa cum reiese din antetul proiectului.
Începutul
Proiectul actual pentru imobilul din strada Ion Câmpineanu constituie poate o premieră în modul de abordare și tratare a unui monument de arhitectură care, din cauze independente de voința proprietarilor, ar fi putut fi distrus.
Proiectul a fost demarat în 2003, a avut prima autorizație de construire în 2004, când s-a hotărât păstrarea și sprijinirea fațadelor și desființarea elementelor structurale și de compartimentare din interior. Din cauza condițiilor neprielnice de sprijinire (lipsa spațiului pe trotuarele adiacente), s-a păstrat o travee, pe toate nivelele, pe strada Ion Câmpineanu și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, care să ajute la sprijinirea fațadelor.
Actualii proprietari ai clădirii au preluat imobilul de la foștii proprietari în 2002, într-un stadiu foarte avansat de degradare. În 1998, foștii proprietarii realizaseră un proiect de consolidare în urma unei expertize. Se pare că proiectul fusese abandonat, la fel și lucrările de construcție începute, extrem de invazive. Acesta a fost momentul în care au fost distruse aproape toate elementele decorative de pe fațada de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, iar balcoanele continue, cu baluștri, au fost redesenate, în sensul că parapetele au fost înlocuite cu unele din beton armat, cu desene geometrice care reprezentau o înșiruire de pătrate. La interior se turnaseră mai multe diafragme până la etajul 3. De la etajul 3 în sus erau făcute golurile în plăci pentru turnarea pe sus a diafragmelor, dar, odată cu sistarea lucrărilor, totul a rămas în voia sorții: începând de la acest nivel în sus, plăcile nu mai aveau continuitate și erau un adevărat pericol public.
Proiectul nostru a început la finele anului 2013. Clădirea are o suprafață construită desfășurată de cca. 5.000 mp și o suprafață construită la sol de 550 mp. De-a lungul timpului, această clădire a adăpostit funcțiuni multiple și diferite, ceea ce a determinat beneficiarul să opteze pentru realizarea unei teme de proiectare pentru o clădire multifuncțională. Clădirea are două subsoluri, parter, mezanin și 6 etaje. La subsolul 2 sunt comasate funcțiunile tehnice. Subsolul 1, parterul și etajul 1 sunt destinate magazinului Collective, etajele 2-5 au fost proiectate să găzduiască birouri open-space, iar etajul 6 funcționează ca spațiu de club, restaurant, cafenea. Amenajarea interioară a magazinului Collective surprinde consumatorul prin contrastul cu exteriorul, întrucât fiecare nivel a beneficiat de o atenție deosebită acordată detaliilor, iar elementele clasice se îmbină spectaculos cu cele moderne și minimaliste.
Readucerea acestei clădiri în parametri funcționali și reînscrierea sa în frontul Bulevardului Nicolae Bălcescu, rănit atâta amar de vreme, s-a realizat prin refacerea fațadelor cu elementele de arhitectură valoroase ale monumentului, cât și prin introducerea unor elemente de arhitectură și tehnologie contemporană, astfel încât clădirea să poată fi folosită de cel puțin o generație după noi. În acest sens, instalațiile și intervențiile de arhitectură contemporană au încercat să se subordoneze valorii monumentului și, în același timp, să asigure confortul și calitatea spațiului contemporan. Învelitoarea din tablă a fost înlocuită cu sticlă, iar structura podului și a cupolei au fost înlocuite cu o structură din lemn triplu stratificat, care a respectat volumetria inițială și care sporește valoarea spațiului interior. De la acest nivel se deschide o perspectivă frumoasă asupra orașului și, în mod special, asupra Bulevardului Nicolae Bălcescu de la Piața Romană până spre Piața Unirii.
Prin măsurile luate în timpul realizării proiectului, s-au păstrat elementele valoroase autentice ale fațadelor monumentului. Acestea au fost extrase cu grijă, cele care au putut fi restaurate au fost restaurate, iar cele care lipseau la momentul începerii lucrărilor au fost realizate în conformitate cu detaliile originale. Zidăria fațadelor era foarte deteriorată, mortarul care lega cărămizile se alterase și își pierduse capacitatea portantă și de liant al cărămizilor, astfel încât era o permanentă amenințare atât pentru pietoni, cât și pentru vehiculele din trafic.
Realizarea sa în forma actuală a fost posibilă datorită încrederii reciproce deosebite între beneficiar și proiectantul general (șeful de proiect) și unei colaborări de excepție între toți membrii echipei, care au contribuit la depășirea problemelor tehnice deosebite și a tuturor obstacolelor de pe parcurs.
Specificații tehnice, colectiv de proiectare antreprenori
Proprietar/Beneficiar: FF GROUP ROMÂNIA SRL
Proiectant general: Capitel Avangarde SRL; șef de proiect: arh. Georgeta Gabrea
Arhitectură: arh. Georgeta Gabrea, arh. Cristina Sternatis, arh. Radu Antonescu, arh. Maria-Cristina Răchitan-Gabrea, arh. Cristina Sîrbu, arh. Simona Dimitriu (Rusen), arh. Venera Trișnevschi
Studiu istoric: prof. dr. arh. Anca Brătuleanu
Structură: Popp&Asociații - ing. Traian Popp, ing. Mădălin Coman, ing. Mihai Biță, ing. Dan Sinu
Instalații generale: Addict Invest - ing. Alin Ungureanu (coordonator proiect), ing. Ovidiu Ganea, ing. Ioana Nisiparu, ing. Bogdan Chirasnel
Amenajări interioare spațiu comercial: Design Team Atena - arh. Nikos Theodorakopoulos, Chrissa Theodorakopoulos, arh. Georgeta Gabrea, arh. Radu Antonescu
Amenajare hol acces birouri: Capitel Avangarde - arh. Georgeta Gabrea, arh. Radu Antonescu
Project management: Vitalis Consulting - Cristian Gavrilă, ing. George Manea, ing. George Șerban
Antreprenor general: Conarg AG - project manager ing. Horia Novăceanu, ing. Paul Ilie, șef de șantier arh. Dan Gorgoș
Subantreprenori instalații: Modulex - ing. Ionuț Popescu, Selco Pitești
Subantreprenor fundații speciale - Apolodor SA
Subantreprenor execuție structură lemn triplu stratificat etaj 6 și cupolă: Tehnica Schweiz Timișoara
Subantreprenor refacere fațade istorice, decorații și restaurare confecții metalice istorice: BTM Proconstruct
Subantreprenor iluminat exterior: IDT - arh. Adrian Bălășoiu
Subantreprenor acoperiș, cupolă sticlă, vitrine: Industrial Conex Ploiești - ing. Cosmin Popovici Confecții titan-zinc cupolă, fațade: Acopero SRL
Confecții fier forjat noi, confecții fier forjat interioare: Vietta SRL, Ploiești
Tâmplărie lemn triplu stratificat, exterioară și interioară, scări și finisaje scări și trepte lemn: Avrom SRL Piatra Neamț - Vasile Apostol